Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1228121f6ff0a44e066b4a2766eb7a74, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Täällä käteisautomaatille on liki parisataa kilometriä – yhdessä asiassa Suomi EU:n häntäpäätä – Uutisalue

Täällä käteisautomaatille on liki parisataa kilometriä – yhdessä asiassa Suomi EU:n häntäpäätä

Vaikka käteisen rahan käyttö on koronapandemian myötä vähentynyt, on se edelleen ensisijainen maksutapa sadoille tuhansille suomalaisille.

Samaan aikaan osassa Suomea on käteistä tarjoavien automaattien määrä vähentynyt edelleen. Käteisen saatavuudesta on ollut huolissaan myös Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Suomen Pankki on julkistanut nyt ensimmäistä kertaa selvityksen, jossa on laskettu eri paikkakunnilla lyhin matka lähimmälle pankkiautomaatille. Se paljastaa suuret alueelliset erot.

Pisin matka automaatille Suomessa on selvityksen mukaan Utsjoen Pulmankijärveltä, josta matkaa kertyy peräti 188 kilometriä.

Suomessa oli viime vuonna reilut 1 700 käteisnostoautomaattia. Automaattien yhteenlaskettu määrä on ollut viime vuosina kasvussa, joskin vuonna 2020 tuli hieman takapakkia.

Määrän lisääntyminen johtuu siitä, että Finanssivalvonta teki muutama vuosi sitten päätöksen, jonka mukaan käteisautomaattien nostojen hinnat pitää yhtenäistää. Eli kilpailijan automaatista tehdystä nostosta ei voinut periä lisähintaa.

Tämä toi käytännössä Nosto-automaatit perinteisten Otto-automaattien kilpailijoiksi.

– Tämän jälkeen automaattien kokonaismäärä lähti uudelleen kasvuun. Automatia on supistanut automaattien määrää jo pitkään, mutta Nosto-automaattien verkosto on laajentunut Fivan päätöksen jälkeen, sanoo Suomen Pankin ekonomisti Meri Sintonen.

Nykyinen määrä vastaa noin 300 automaattia miljoonaa suomalaista kohti, mikä on kolmanneksi vähiten EU:n jäsenvaltioista. Vain Ruotsissa ja Alankomaissa on vähemmän automaatteja suhteessa väkilukuun.

Tämä on kuitenkin parannusta takavuosien tilanteeseen, jolloin Suomi oli EU:n pahnanpohjimmainen.

– Pienimmillään automaattien määrä oli vuonna 2016, jolloin niitä oli alle 1500 kappaletta, Sintonen sanoo.

Uudet automaatit ovat tulleet lähinnä tiheämmin asutuille alueille, joten haja-asutusalueella asuvan tilannetta ne eivät välttämättä helpota.

Selvityksen tulosten mukaan suomalaiset asuvat keskimäärin reilun kolmen kilometrin päässä lähimmästä käteisnostoautomaatista.

Melkein kolmanneksella suomalaisista on automaatille varsin lyhyt eli alle kilometrin matka. Lähes kahdella prosentilla väestöstä, eli runsaalla 100 000 suomalaisella on kuitenkin yli 20 kilometrin matka lähimmälle nostoautomaatille.

Yli 20 kilometrin matka nostamaan käteistä on etenkin Lapissa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Tosin täytyy muistaa, että käteistä saa myös pankkikonttoreista ja vähittäiskauppojen kassoilta. Kaikkien pankkien asiakkaat eivät kuitenkaan pysty nostamaan käteistä kauppojen kassoilta.

Suomessa on myös 118 kuntaa, joissa on vain yksi käteisautomaatti. Näissä kunnissa asuu lähes puoli miljoonaa ihmistä.

Käteisautomaatteja pyörittävät Suomessa Automatia sekä Nosto-automaateista vastaava norjalainen Nokas. Suurin osa automaateista on Automatian.

OP, Nordea ja Danske Bank myivät viime vuonna Automatian ruotsalaiselle Loomis-yhtiölle.

Ensimmäiset käteisautomaatit tulivat Suomeen vuonna 1971. Tuolloin hankittiin kahdeksan Bankomat-merkkistä ja Seteliautomaateiksi nimettyä automaattia pankkien yhteiseen käyttöön.

Source Link is.fi