Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_818d04e8cd38dd39ebf0aee88828bdf3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tällainen kuningas Charlesin terveyden­tila on ollut vuosien varrella – syöpä­diagnoosi vain tuorein kaikista ongelmista – Uutisalue

Tällainen kuningas Charlesin terveyden­tila on ollut vuosien varrella – syöpä­diagnoosi vain tuorein kaikista ongelmista

Kuningas Charlesin syövästä tiedotettiin maanantai-iltana.

Britannian kuningas Charlesilla on diagnosoitu syöpä.

Sairaus huomattiin sen jälkeen kun 75-vuotias hallitsija oli käynyt viime viikolla hoidattamassa eturauhastaan. Syövän laadusta ei ole tietoa, mutta sen ei ole sanottu liittyvän eturauhaseen.

Syöpä ja eturauhasvaivat eivät ole Charlesin ensimmäiset terveyshuolet. Niitä on piisannut Charlesilla ennenkin.

– Minusta rapisee paloja yksi kerrallaan säännöllisesti, Daily Mail kertoo Charles vitsailleen jo vuonna 2018.

On ollut kroonista niskakipua, murtunut kylkiluu ja ”nakkisormia”, lehti listaa.

Kuninkaan selkä- ja niskanaivat lienevät poololoukkaantumisten peruja.

Näin kertoo ainakin prinssi Harry Varamies-muistelmissaan.

Daily Mail muistuttaa, että Charles sai välilevynpullistuman 1990-luvun alussa. Kaksi vuotta myöhemmin vamma paheni kun hän putosi poolopelin tuoksinassa hevosen selästä kotonaan Windsorissa. Sitten hän putosi vielä kerran vuonna 2000 – taas kesken ottelun.

– Hän oli jatkuvissa kivuissa, Harry on kirjoittanut.

Poololoukkaantumiset ovat vaivanneet kuningas Charlesia. Kuva: Mark Reinstein/Zuma/MVPhotos

Turmien jälkeen Charles vähensi lajin harrastamista. Lääkäri varoitteli, että lisärasitus pahentaisi kipuja. Siispä kuningas nähtiin sen jälkeen hevoslajin parissa vain hyväntekeväisyystilaisuuksissa.

Lehti kertoo myös, että Charlesille ominaisen kävelytyylin, jossa hän pitää käsiään yhdessä selän takana, on arveltu toimivan myös kivunlievityksenä.

Useat Charlesin vaivat liittyvät juuri poolo- ja hevosharrastuksiin.

Hän mursi oikean käsivartensa poolo-onnettomuudessa vuonna 1990.

Tuolloin 41-vuotias Charles oli estämässä vastustajan kulkua kun hänen hevosensa kääntyi nopeasti vasemmalle. Charles menetti tasapainonsa ja tipahti kahden hevosen väliin. Niistä toinen potkaisi häntä käsivarteen.

Charles oli turman jälkeen kolme yötä sairaalassa. Hän kommentoi loukkaantumista ”hölmöksi sattumukseksi”.

Toipumisessa meni kauan. Charlesin kerrottiin olleen kolme kuukautta jatkuvissa kivuissa. Kättä korjattiin uudelleen siten, että hänen lantioltaan otettiin luuta ja se kiinnitettiin ruuveilla murtuman ympärille.

Charlesia varoitettiin, että hoitamattomana käsi saattaisi jäädä käyttökelvottomaksi, eikä sillä voisi muun muassa enää tervehtiä. Lopulta käsi parani ja Charles palasi pelikentille.

Charles on saanut poolokentällä myös pallon kurkunpäähänsä. Vuonna 1981 vastustajan harhalaukaus ei aiheuttanut pysyviä vammoja, mutta onnettomuuden myötä Charles menetti äänensä kymmeneksi päiväksi.

Hevosonnettomuudet ovat aiheuttaneet Charlesille myös sijoiltaan menneen olkapään ja murtuneen kylkiluun.

Hän osallistui tammikuussa 1998 Walesin maaseudulla metsästystapahtumaan. Hän putosi hevosen selästä ja hajotti kylkiluunsa.

Vamman aiheuttamasta kivusta huolimatta Charles lähti muutaman viikon päästä Himalajalle vaeltamaan osana kuninkaallista vierailua Nepaliin ja Bhutaniin.

Tammikuussa 2001 Charles puolestaan oli kettujahdissa. Hänen hevosensa ”hyppäsi yllättäen”, ja taas kuningasta, tai tuolloin prinssiä, vietiin.

Hän putosi kyydistä ikävässä kulmassa ja rikkoi olkapäänsä.

