Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_af8a8b3db439e752a53ec5174a98de53, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Saara ja Meri Aalto jättivät kotinsa ja muuttivat asunto­autoon – tällaista elämää he elävät nyt – Uutisalue

Saara ja Meri Aalto jättivät kotinsa ja muuttivat asunto­autoon – tällaista elämää he elävät nyt

Saara ja Meri Aalto ovat vaihtaneet kiireiset kalenterit rennompaan elämäntyyliin. He ovat kiertäneet asuntoautolla jo seitsemässä eri maassa.

Laulaja Saara Aalto, hänen kumppaninsa ja managerinsa Meri Aalto ja Lilli-koira istuvat matkailuautossa eteläisessä Espanjassa.

He ovat kiertäneet Eurooppaa viimeisen reilun kuukauden ajan. Reitti Välimeren rannoille on kulkenut Ruotsin, Tanskan, Saksan, Itävallan, Italian ja Ranskan kautta.

Aallot ovat asuneet ja reissanneet ulkomailla ennenkin, mutta pääasiassa Saara Aallon musiikkitöiden merkeissä. Nytkin he tekevät tien päältä etätöitä.

Haave matkailuautoelämästä kyti Meri Aallon päässä pitkään. Saara Aalto ei aluksi innostunut ideasta, mutta sitten pari katsoi yhdessä toimittaja Aino Huilajan ja kuvaaja Jerry Ylkäsen Ylelle kuvaaman Van life -dokumenttisarjan.

– Silloin tajusin, että tuo olisi niin meidän juttumme. Olemme kiertäneet ympäri maailmaa matkalaukkujen kanssa eri hotelleissa, mutta nyt saisimme kodin mukaamme, Saara Aalto kertoo.

Saara ja Meri Aalto ovat olleet tien päällä reilun kuukauden. Kuva: Meri Aalto

Parin piti lähteä matkaan jo viime keväänä, mutta sopivaa autoa ei heti löytynyt. He tekivät yhteistyösopimuksen matkailuautoyrityksen kanssa ja löysivät retkeilyauton, mutta jäivät kesällä pohtimaan, onko siinä tarpeeksi säilytystilaa.

Kesän aikana heidän valitsemastaan autosta ilmestyi uusi malli, johon myös Saara Aallon mukaan haluama piano mahtui mukaan muiden tavaroiden kanssa. Auto oli saatavilla vasta syksyllä, jolloin pari viimein pääsi matkaan.

Aluksi oli vähän takakireä olo, mutta tämä on ollut todella mielenkiintoista.

Ennen road trip -matkaansa kumpikaan ei ollut ajanut suurta matkailuautoa. Vaikka auto on ahdas verrattuna Aaltojen suureen kotitaloon Suomessa, kaikki on mennyt yllättävän hyvin.

– En ole miettinyt kotia yhtään, Saara Aalto sanoo.

– Olemme pariskuntana kuin paita ja peppu, eikä toisen naama ala ärsyttämään. Mutta joitakin kertoja ahtaus on kiristänyt. Olen itse nopeatempoinen ihminen, ja jos haluan pukea vaikkapa vaatteet päälle, mutta Meri häärää vaatekaapin edessä, ja minun täytyy tunkea itseni pienestä raosta… Se vaatii mukautumista, Saara Aalto kertoo esimerkin.

Meri Aalto ottaa asiat ja ahtauden puolisoaan hieman rennommin. Molempia matkailuautossa asuminen on silti myös osannut yllättää.

Parin mukana on myös pieni Lilli-koira. Kuva: Meri Aalto

Meri Aalto haaveili matkailuautoelämästä pidempään kuin Saara Aalto. Kuva: Meri Aalto

– Tämä tuntuu kodilta, mutta en ajatellut, että autossa voisi olla niin kotoisaa, Meri Aalto naurahtaa.

Yksinkertaisuus rauhoittaa. He elävät pienessä autossa eri tavoin kuin kotona.

– Haluamme pitää tämän siistinä. Kotona tavarat eivät koskaan ole oikeilla paikoillaan, mutta koska tämä on niin pieni tila, sen haluaa pitää järjestyksessä.

Koska matkailuautolla ajaminen ja elämä tien päällä oli molemmille uutta, myös liikkuvaisen elämän hohdon alta on paljastunut monia käytännön asioita. Sosiaalisen median sadoista pakettiautoelämää ylistävistä julkaisuista niitä ei usein näe.

– Matkustaminen vie yllättävän paljon energiaa. Meidän täytyy myös huolehtia, milloin lisätään vettä, milloin tyhjennetään vessat tai harmaavesisäiliöt. Tähän liittyy paljon huoltohommaa ja paikka vaihtuu koko ajan, Saara Aalto kertoo.

Hän oli matkan alussa aivan poikki. Toisaalta se myös opetti ja on muuttunut iloksi.

– Aluksi oli vähän takakireä olo, mutta tämä on ollut todella mielenkiintoista, koska tykkään olla kontrollissa, mutta täällä en pysty. Esimerkiksi jos yritän tehdä töitä, mutta netti ei toimi, täytyy vain rauhoittua ja tehdä asia myöhemmin, Saara Aalto kertoo.

Auto heilui niin paljon, että kysyin Meriltä, voiko auto kaatua.

