Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_478f6fd4a46d169138fc862c4239dd03, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Siviiliväestön hätä Gazassa pahenee – IS tavoitti silmin­näkijän opistosta, josta tuhannet ihmiset hakevat suojaa pommituksilta – Uutisalue

Siviiliväestön hätä Gazassa pahenee – IS tavoitti silmin­näkijän opistosta, josta tuhannet ihmiset hakevat suojaa pommituksilta

Gazan eteläosaan on pakkautunut satoja tuhansia Israelin sotatoimia paenneita ihmisiä.

Palestiinalainen tietokone­insinööri Iyad Manaa pakeni kotoaan Gazan kaupungista muutama päivä sitten.

Nyt Manaa hakee lähi­omaistensa kanssa suojaa pommituksilta kansalais­opistosta Khan Younissa, Gazan etelä­osassa. YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n tukeman opiston alueella on tuhansittain Israelin sotatoimia paenneita siviilejä.

– Täällä ei ole sähköä, vettä, ruokaa eikä lääkkeitä. Tilanne on hyvin, hyvin paha, emmekä tiedä mitä tehdä, Manaa kertoi IS:lle tiistaina päivällä.

Yhteydet Gazaan ovat heikot. Haastattelu onnistui osittain puhelimitse, osittain tekstiviestein.

Manaan ja hänen vaimonsa, 8- ja 9-vuotiaiden poikiensa, äitinsä ja veljensä pakomatka alkoi 13. lokakuuta Gazan kaupungista. Perhe asui 11-kerroksisessa talossa, joka joutui jo viikko sitten sunnuntaina Israelin iskun kohteeksi.

– Naapurimme- saivat Israelin armeijalta IDF:ltä puhelinsoiton, jossa kehotettiin evakuoimaan talo 20 minuutissa. Poistuimme peloissamme. Sitten koko torni pommitettiin hajalle silmiemme edessä.

Täällä ei ole sähköä, vettä, ruokaa eikä lääkkeitä.

Iyad Manaa sai väliaikaisen suojapaikan YK:n avustusjärjestön tukemasta kansalaisopistosta. Kuva: Iyad Manaa

Konflikti Israelin ja Hamasin välillä kärjistyi 7. lokakuuta, kun Hamasin terroristit hyökkäsivät Israelin etelä­osiin, tappoivat ainakin 1 300 ihmistä ja sieppasivat noin 200 panttivangiksi. Israel aloitti nopeasti massiiviset vasta­iskut, joissa on tähän mennessä kuollut yli 2 800 palestiinalaista.

Tiistai-iltana maailma järkyttyi ainakin 500 ihmishenkeä vaatineesta iskusta Gazassa sijaitsevaan al-Ahli Arab -sairaalaan.

Palestiina on syyttänyt iskusta Israelia. Israelin asevoimat taas on syyttänyt sairaalaiskusta äärijärjestö Islamilaista jihadia. Islamilainen jihad kiistää Israelin väitteen ja syyttää Israelia iskun tekijäksi.

IDF on kehottanut kaikkia Gazan pohjois­osan ja Gazan kaupungin asukkaita lähtemään etelään. Evakuointikehotus koskee 1,1:tä miljoonaa ihmistä, joista sadat tuhannet ovat jo lähteneet liikkeelle. Khan Younisin ja Rafahin asutuskeskusten kerrotaan olevan täynnä sotapakolaisia.

UNRWA on pitänyt huolta siitä, että kaikkien järjestön kohteiden sijaintipaikat ovat Israelin tiedossa. Se ei kuitenkaan takaa turvallisuutta. Ainakin kuusi ihmistä kuoli ohjuksen iskeydyttyä UNRWA:n kouluun al-Maghazin pakolaisleirin alueella Gazan keski­osassa. Kouluun on majoittunut noin 4­000 pommituksia paennutta palestiinalaista, UNRWA kertoi.

UNRWA:lla ei ole voimavaroja pitää huolta evakuoiduista.

– Tämä on YK:n tukema koulutuskeskus, joka tarjoaa opetusta ja harjoittelumahdollisuuksia palestiinalaisille pakolaisille. Tätä ei ole tarkoitettu turvapaikaksi evakuoiduille. Olot ovat sen vuoksi kurjat ja ankarat, Manaa kuvaili IS:lle.

Opistossa on Manaan mukaan ihmisiä kaikkialta Gazasta.

– He ovat tulleet hakemaan suojaa Israelin iskuilta, löytääkseen edes jonkin paikan, jossa voi olla turvassa.

