Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_dceb7a7fc07bc4f4472c5e5f381e81de, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sotavankeudessa riutunut Azovstalin puolustaja kertoo, kuinka venäläiset kohtelivat vankeja: ”Kaikki ovat traumatisoituneet” – Uutisalue

Sotavankeudessa riutunut Azovstalin puolustaja kertoo, kuinka venäläiset kohtelivat vankeja: ”Kaikki ovat traumatisoituneet”

Kun ukrainalainen merijalkaväen sotilas Myhailo Djanov vapautui sotavankeudesta, hänestä otettu kuva järkytti ihmisiä ympäri maailmaa. Otoksesta kävi ilmi, kuinka pahasti nälkiintynyt neljä kuukautta vankeudessa viettänyt, Azovstalin terästehdasta puolustanut Djanov oli.

42-vuotias sotilas kertoi Sky Newsille, minkälaista kohtelua hän joutui vankeutensa aikana sietämään.

– Uskokaa minua, kuukauden nälässä olemisen jälkeen sulkiessasi silmäsi unohdat perheesi, maasi, kaiken. Ainoa asia, mitä ajattelet, on ruoka, Djanov kuvailee.

Mies laihtui sotavankeutensa aikana 40 kiloa.

– Syöminen oli mahdotonta. Yhden aterian syömiseen annettiin aikaa 30 sekuntia, Djanov kertoo ja lisää, että annetussa ajassa kukin söi sen verran kuin ehti.

Bussi kuljetti miehiä Azovstalin terästehtaalta Olenivkan vankilaan.

Kuva sotavankeudessa riutuneesta Djanovista on herättänyt huomiota sosiaalisessa mediassa.

Djanov vertasi Olenivkan vankilaa Sky Newsin haastattelussa keskitysleiriin.

Kurinpito oli tiukkaa. Djanovin mukaan vanki saatettiin heittää eristysselliin ja saattoi joutua kidutetuksi, jos poimi maasta marjan ja söi sen.

Lisäksi Djanovin sanojen mukaan vankeja hakattiin kepeillä, näille annettiin sähköiskuja ja näiden kynsien alle työnnettiin neuloja.

Myöskään asuinolot eivät olleet inhimilliset. Vangit majoittuivat 150 ihmiselle suunnitelluissa huoneissa, joissa saattoi olla kerrallaan 800 vankia. Ahtaissa tiloissa pääsi liikkumaan huonosti, joten Djanovin jalkalihakset heikkenivät.

Djanov oli vangittuna pahamaineisessa Olenivkan vankilassa, jota hän vertaa keskitysleiriin. Vankila sijaitsee miehitetyllä Donetskin aluella.

Vankilaan tehtiin heinäkuussa ohjusisku, jossa kerrotaan kuolleen vähintään 40 ukrainalaista sotavankia ja kahdeksan vankilan työntekijää.

Iskun aikaan Djanov ei ollut vankilassa, sillä hänen Mariupolin puolustustaistelussa haavoittunut kätensä kaipasi hoitoa. Raju operaatio suoritettiin ruosteisilla pihdeillä ilman nukutusta.

Puutteellisen hoidon vuoksi huonosti parantunutta luuta pitää paikata. Djanovin täytyy kerätä painoa 20 kilon verran ennen kuin korjaava leikkaus voidaan tehdä.

Vasemmalla Djanov toukokuussa Azovstalin terästehtaalla ja oikealla syyskuussa vapauduttuaan neljän kuukauden mittaisesta sotavankeudesta.

Tältä heinäkuisessa ohjusiskussa vaurioitunut Olenivkan vankila näytti elokuussa.

Vankeusajan psyykkiset vaikutukset ovat kauaskantoisempia kuin fyysiset.

– Kaikki ovat traumatisoituneet. Pidän itseäni psyykkisesti vahvana ihmisinä, mutta nyt koen, että monet asiat ovat menettäneet merkityksensä, syyskuun 21. päivänä vapautunut Djanov kuvailee.

Lue lisää: Azovstalin taistelija Myhailo, 42, selvisi hengissä venäläisten vankeudesta – haavoittunutta kättä ”hoidettiin” ruosteisilla pihdeillä

Lue lisää: Azovstalin teräs­tehtaan puolustaja riutui järkyttävään kuntoon Venäjän vankeudessa – kuva­pari näyttää muutoksen

Source Link is.fi