Banner Before Header

Sebastian Aho avaa rajun pettymyksen taustat ja ruoskii itseään – ”Pitää muistaa, miltä häviäminen tuntuu ja oppia vihaamaan sitä tunnetta”

Ylen seuraava NHL-lähetys on perjantaiaamuna, kun New York Rangers ja Tampa Bay Lightning kohtaavat viidennessä ottelussa kello 03.05 alkaen.

NHL:ssä oppi on kovaa parhaillekin. Carolina Hurricanes on tiedetty jo muutaman vuoden ajan potentiaaliseksi kevään joukkueeksi, mutta toistaiseksi se ei ole päässyt pelaamaan Stanley Cupista. Viime vuonna matka pudotuspeleissä katkesi Tampa Bayn käsittelyssä toisella kierroksella.

Tänä vuonna samassa vaiheessa tie nousi pystyyn New York Rangersia vastaan.

Kahdessa samantyylisessä tappiossa ei ollut paljonkaan yhtäläisyyksiä. Vuosi sitten hurrikaanilaumalla oli vastassaan aikamme suurin dynastia ja suurseura, mutta nyt tappio pääsi yllättämään. Rangers on toki laadukas joukkue, mutta runkosarjassa kolmanneksi sijoittunut Carolina lähti sarjaan suosikkina.

Suomeen viikonloppuna palannut Sebastian Aho myöntää, että seitsemännen ottelun tappio kotijäällä kirvelee edelleen.

– Rehellisyyden nimissä olisimme vuosi sitten Tampaa vastaan tarvinneet kaikki mahdolliset onnistumiset. Kaiken olisi pitänyt mennä meidän käsikirjoituksen mukaan, koska he olivat meitä sen verran edellä. Nyt tilanne oli toinen, koska kaikilla oli sellainen tunne, ettei tässä sarjassa ole meitä parempaa, Aho perkaa Yle Urheilulle.

Aho pettyneenä seiskapelin jälkeen.
Aho poistui jäältä pettyneenä Rangersille hävityn seitsemännen pelin jälkeen. Getty Images

Kotona kivaa, vieraissa ei

Carolinan ympärille rakentui kevään aikana yksi selkeä teema: kyky tehdä tulosta ainoastaan kotikaukalossa. Carolina voitti kahdeksasta kotiottelustaan seitsemän ja näistä osan useamman maalin erolla, mutta vieraskaukalossa joukkue suli täysin.

Kuudesta reissupelistä ei lopulta tarttunut mukaan yhtään voittoa, mikä kasvatti painetta myös kotona voittamiseen. Matka katkesi, kun Rangers voitti toisen kierroksen seitsemännen ottelun Raleigh’ssa.

– Ei meillä kaikki vieraspelit huonoja olleet, mutta emme pystyneet voittamaan. Pudotuspeleissä kuitenkin vaaditaan, että raavit yhden voiton ainakin vieraista. Jostakin syystä myös erikoistilannepelaamisemme oli vierasotteluissa paljon huonompaa. Miksi näin oli, siihen on vaikeaa vastata, mutta onhan tämä selkeä tekijä, miksi meille kävi näin.

Aho osui naulan kantaan erikoistilannepelaamisen kanssa. Carolina onnistui kotijäällä ylivoimalla kerran viidestä -tahdilla, mutta vierasotteluissa ylivoima toimi ainoastaan neljän prosentin tehokkuudella (1/24).

Vastuu etenkin ylivoimapelin ongelmista on mitä suurimmassa määrin juuri Aholla ja esimerkiksi Teuvo Teräväisellä. Aho sai kuudessa vieraspelissä aikaiseksi kaksi syöttöpistettä, Teräväinen yhden maalin.

– On selvää, että minun pitää olla parempi ja siksi tässä aletaan pian taas paiskia hommia, Aho toteaa.

Sebastian Aho kiekon kanssa.
Aho viimeisteli runkoasrjassa 79 ottelussa tehot 37+44=81. Pudotuspeleissä hän teki 14 ottelussa 4+7=11.NHLI via Getty Images

Aho ei kuitenkaan myönnä, että vieraspelaamisen ongelmat olisivat alkaneet elää pudotuspelien edetessä omaa elämäänsä joukkueen sisällä.

