Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bd8c56085998e6767dffae3de2396d71, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ratinan ”korpivaellus” pisti Ilveksen koville, mutta nyt kurssi on kääntynyt – listasimme syyt, miksi joukkue odottaa ensi kautta innolla – Uutisalue

Ratinan ”korpivaellus” pisti Ilveksen koville, mutta nyt kurssi on kääntynyt – listasimme syyt, miksi joukkue odottaa ensi kautta innolla

Vielä pari kuukautta sitten Ilveksen tilanne näytti murheelliselta sekä kentällä että taloudellisesti. Suomen Cupin voitto ja europeleihin pääsy muuttivat seuran tulevaisuuden näkymät.

Ilves firar med cupbucklan.

Ilveksen kauden lopetus on ollut vahva. Kuvassa joukkue juhlii Suomen Cupin mestaruutta Olympiastadionilla. Kuva: All Over Press / Emil Hansson

Nauru raikaa Ratinan stadionin uumenissa. Vastaan tulee toinen toistaan iloisempia, jalkapalloseura Tampereen Ilveksen verryttelyasuihin pukeutuneita ihmisiä.

Lopulta vastaan tulee myös syypää monen hymyyn: kiiltävä Suomen Cup -pokaali. Ilves poistui 30. syyskuuta Olympiastadionin nurmelta Suomen cupin voittajina kaadettuaan finaalissa Hongan.

Vielä kaksi kuukautta sitten tamperelaisseuran tukijoilla olivat riemun aiheet vähissä.

Kun Ilves hävisi kotikentällään Valkeakosken Hakalle elokuussa, ui tamperelaisseura syvissä vesissä. Tappio oli viimeinen niitti tuolloisen päävalmentajan Toni Kallion arkkuun.

Ilves tiedotti Kallion potkuista Haka-ottelua seuranneella viikolla. Hänen paikkansa seuran peräsimessä otti Joni Lehtonen.

Joni Lehtonen på bänken.

Joni Lehtonen on johdattanut Ilveksen lukuisiin voittoihin otettuaan vetovastuun. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Kurssi on sittemmin kääntynyt. Kun vain hieman ennen cupin voittoa varmistui myös Veikkausliigassa säilyminen, Ilveksen kausi oli muuttunut hetkessä epäonnistumisesta menestykseksi.

– Monilta osin haastava kausi, mutta lopulta viimeiset Veikkausliiga-ottelut sekä loistava Suomen Cup -finaali käänsivät kauden urheilullisesti plussalle, iloitsee Ilves Edustuksen toimitusjohtaja Risto Niklas-Salminen.

”Olen täällä voittamassa”

Kuluvaa kautta on vielä yksi peli jäljellä, mutta ottelun panos ei ole merkittävä sarjapaikan jo varmistuttua. Sen vuoksi katseet voi kääntää jo seuraavaan kauteen, jota Ilves-leirissä voi lähestyä innolla monestakin eri syystä.

Joukkue pelaa ensi kauden kotipelinsä uudella Tammelan stadionilla. Kun Suomen cupin voiton myötä Ilves lunasti paikan Konferenssiliigan toiselle karsintakierrokselle, tamperelaisten uudessa kotipyhätössä nähdään eurojalkapalloa heti ensi kaudella.

Konferenssiliiga on Euroopan jalkapalloliiton Uefan kolmanneksi korkein seurajoukkueturnaus. Ilveksen nappaama karsintapaikka Konferenssiliigaan on joukkueelle iso juttu niin urheilullisesti kuin taloudellisesti, urheilutoimenjohtaja Miika Takkula kertoo. Video: Manu Saarela / Yle, Marko Melto / Yle.

Seuraan on palkattu myös uusi urheilutoimenjohtaja, Miika Takkula. Hän on työskennellyt 15 vuoden ajan HJK:ssa eri tehtävissä, viimeisimpänä urheilujohtajana.

Takkula kertoo, että Ilveksen tavoitteena on pelata mestaruudesta 3–4 vuoden päästä.

– Tässä ja nyt top 4 -sijoitus Veikkausliigassa on selkeä tavoite. Rimaa ei voi ainakaan yhtään matalammalle asentaa. Olen täällä voittamassa ja tekemässä Ilveksestä menestyksekkään, Takkula sanoo.

Korpivaellus

Ratinan areenalta siirtyminen takaisin Tammelaan tulee Ilvekselle otolliseen aikaan.

Ratina-taival oli seuralle melkoinen rahareikä: edellisellä tilikaudella Ilves Edustuksen liikevaihto lähes puolittui ja tulos painui yli 450 000 euroa miinukselle.

Katsojamäärät laskivat vanhan Tammelan ajoilta, pelaajakaupat tyrehtyivät lähes täysin ja myös ottelutapahtumamyynnit olivat selvästi alle odotusten, Risto Niklas-Salminen luettelee.

Hän kuvailee ajanjaksoa korpivaellukseksi.

Ilves Edustus toimitusjohtaja Risto Niklas-Salminen hymyilee kelta-vihreässä ilves-huivissa. Kuvauspäivä 6.10.2023.

Risto Niklas-Salminen sanoo, että Ratinan stadion ei vastannut asiakkaiden toiveita ja tarpeita. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Niklas-Salmisen mukaan seuran ja fanien välinen side katkesi Ilveksen pelatessa Ratinan stadionilla.

Vaikka Tammelan stadion on iso investointi johon liittyy riskejä, Niklas-Salminen odottaa sen kantavan hedelmää. Hän uskoo, että yleisökeskimäärä nousee merkittävästi uudessa osoitteessa.

Helpotusta taloudelliseen tilanteeseen tuo myös Suomen cupin voitto, joka toi seuran kassaan suoraan 50 000 euroa. Sen lisäksi pelkästään Konferenssiliigan karsintoihin pääseminen kasvattaa seuran ansaitsemaa rahasummaa satoihin tuhansiin euroihin.

– Lähtökohdat ovat hyvät tulevaisuuteen. Yhteistyökumppanit ovat erittäin kiinnostuneita Ilveksestä, Niklas-Salminen sanoo.

Ilves Edustus urheilutoimenjohtaja Miika Takkula. Kaljun miehen taustalla Ilveksen logo. Kuvauspäivä 6.10.2023.

Yksi Miika Takkulan monista tehtävistä on päättää, kuka joukkuetta valmentaa ensi kaudella. Takkulan mukaan hänellä on selkeä visio seuran tulevaisuudesta. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Miika Takkulalla oli vakaa työpaikka menestyksekkään HJK:n urheilujohtajana, mutta hän valitsi tulla organisaatioon, jolla on vielä matkaa kotimaisen jalkapallon huipulle.

Syiksi hän kertoo rakkauden haasteita kohtaan ja uskon tamperelaisseuran kirkkaaseen tulevaisuuteen. Hän kokee, että Ilveksellä on edellytykset olla Suomen paras urheiluorganisaatio.

– Uskon tuovani paljon siihen, että saadaan se potentiaali ulosmitattua ja rakennettua menestystarinaa.

Voit kommentoida aihetta 12. lokakuuta kello 23 asti.

Source Link yle.fi