Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ac75f3952e0e765c8833b05152e96b51, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomi ehti ennen Viroa: Järkälemäinen kaasulaiva sijoitetaan Inkooseen – näin ”kaasumuunnin” eli kelluva LNG-terminaali toimii – Uutisalue

Suomi ehti ennen Viroa: Järkälemäinen kaasulaiva sijoitetaan Inkooseen – näin ”kaasumuunnin” eli kelluva LNG-terminaali toimii

Suomen ja Viron yhdessä vuokraama LNG-termiinalilaiva sijoitetaan Inkoon satamaan, kertovat Gasgrid ja Fortum.

Kulisseissa on tehty viime kuukaudet pitkiä päiviä, kun Viro ja Suomi ovat etsineet ja valmistelleet satamaa kaasulaivan sijoituspaikaksi. Hetken näytti siltä, että Viro ehtii ensin, mutta lopulta Suomi sai esityöt valmiiksi nopeammin.

LNG-terminaali parkkeerataan valtionyhtiö Fortumin satamaan Inkoossa.

– Satamamme sijaitsee käytöstä poistetun hiilivoimalamme alueella ja tarjoaa lähes käyttövalmiin infrastruktuurin sekä optimaalisen sijainnin Suomen ensimmäiselle kelluvalle LNG-terminaalille, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoo tiedotteessa.

Satamassa on valmis laituri, ja se sijaitsee lähellä Suomen ja Viron välistä Balticconnector-kaasuputkea. Olemassaoleva infrastruktuuri merkitsee sitä, että satama saadaan nopeasti käyttövalmiiksi.

Uusien satamarakenteiden tekemisessä olisi kulunut monta kertaa pidempään.

Aluksella turvataan kaasutuonti Suomeen. Venäjä lopetti kaasutoimitukset Suomeen toukokuun puolivälin jälkeen.

– On taloutemme kannalta tärkeää, että kelluva LNG-terminaali turvaa teollisuutemme kaasunsaannin. Seuraava askel on pysyä aikataulussa ja saada satama toimintavalmiiksi, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) toteaa tiedotteessa.

Alus on tavoitteena saada Inkooseen toimintavalmiiksi ensi talvena.

Hallitus alkoi varautumisen kaasutuonnin päättymiseen huhtikuussa. Asialle laitettiin valtio-omisteinen kaasun siirtoverkkoyhtiö Gasgrid, jonka tehtäväksi tuli LNG-terminaalin vuokraaminen ja hankkeen muu käytännön toteutus.

Mikä LNG, mikä alus?

Kymmeneksi vuodeksi vuokrattava Exemplar-alus on teknisesti laiva, mutta käytännössä se on pikemmin liikuteltava kaasuinfrastruktuurin osa.

Sen ensisijainen tehtävä on toimia eräänlaisena ”kaasumuuntimena”.

LNG eli liquefied natural gas on maakaasua, joka on muutettu kaasusta nesteeksi kuljettamista varten. Exemplar-aluksessa nesteytetty maakaasu muutetaan uudestaan kaasumuotoon ja kaasu syötetään Suomen kaasuverkkoon jakelua varten.

Inkoossa Exemplar-alus ankkuroidaan satamaan ja yhdistetään kaasuverkkoon. Nestekaasu tuodaan alukselle tankkerilaivoilla. Lähistöltä lähtevää Balticconnector-putkea pitkin kaasua kuljetetaan myös Viroon.

Exemplar-alus on valtava. Pituutta sillä on 291 metriä ja leveyttä 43 metriä. Kaasun varastointikapasiteetti on 151 000 kuutiometriä.

Vuodessa sillä voidaan höyrystää nestekaasua kaasuksi yli 40 terawattitunnin verran. Suomen vuotuinen maakaasun käyttötarve on noin 25 terawattituntia eli alus riittää täyttämään teollisuuden kaasutarpeet helposti. Maakaasua käyttävät Suomessa esimerkiksi metsäteollisuus, leipomot ja öljyjalostamot.

Kaasulaivahankkeen kokonaiskustannukseksi on arvioitu 460 miljoonaa euroa kymmenvuotisen vuokrasopimuksen aikana.

Voit keskustella aiheesta 10.6. klo 23 saakka.

Lue lisää:

Tällainen on kelluva LNG-terminaali, jonka Suomi ja Viro haluavat kiireisesti – ruotsinlaivan kokoinen, tuotanto ylittäisi Suomen tarpeet

Venäläisen maakaasun tulo Suomeen loppuu lauantaiaamuna kello 7 – Suomi vuokraa kaasulaivan 10 vuodeksi

Source Link yle.fi