Banner Before Header

Rytmihäiriöt – paksu kaula lisää riskiä sairastua eteisvärinään

Paksukaulaiset näyttäisivät sairastuvan eteisvärinään muita todennäköisemmin. Kaulan paksuus kuvastaa ihonalaisen rasvan määrää ylävartalossa ja on aiemmin yhdistetty myös sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskiin.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa 4 000 yli 55-vuotiasta seurattiin keskimäärin 11 vuoden ajan. Seurannan aikana 570 potilasta sairastui eteisvärinään.

Potilaan riski sairastua eteisvärinään oli 40–50 prosenttia suurempi, jos hänen kaulansa ympärysmitta oli keskimääräistä suurempi. Miehillä tämä tarkoitti yli 43 senttimetrin ja naisilla yli 36 senttimetrin ympärysmittaa. Yhteys näkyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin potilaiden paino, pituus, painoindeksi ja vyötärön ympärys.

Tulokset eivät paljasta, mistä yhteys tarkalleen johtuu, mutta kaulan paksuus ja rasvakudokset saattavat esimerkiksi edistää eteisvärinän riskitekijöiden kehittymistä tai lisätä tulehdusta. Joka tapauksessa kaulan ympärysmittaa voi todennäköisesti käyttää potilaan eteisvärinäriskin arvioimiseen, tutkijat kirjoittavat.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa muun muassa sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association –lehdessä.

Source Link is.fi