– Nämä ovat loppupeleissä median hommia puhua tällaisista asioista. En kokenut, että siitä olisi meille mitään mörköä tai peikkoa tullut. Jääkiekko on joskus tällaista ja uskon, että seitsemän pelin sarjassa jatkoon menee aina joukkue, joka sen ansaitsee.

”Tappion muistaa”

Carolinan keväässä oli silti hyviäkin asioita. Bostonin kaataminen ensimmäisellä kierroksella oli aiempien vuosien pudotuspelihaavojen jälkeen joukkueelle tärkeä asia. Toisaalta siinäkin sarjassa Carolinan avainpelaajia testattiin maailman parhaiden taholta todella kovasti.

Esimerkiksi viimeisen vaihtoedun kautta Aho joutui pelaamaan Bostonin kotiotteluissa vaihdosta vaihtoon Patrice Bergeronin johtamaa ykkösketjua vastaan. Bergeron voitti maanantaina viidettä kertaa urallaan parhaan puolustavan hyökkääjän palkinnon. Aho ei tehnyt kolmessa Bostonissa pelatussa ottelussa yhtäkään tehopistettä.

Koulu oli kova, mutta Aho ottaa sen oppina.

– Se oli molemmilta todella systemaattista, miten tuossa sarjassa peluutettiin ketju ketjua vastaan. Onhan Bergeron huikea pelaaja, eikä hän suotta viidettä kertaa voittanut Selke-palkintoa. Siinä on pelaaja, jolta on itsekin koittanut oppia. Nyt on taas kesä aikaa laittaa keho huippukuntoon ja vielä kehittää hieman kaikkia osa-alueita, Aho sanoo.

Aho valmistautumassa aloitukseen.
Aho katsoo jo eteenpäin.NHLI via Getty Images

Juuri sammumaton jano kehittymistä kohtaan tekee Sebastian Ahosta erityisen. Pelaajan kaikesta puheesta kuultaa armoton pettymys. Katkeroitumisen sijaan tämä on kääntänyt katseet siihen, miten voi tehdä itsestään ja joukkueestaan taas ensi vuonna paremman. Aho vakuuttaa, että kesäharjoituksissa mennään pian lujaa.

– Näen, että pystymme oppimaan tästä. Meillä on ydinryhmä hyvässä iässä ja ensi vuonna hyvä porukka kasassa. Pitää muistaa, miltä häviäminen tuntuu ja oppia vihaamaan sitä tunnetta. Se kantaa ensi vuonna. Henkilökohtaisesti haluan mitata itsestäni ulos kaiken mahdollisen. Kyllä tappion muistaa ja se näkyy kesäharjoittelussa, että haluan olla paras.

Kesän suunnitelmat Aholla ovat selkenä mielessä. Oulun suunnalla liikkuvan pelaajan aika kuluu harjoitusten lisäksi perheen ja ystävien parissa sekä golf- ja tenniskentillä. Myös NHL-kauden viimeisiä pelejä Aho on pitänyt silmällä. Mestarisuosikiksi Aho nostaa yhden seuran.

– Colorado meni jo finaaleihin, he ovat varmasti jonkinlainen suosikki. Toisaalta Tampaa ei voi koskaan laskea ulos, ovat kuitenkin voittaneet kaksi mestaruutta. Vaikea on kyllä NHL:ssä veikkaamaan koskaan lähteä, Aho naurahtaa.

Lue myös:

Valmentaja epäili aluksi, onko Sebastian Ahosta jättirooliin – kasvun nähneet kertovat, miksi hän on käänteentekevä pelaaja Carolinassa

Carolinan kausi oli paketissa viimeistään Raannan loukkaantumisen jälkeen – New York Rangers päätti Carolinan kauden näytöstyyliin

Tampa Bay tasoitti sarjan vakuuttavalla tavalla – Kaapo Kakon huippuketjun sentteri loukkaantui

Artturi Lehkosen isä helpottui maalista, mutta sekunnit kävivät pitkiksi: ”Tuntui, että älä nyt saamari puttaa siitä ohi”

Source Link yle.fi