Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ccd738d595a01fb0149d9dbb8d3b4ef3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Taiwanin itäpuolella voimakas maan­järistys, tsunami­varoitus annettu useassa maassa – Uutisalue
Banner Before Header

Taiwanin itäpuolella voimakas maan­järistys, tsunami­varoitus annettu useassa maassa

Varoituksen mukaan järistyksen pelätään aiheuttaneen jopa kolme metriä korkean tsunamiaallon.

Taiwanin itäpuolella on tapahtunut voimakas maanjäristys, kertoo Japanin ilmatieteen laitos. Järistys on lähteestä riippuen ollut voimakkuudeltaan 7,4–7,5.

Taiwanin ilmatieteen laitos on antanut tsunamivaroituksen ja kehottanut saaren koillisosissa asuvia evakuoitumaan.

Myös Japanin ilmatieteen laitos on antanut tsunamivaroituksen Japanin eteläisille saarille, muun muassa Okinawaan ja Miyakojimaan. Varoituksen mukaan järistyksen pelätään aiheuttaneen jopa kolme metriä korkean tsunamiaallon. Japanin yleisradioyhtiö NHK välitti viranomaisten kehotuksen evakuoitumaan Japanin eteläisillä saarilla.

Myös Filippiinit on varoittanut tsunamista ja määrännyt evakuoinnin rannikkoalueilleen.

Taiwanin pääkaupungin Taipein seismologisen laitoksen johtaja Wu Chien-fu arvioi CNN:n mukaan, että järistys on voimakkain, mitä Taiwan on kokenut 25 vuoteen. Saaren lähihistorian pahin järistys tapahtui syyskuussa 1999. Maanjäristys Keski-Taiwanissa oli voimakkuudeltaan noin 7,6, ja siinä kuoli yli 2 400 ihmistä.

Yhdysvaltain geologinen tutkimuslaitos (USGS) kertoo järistyksen keskuksen olleen 18 kilometriä etelään Taiwanin Hualienin kaupungista.

Taiwanilaismedia on uutistoimisto Reutersin mukaan jakanut kuvaa sortuneista rakennuksista Hualienin kaupungissa. Median mukaan ihmisiä on jäänyt rakennusten alle.

Hualienin kaupungissa asuu noin 100 000 ihmistä. Samannimisessä piirikunnassa asuu yhteensä noin 300 000 ihmistä.

Taiwanissa ja Japanissa maanjäristykset ovat yleisiä, mutta voimakkaampienkin järistysten yhteydessä aineelliset vahingot jäävät yleensä vähäisiksi, sillä molemmissa valtioissa on panostettu erityiseen rakennustekniikkaan ja rakennusmääräykset ovat tiukkoja. Lisäksi Japani on kehittänyt tehokkaita väestön varoitusjärjestelmiä.

Japanin voimakkain mitattu maanjäristys on maaliskuulta 2011, jolloin voimakkuudeltaan 9,0 järistys aiheutti myös tsunamin. Tuhossa kuoli tai katosi noin 18 500 ihmistä. Samassa yhteydessä vaurioitui Fukushiman ydinvoimala.

Source Link is.fi