Banner Before Header

Suomen MM-hiihtäjästä tuli yllätysmiljonääri – ”Hän oli liian fiksu huippu-urheilijaksi”

Kun Hiihtoliitto keväällä 2004 nimesi seuraavan kauden maajoukkueet, valmentajakaksikko Reijo JylhäVesa Mäkipää katsoi Matti Heikkisen, Jirka Ilomäen ja Veli-Pekka Kurunmäen antaneen B-maajoukkuepaikkaan oikeuttaneet näytöt. Naisten B-maajoukkueeseen valittiin muun muassa sittemmin edesmennyt Mona-Liisa Malvalehto (myöh. Nousiainen).

Ilomäestä tuli myöhemmin hiihtomaajoukkueen arvostettu lihashuoltaja.

Kun Kurunmäen hiihtoura päättyi keväällä 2011, Heikkisestä oli vähän aiemmin leivottu Oslossa 15 kilometrin maailmanmestari.

Jyväskylän yliopistossa liikuntafysiologiaa opiskellut Kurunmäki taas meni hiihtouransa ohessa vuonna 2005 töihin jyväskyläläiseen Firstbeat Technologies -yhtiöön, joka tuottaa erilaisia harjoitus- ja palautumisseurannan työkaluja liikkujille ja urheilijoille.

Vuonna 2020 tuli erittäin työntäyteisten vuosien jälkeen iso tilipäivä, kun urheiluälykelloja valmistava Garmin osti Firstbeatin kuluttajaliiketoiminnan.

Huippu-urheiluyksikön liiketoimintajohtaja Kurunmäki ilmoitti viime vuodelta verottajalle peräti lähes 2,2 miljoonan euron pääomatulot. Veroja hän maksoi yli 760 000 euroa.

– Oma urheilu-ura oli synnyttämässä syvää kiinnostusta näihin asioihin, Suomea maailmancupissa 13 kilpailussa 2000–2008 edustanut, Tikkakoskella varttunut Kurunmäki, 41, kertoo Ilta-Sanomille.

Nuorten MM-kisoissa hän edusti Suomea 1999 ja 2000 ja oli parhaimmillaan, sprinttihiihdossa, kuudes. Joukkuekavereista Pirjo Manninen (myöh. Muranen) ja Aino-Kaisa Saarinen hiihtivät myöhemmin MM-kultaa myös aikuisina.

Poikien puolella isoimpia tähtiä olivat tuolloin saksalaiset Axel Teichmann ja Jens Filbrich sekä Norjan Tore Ruud Hofstad.

Firstbeat on alun perin 2002 syntynyt Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen eli Kihun klusterissa, jossa toimialan tieteellistä osaamista on riittänyt.

Kurunmäki oli Kihun erilaisissa mittauksissa, kuten mattotesteissä, innokkaasti mukana jo lukioikäisenä juniorihiihtäjänä.

Lue lisää: Jyväskyläläisfirma Firstbeatin yrityskaupoissa syntyi lukuisia uusia miljonäärejä – pomo lyö faktat tiskiin: ”Olemme maailman parhaita”

Hän kertoo tavoitelleensa vielä 2004 tosissaan maailman huipputasoa, mutta toissa vuosikymmenen puolivälin jälkeen tosimielisin satsaus oli jo ohi.

Matti Heikkinen tapasi Kurunmäen viimeksi hiihtolenkillä sunnuntaina. Uransa 2019 lopettanut Heikkinen arveli Ilta-Sanomille, että Kurunmäki oli ”liian fiksu mies huippu-urheilijaksi”.

Puolihuumorilla heitetty arvio naurattaa sen kohdetta.

– Ehkä olin hiukan turvallisuushakuinen. Siinä kahdenkympin jälkeen alkaa miettiä sellaisia asioita kuin toimeentuloa ja perhettä ja varsinkin sen elättämistä. Sellaista näkymää ei ehkä hiihdossa silloin siintänyt.

Matti Heikkinen (kuvassa) valittiin hiihdon B-maajoukkueeseen Veli-Pekka Kurunmäen kanssa keväällä 2004.

Firstbeatin tuotteet ovat olleet Suomen maajoukkueen hiihtäjille pitkältä ajalta tuttuja. Niiden avulla on esimerkiksi voitu päästä sykeväli-informaation kautta kiinni alipalautumistilan oireisiin jo ennen kuin urheilija on niitä vielä edes huomannut.

Nyttemmin globaalilla tasolla operoiva yhtiö on saanut asiakkaita maailman merkittävimpien joukkueurheilulajien klassikkoseurojen joukosta.

– Tässä työssä hienointa on ollut kenttätason toiminta asiakkaiden kanssa. Rekrytoinneissa hakijan huippu-urheilutausta kiinnostaa meitä aina. Nämä ovat sitoutuneita ja tavoitteellisia ihmisiä ja osaavat puhua samaa urheilun kieltä kuin asiakkaamme.

Aktiivisesti liikkuva Kurunmäki muistelee hiihtouraansa pelkällä hyvällä, mutta myöntää yhden asian vähän kaivelevan.

– En saanut koskaan sprintissä maailmancupin pistettä.

Kurunmäki sijoittui vuonna 2004 Lahden sprintissä 34:nneksi.

Monien huipputuloisten kritisoimaan verotietojen julkisuuteen ja uutisointiin hän suhtautuu kiihkottomasti.

– Työnteon intensiteettiin ja motivaatioon tällä ei ole vaikutusta. Jos Firstbeatin esimerkki rohkaisee ja motivoi vaikkapa joitakin nuoria start up -yrittäjiä, niin se on vain hieno asia.

Source Link is.fi