Iyad Manaa kertoo asuneensa perheineen tässä 11-kerroksisessa talossa Gazan kaupungissa. Kuva: Iyad Manaa

Humanitaarista tilannetta Gazassa pidetään nyt vaikeampana kuin aikaisemmissa sodissa Israelin ja Hamasin välillä. Se on vienyt UNRWA:n voimavarat äärirajoille. Liikkeellä on järjestön raportin mukaan noin miljoona pakolaista, joista 600 000 on siirtynyt pohjoisesta kaistaleen keski­osiin, Khan Younisiin ja Rafahiin. Noin 400 000 hakee turvaa UNRWA:n tiloista.

UNRWA on kyennyt jakamaan Khan Younisin kansalais­opistoon tulleille pakolaisille vain huopia mutta ei muita tarvikkeita.

– Opiston johto ei tiedä mitä se voisi tehdä, Manaa kertoi.

Pakolaiset hakevat suojaa UNRWA:n tiloista. Kuva Khan Younisista maanantaina. Kuva: Mahmud Hams / AFP

Avustussaattueet odottavat Gazan etelärajalla Rafahissa pääsyä kaistaleelle, mutta Israel ei toistaiseksi ole suostunut avaamaan rajaa hätä­avulle.

Kansalaisopistoon pakkautuneille pakolaisille se tietää suuria käytännön ongelmia.

– Hankimme elintarvikkeita ja vettä opiston ulkopuolelta, mutta hinnat ovat kaksinkertaiset pulan vuoksi, Manaa kertoi.

– UNRWA:n tilojen ulkopuolella on hyvin vaarallista liikkua, sillä Israel pommittaa kaikkialla Gazan alueella.

Khan Younisin kansalaisopiston johtaja Rawya Halas. Kuvakaappaus videolta. Kuva: UNRWA / YouTube

Opiston johtaja Rawya Halas kertoi epätoivoisesta asemastaan videolla, jonka UNRWA julkaisi 14. lokakuuta.

– En löydä sanoja kuvatakseni tilannetta. Täällä on 15 000 pakolaista, jotka ovat jättäneet kotinsa, ilman ruokaa ja vettä. Joukossa on diabeetikkoja, lapsia, jopa vammaisia ihmisiä ja vauvoja… Koulu ei pysty majoittamaan näin monia ihmisiä. Elintarvikkeita, pesutiloja, vettä ja sähköä ei ole tarpeeksi, Halas kertoi.

– Minä edustan UNRWA:a. Johdan tämän turvapaikan toimintaa, mutta en voi tarjota heille mitään.

Palestiinalaisnuori täytti vesiastioita Rafahin pakolaisleirillä lähellä Gazan etelärajaa tiistaina. Avustuskuljetukset eivät ole päässeet rajalta Gazaan. Kuva: Mohammed Abed / AFP

Israel on katkaissut suurelta osin juomaveden toimitukset Gazaan. Poltto­aineiden kuljetukset kaistaleelle ovat myös poikki.

Pula polttoaineesta estää Gazan omaa vesihuoltoa toimimasta, sillä sitä tarvitaan pyörittämään vesipumppuja ja suolanpoistolaitoksia.

Israelin hallitus on omasta puolestaan kertonut, että Israel yrittää suojella Gazan siviiliväestöä sotatoimilta.

Näin Israelin tiedusteluministeri Gila Gamliel vastasi BBC:n haastattelussa kysymykseen siitä, mitä Israel tekee minimoidakseen Gazan siviiliväestön kärsimykset.

– Hamas toimii murhatakseen Israelin siviiliväestöä ja aiheuttaa samaan aikaan vaaraa Gazan siviileille käyttämällä näitä ihmiskilpinä, Gamliel sanoi BBC:n Newshour-ohjelmassa myöhään maanantai-iltana.

Tiedusteluministeri Gila Gamliel.

Ministerin mukaan IDF on kehottanut Gazan pohjois­osan asukkaita jättämään kotinsa ja siirtymään etelään. Tarkoitus on ”varmistaa siviiliväestön turvallisuus” ja ”estää viattomille koituva vahinko”.

BBC:n toimittaja Tim Franks kysyi Gamlielilta, aikooko Israel sallia poltto­ainetoimitukset, jotta Gazan vesihuolto voisi toimia. Kyllä vai ei?

– Ette voi esittää minulle kyllä tai ei -kysymyksiä. Israel on sodassa. Emme lepää ennen kuin Hamas on poistettu Gazasta, Gamliel vastasi.

– Te kysytte Gazan asukkaista. Voin kertoa, että yritämme tehdä kaikkemme, jotta asukkaita ei vahingoitettaisi. Se on joskus mahdotonta, sillä asukkaista on tehty ihmiskilpiä.

Source Link is.fi