Aallot kertovat, että ovat sisustaneet autoa kotoisaksi. Kuva: Meri Aalto

Saara ja Meri Aalto ovat eläneet jo kuukauden matkailuautossa. Tammikuussa he aikovat palata Saara Aallon joulukiertueen jälkeen. Kuva: Meri Aalto

Pari on oppinut nauttimaan kiireettömyydestä ja omanlaisestaan askeettisuudesta.

– Joka ilta on ihanan kotoisaa, kun laskemme sänkymme katosta, on ihanat tunnelmavalot ja katsomme sarjoja.

Aallot matkustivat Keski-Euroopan kautta Italian Como-järvelle, jonka upeissa maisemissa pari vietti hääjuhlaansa viime kesänä. Naimisiin he olivat menneet jo aikaisemmin, mutta koronapandemia esti juhlien viettämisen.

Italiassa pari asui yleisellä parkkipaikalla, ja heräsivät yöllä outoon tunteeseen. Koko auto keikkui.

– Emme joutuneet onneksi myrskyn silmään, mutta muutamana yönä oli aivan järkyttävän kova tuuli. Auto heilui niin paljon, että kysyin Meriltä, voiko auto kaatua. Tuntui, että olemme laivassa, Saara Aalto kertoo.

– Kävi niin kova humina, että oli pakko pitää korvatulppia, Meri Aalto lisää.

Italiasta he ajoivat Ranskan etelärannikon kautta Barcelonaan. Kaupunki teki suuren vaikutuksen.

Joskus auton ahtaus on ärsyttänyt erityisesti Saara Aaltoa, kun Meri Aalto on osannut ottaa ahtauden rennommin. Kuva: Meri Aalto

– Se on ihanan värikäs, ja siellä näkyy kaupungin persoona ja luonne. Kaikki rakennukset olivat niin upeita ja liikkeetkin tuntuivat kilpailevan, kenellä on kaikista kaunein, Saara Aalto ihastelee.

Minulla alkaa olla jo kova tarve päästä laulamaan uutta omaa musiikkia.

Aallot palaavat Suomeen marraskuun puolivälin aikaan, sillä Saara Aalto lähtee 16 konsertin joulukiertueelle joulukuun alussa.

Matkailuauto jää Espanjaan parkkiin odottamaan parin paluuta, jonka pitäisi tapahtua vuoden alussa.

Molempien mielestä jouluun on vielä hieman vaikeaa asennoitua, sillä pari on nautiskellut lämmöstä ja eteläeurooppalaisesta elämänmenosta, jossa joulu ei vielä näy toisin kuin lumisessa Suomessa.

Aallot ovat reissanneet pitkin Eurooppaa. Kuva: Meri Aalto

Saara Aalto otti reissulle mukaansa pianon. Laulajan olisi tarkoitus treenata kiertuetta varten tien päällä.

Pari ei stressaa tulevasta, ja reissaaminen Euroopassa on ollut polku rennompaan elämäntyyliin. Erityisesti Saara Aalto kertoo olleensa aina luonteeltaan nopea ja aktiivinen, jonka kalenteri on ollut jatkuvasti täynnä. Nyt asiat ovat hieman toisin.

– Ihmiset aina kysyvät, että sinulla on varmaan kauhea kiire ja kamalasti kaikkea. He eivät usko, kun sanon, että ei itseasiassa ole, Aalto kertoo.

Saara Aalto pakersi vuosina 2015–2020 kovalla tahdilla töitä. Britannian X-Factor-laulukilpailu, Euroviisuedustus, kiertueet ja keikat kävivät jaksamisen päälle. Koronapandemia laittoi kiireisen elämän tauolle.

Aallot tekevät tien päältä myös töitä. Reissaamisen väliin tulee joulukiertue, mutta sitten pari palaa Espanjaan. Kuva: Meri Aalto

– Kolmen vuoden ajan minulla on ollut käynnissä inspiraation etsintä ja lepotauko, mutta nyt minulla alkaa olla jo kova tarve päästä laulamaan uutta omaa musiikkia, Saara Aalto kertoo.

Hän jatkaa, ettei halua jäädä jumiin kangistuviin vanhoihin kaavoihin, vaan on uuden aika.

– En voi enkä halua palata samaan vanhaan, vaan nyt todella täytyy luoda jotain uutta, Saara Aalto vihjaa tulevasta.

Tulevana vuonna hän aikoo panostaa musiikin tekemiseen, mutta myös luomaansa nettilaulukouluun. Meri Aalto kertoo, että he haluavat painottaa myös rennomman elämäntyylin puolesta, vaikka he toki tekevät myös töitä.

– Kun kysytään arjesta ja projekteista, on tyydyttävää vastata, että on hirveän kiire ja paljon kaikkea. Egomme pitää siitä, Meri Aalto aloittaa.

– On tärkeää tehdä asioita, mutta entistä nuoremmat ihmiset palavat loppuun, ja heillä on niin fyysistä kuin henkistäkin oireilua. Se valitettavasti tulee siitä, että vaadimme itseltämme enemmän ja vertailemme toisiamme sosiaalisessa mediassa, Meri Aalto pohtii.

Aallot elävät nykyään pitkälti sen mukaisesti, miltä heistä milloinkin tuntuu ja tekevät niitä asioita, jotka tuottavat heille iloa. Pakollinen kiire on jäänyt pois.

– Tärkeintä on se, että on hyvä olla. Pidämme siitä ajatuksesta, että katsotaan, minne ensi vuosi vie mennessään, he sanovat.

Source Link is.fi