Banner Before Header

Saksalais­sarjojen klassikko täyttää pian jo 50 vuotta – kuka neljästä Ketusta on suosikkisi?

Kun Kettu-sarja (Der Alte) alkoi pyöriä Suomen televisiossa 10. tammikuuta 1981, sitä esitettiin TV2:n lauantain myöhäisohjelmistossa nimellä Vanha kettu. Nyt nimelle olisi itse sarjan osalta todella katetta, sillä huhtikuussa 1977 Länsi-Saksassa ensiesityksensä saanut dekkarisarja jatkuu jo 49. kaudelleen. Jaksoja on tehty kaikkiaan reilusti yli neljäsataa.

Se ei ole vielä lähelläkään maailmanennätystä – maailmalla on olemassa 1950-luvulta näihin vuosiin asti pyörineitä saippuasarjoja – mutta kunnioitettava ikä toki, varsinkin kun ohjelmatyyppi ei ole enää kovinkaan muodikkaaksi koettu.

Toisin oli 1980-luvulla, kun Suomessa oli 2–3 tv-kanavaa ja Vanhaa kettua, Kahden keikkaa tai Schimanskia katsottiin lähes joka tuvassa.

Ketunkin osalta kansa oli toista mieltä kuin kriitikot: ensimmäisen jakson ilmestyessä Ilta-Sanomien tv-arvostelija Sinikka Klemettilä moitti päähenkilöä aneemiseksi, vaikkakin kehui sarjaa jännittäväksi ja sen otetta hillitymmäksi ja hienostuneemmaksi kuin amerikkalaisissa sarjoissa. Helsingin Sanomien Mikael Fräntikään ei lämmennyt Vanhalle ketulle, vaan piti sitä ”köyhästi ilmehtivänä rutiinituotantona” ja pääosan Siegfried Lowitzia ”puisevana”.

Ketun visuaalista ilmettä on päivitetty vuosikymmenten mittaan ja pääosanesittäjäkin vaihdettu muutaman kerran.

Siegfried Löwitzin (oik.) esittämä Erwin Köster oli alkuperäinen Vanha kettu.

Kettua on näytellyt neljä eri herrasmiestä. Müncheniläisen murharyhmän ensimmäisenä komisariona oli yhdeksän vuotta Erwin Köster (Siegfried Lowitz), jota osa piti ainoana oikeana Kettuna. Lowitz esitti roolia yhdeksän vuoden ajan. Köster kuoli rikollisen ampumaan vahingonlaukaukseen.

Rolf Schimpin esittämän Leo Kressin myötä Vanha kettu muuttui pelkäksi Ketuksi.

Kun Leo Kress (Rolf Schimpf) aloitti päähenkilönä, sarjan nimi vaihtui Suomessa Vanhasta Ketusta pelkäksi Ketuksi. Schimpf vetäytyi eläkkeelle 21 Kettu-vuoden jälkeen, 83-vuotiaana.

Rolf Herzogin kausi Kettuna jäi lyhyeksi.

Rolf Herzog (Walter Kreye) oli kolmas Kettu. Kreye joutui kuitenkin jättämään sarjan vain muutaman vuoden jälkeen sairauden vuoksi.

Richard Voss (Jan-Gregor Kremp) on nykyinen Kettu. Näin sarja tavallaan nuortui: Kremp oli vain 50-vuotias ryhtyessään Ketuksi. Edeltäjät olivat aloittaessaan olleet yli 60-vuotiaita.

Muutoksista huolimatta konstailematon ja arvokaskin vanhan liiton dekkarihenki on säilynyt aika lailla entisellään, ainakin suhteutettuna siihen, miten paljon kaikki muu tv:ssä on sarjan ympärillä vuosien varrella muuttunut.

Siksi Kettu löytää yhä uskollisen yleisönsä erittäin hyvin.

Uusimmalla, viime vuonna valmistuneella kaudella jaksoja on kaikkiaan kahdeksan.

Vuodesta 2012 lähtien rikoksia sarjassa ratkaissut Richard Voss selvittää tällä kertaa muun muassa seniorikotiin ja netin treffipalveluun kytkeytyviä epäluonnollisia kuolemantapauksia. Tapaukset selvitetään perinteisen kaavan mukaan: rikostapaus per jakso, seuraavassa uusi.

–Voss, vanhaa poliisiaatelia, kiteyttää Kettu olemuksensa ensimmäisessä jaksossa tavatessaan rikosilmoitusta tekemään tulleen rouvan, joka ilmoittaa olevansa vanhaa maa-aatelia.

Kettu su 14.11. alkaen TV1 klo 19.30.

Lue lisää: Derrick-näyttelijän menneisyydestä paljastui järkyttäviä asioita – sarjan esitykset keskeytettiin

Source Link is.fi