Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bb23d2ef616427eb56ea2279288a981a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ruotsin hovi: Kaarle Kustaa saattaa jättää Nobel-seremonian väliin – Uutisalue

Ruotsin hovi: Kaarle Kustaa saattaa jättää Nobel-seremonian väliin

Ruotsissa on kohuttu sen jälkeen, kun Nobel-säätiö päätti kutsua Venäjän ja Valko-Venäjän suurlähettiläät palkintoseremoniaan. Nyt päätös on kuitenkin kumottu.

Ruotsin hovi kertoo Sveriges radiolle, että kuningas Kaarle XVI Kustaa ei ehkä osallistu Nobel-seremoniaan.

Kuningashuone oli yllättynyt siitä, että Nobel-säätiö päätti kutsua Venäjän suurlähettilään Nobel-palkintoseremoniaan tänä vuonna, kertoo hovin tiedotuspäällikkö Margareta Thorgren.

Hänen mukaansa kuningas tekee päätöksen osallistumisesta muutaman päivän kuluessa.

Nobel-palkintojen jakaminen on perinteisesti ollut kuninkaan tehtävä.

Professori Evi Heldin saapumassa Kuningas Kaarle XVI Kustaan kanssa Nobe-seremoniaan viime vuonna. Kuva: TT NEWS AGENCY / Reuters

Ruotissa on aiheutunut kohua sen seurauksena, kun Nobel-säätiö päätti kutsua Venäjän ja Valko-Venäjän Norjan- ja Ruotsin-suurlähettiläät joulukuussa järjestettäviin palkintojenjakotilaisuuksiin.

Viime vuonna Venäjän ja Valko-Venäjän lähettiläitä ei kutsuttu gaalaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Nobel-säätiö kertoi kuitenkin tiedotteessaan haluavansa Nobel-palkinnon taustalla olevien arvojen tavoittavan myös ne, jotka eivät arvoja jaa.

Nyt päätös on kuitenkin kumottu. Nobel-säätiö ilmoitti lauantaina iltapäivällä uudessa lehdistötiedotteessa, että se on ottanut vakavasti Ruotsissa nousseen kohun.

– Olemme panneet merkille Ruotsissa heränneet voimakkaat reaktiot, jotka jättävät tavoitteemme täysin varjoonsa. Nobel-säätiön hallitus on siksi päättänyt toistaa viime vuoden poikkeuksen ja jättää kutsumatta Venäjän, Valko-Venäjän ja Iranin suurlähettiläitä Tukholman palkintojenjakoseremoniaan. Kuten ennenkin, kaikki suurlähettiläät kutsutaan seremoniaan Osloon, säätiö tiedotti.

Nobel-voittajat julistetaan lokakuun alussa. Nobel-seremonia ja palkintojenjako järjestetään 10. joulukuuta, joka on Alfred Nobelin kuoleman vuosipäivä.

Artikkelia päivitetty 2.9. klo. 14.24. Lisätty tieto, että Nobel-säätiö on kumonnut päätöksensä kutsua Nobel-seremoniaan Venäjän ja Valko-Venäjän Norjan- ja Ruotsin-suurlähettiläät.

Source Link is.fi