Scholz paljasti vihdoin, miksi Saksa ei vieläkään anna Tauruksia Ukrainalle

Saksa ei liittokansleri Olaf Scholzin mukaan voi osallistua risteily­ohjusten maalien määrittämiseen.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoi maanantaina ensimmäisen kerran tarkasti, miksi hän ei halua luovuttaa Taurus-risteily­ohjuksia Ukrainalle.

Taurus on ilmasta laukaistava, tehokas ja tunkeutumiskykyinen asejärjestelmä, jonka kantama on noin 500 kilometriä.

Britannia ja Ranska ovat antaneet Ukrainalle omia Storm Shadow- ja Scalp-risteily­ohjuksiaan. Nämä järjestelmät muistuttavat Taurusta, mutta niiden kantama jää 250 kilometriin.

Scholzin haluttomuuden taustalla on ajatus siitä, että Ukraina voisi käyttää Tauruksia kauas Venäjän maaperällä sijaitsevien kohteiden tuhoamiseen.

Britit ja ranskalaiset estävät saksalaismedian mukaan tämän mahdollisuuden ohjelmoimalla Storm Shadow- ja Scalp-ohjusten maaliinhakeutumisjärjestelmät itse. Spekulaatioiden mukaan Ukrainassa toimii ainakin brittiläisiä asiantuntijoita tässä tehtävässä. Virallisesti Britannia ja Ukraina eivät ole tietoa vahvistaneet.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz tapasivat Ukrainan tukikokouksessa maanantaina Pariisissa. Kuva: GONZALO FUENTES / Reuters

Scholzin mukaan Saksaa ei voi millään tavalla kytkeä Taurusten maalien määrittämiseen, sillä se tekisi Saksasta sodan osapuolen.

– Saksa ei voi toimia tavalla, jolla britit ja ranskalaiset toimivat ohjusten maaliin­hakeutumisen ja sille annettavan tuen suhteen, Scholz sanoi uutistoimisto Dpa:n järjestämässä päätoimittajatapaamisessa maanantaina Pariisissa.

– Sen tietävät kaikki, jotka ovat olleet tämän järjestelmän kanssa tekemisissä.

Scholzin lausunnoista kertoivat Dpa:n lisäksi useat saksalaiset tiedotusvälineet, muun muassa RedaktionsNetzwerk Deutschland.

Liittokansleri kertoi ihmetelleensä, miksi häneltä kysytään jatkuvasti Taurus-ohjusten luovuttamisesta.

– Emme voi toimia samalla tavalla kuin muut maat, joilla on erilaiset perinteet ja perustuslailliset instituutiot kuin meillä.

Emme voi toimia samalla tavalla kuin muut maat, joilla on erilaiset perinteet ja perustuslailliset instituutiot kuin meillä.

Scholz kertoi myös huomanneensa, ettei keskustelu Tauruksista ole lainkaan tasa­painossa sen kanssa, mitä Ukraina todella tarvitsisi. Havainto on herättänyt hänessä ärtymystä.

– Ukrainalta puuttuu ammuksia kaikissa kokoluokissa ja kantamissa, mutta ei juuri tätä järjestelmää Saksasta.

Saksa on Scholzin mukaan tehnyt parhaansa, jotta ammustoimituksia Ukrainalle voitaisiin lisätä.

– Siinä suhteessa me emme Euroopassa ja koko maailmankaan mitassa ole saavuttaneet tasoa, jota kipeästi tarvittaisiin.

Ukraina on saanut Ranskalta Scalp-risteilyohjuksia. Kuvan ohjus on ripustettu ranskalaiseen Rafale-monitoimihävittäjään. Kuva: MBDA

Ukraina on jo käyttänyt Storm Shadow- ja Scalp-risteilyohjuksia ripustamalla ohjukset vanhoihin, neuvostoliittolaista alkuperää oleviin taistelulentokoneisiinsa.

Ohjusten maalit määritellään ennen lentoa, sillä niiden tietokoneet eivät ”keskustele” ohjaamon järjestelmien kanssa. Siksi ukrainalaiset lentäjät eivät voi antaa ohjuksille maalitietoja kesken lentotehtävän. Tilanne muuttuu sitten, kun Ukraina saa käyttöönsä länsimaisia F-16-koneita.

Source Link is.fi