Prinssi vietiin sairaalaan. Röntgenkuvia otettiin. Niissä todettiin, että hän oli rikkonut rytäkässä olkalisäkkeensä. Hovista kuitenkin todettiin, että kyseessä oli harmiton vamma, eikä siitä koitunut kipuja. Charles piti kuitenkin kantosidettä turman jälkeen.

Päänsä kuningas kolautti taasen saman vuoden elokuussa. Taas pelattiin pooloa ja pudottiin hevosen selästä.

Isku oli niin kova, että Charles menetti tajuntansa. Hän oli jopa vaarassa nielaista kielensä. Charles kuskattiin järkyttyneen yleisön silmien alla paareilla pois. Paikalla ollut huippumalli Claudia Schiffer on kertonut luulleensa Charlesin kuolleen.

Lopulta Charles selvisi säikähdyksellä. Tuolloin 52-vuotias pooloveteraani ei myöskään murtanut onnettomuudessa yhtäkään luuta.

Moni on vuosien saatossa kiinnittänyt huomiota kuningas Charlesin sormiin. Kuva: Jane Barlow/REUTERS

Myös kuninkaan turvonneet ”nakkisormet” ovat vuosien saatossa keränneet mediahuomiota.

Charles ei ole koskaan selittänyt julkisuudessa, miksi hänen sormensa näyttävät miltä ne näyttävät.

Daily Mail siteeraa kuitenkin manchesterilaista lääkäriä Chung Tangia esittäessään muutamia vaihtoehtoja.

Daktyliittina tunnettu sairaus johtuu useimmiten siitä, etteivät nesteet pääse poistumaan kehosta normaalisti.

– Tämä tila voi johtua voi johtua niveltulehduksesta, useista bakteeri-infektioista tai jopa tuberkuloosista, Tang pohtii.

– Muita mahdollisia syitä ovat kehon korkea suolapitoisuus, allergiset reaktiot, lääkkeiden sivuvaikutukset, vammat ja autoimmuunisairaudet.

Sairauden syyn selvitys aloitetaan yleensä verikokeella.

Charles on kärsinyt ”nakkisormistaan” jo nuoresta. Daily Mail kertoo kuninkaan käyttäneen nakkisormi-ilmaisua eräässä kirjeessään jo prinssi Williamin syntymän aikoihin. Jo kuningatar Elisabet kuvaili poikansa käsiä suuriksi.

Charlesin kasvoista on aiemmin poistettu pieni kasvain. Kuva: REUTERS/Hannah McKay

Turvonneiden sormien sekä ylikasvaneen eturauhasen lisäksi Charles on kärsinyt myös muista ei-toivotuista paisumista ja liikakasvuista.

Hänen kasvoistaan poistettiin vuonna 2008 pieni kasvain, joka ei kuitenkaan ollut syöpä.

Kasvain oli hänen nenänsä oikealla puolella. Hän piti operaation jälkeen nenässään pientä laastaria.

Hovi kommentoi operaatiota niukasti ”rutiininomaiseksi”.

Daily Mail muistuttaa, että myös muilla brittihovin jäsenillä on ollut samanlaisia vaivoja juuri kasvoissa.

Charlesin isältä prinssi Philipiltä poistettiin pieni kasvain nenästä vuonna 1996. Sama operaatio tehtiin myös äiti Elisabetille vuonna 2003.

Vuonna 2003 Charlesilta taasen poistettiin vatsan seudulta kivulias tyrä, jonka sanottiin johtuneen puutarhassa tapahtuneesta onnettomuudesta.

Puutarhahommat aiheuttivat Charlesille myös silmävamman vuonna 2001.

Hänet nähtiin julkisuudessa side valkoisen silmänsä päällä. Tämä johtui sarveiskalvon vammasta, jonka Charles oli saanut sahattuaan oksaa puusta Highgroven-kodissaan.

Silmään joutunut sahanpuru vaikutti hetkellisesti Charlesin näköön, ja silmä oli useamman päivän arka. Tästä huolimatta hän jatkoi töitään normaalisti ja näyttäytyi siksi julkisuudessa side silmän päällä.

Myös polvista on ollut Charlesille vaivaa, joskin vaivat ovat menneet rasitusvammojen piikkiin.

Häneltä operoitiin molempien polvien rusto laserleikkauksella 1990-luvulla. Hovi kertoi, että syynä oli vuosia kestänyt rasitus ratsastuksen, vaeltamisen ja hiihtämisen seurauksena. Charles ei aina osannut levätä tarpeeksi, Daily Mail kirjoittaa.

Leikkauksen jälkeen Charles käveli pari päivää kepin kanssa, mutta luopui siitä pian – vastoin avustajiensa neuvoja.

Source Link is.fi