Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1c645d69b6a509b168741c23cbbea3b2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tällaista on Viivi Avellánin elämä Singaporessa – yksi entisen suosikki­juontajan arkinen tapa hämmästyttää paikallisia – Uutisalue

Tällaista on Viivi Avellánin elämä Singaporessa – yksi entisen suosikki­juontajan arkinen tapa hämmästyttää paikallisia

Viivi Avellánin elämässä tapahtui suuri muutos, kun hän muutti perheensä kanssa Singaporeen vuonna 2016. Arki uudessa kotimaassa vaati alkuun sopeutumista.

Viivi Avellán kuului Suomen seuratuimpiin kuuluisuuksiin vielä kymmenisen vuotta sitten. Avellán työskenteli Nelosen urheilu-uutisissa vuodesta 1999 alkaen viitisen vuotta. Hän juonsi lukuisia isoja tilaisuuksia, kirjoitti sinkkunaisille tarkoitetun oppaan sekä toimi golflehden päätoimittajana.

Elämään tuli iso käänne syksyllä 2016, kun Avellán, rahoitusalalla työskentelevä aviomies sekä tuolloin alle kolme- ja yksivuotiaat pojat muuttivat miehen työn takia Singaporeen.

Singaporeen asettuminen ei vaatinut suuria ponnisteluja. Viivi on asunut tai viettänyt pitkiä aikoja aiemmin muun muassa Sveitsissä, Espanjassa, Englannissa ja Kaliforniassa.

– Singapore on vahvasti eurooppalaishenkinen, koska se oli aiemmin Iso-Britannian alaisuudessa, Viivi perustelee.

Eniten sopeutumista vaati sää, koska Singaporessa on koko ajan suunnattoman kuumaa ja kosteaa.

– Ensimmäisten vuosien aikana kotona pidettiin ikkunat tiiviisti kiinni ja kuivatusasetuksilla varustettu ilmastointi täysillä. Nykyään ilmastointia käytetään vain öisin.

Avellán sanoo paikallisten välttelevän aurinkoa kaikin keinoin.

– Koska rakastan liikkua ulkona, päätin totuttaa elimistön kuumuuteen. Oikein altistin itseäni lenkkeilemällä keskipäivällä pahimman kuumuuden ja kosteuden aikana.

Singaporen rikollisuusaste kuuluu maailman alhaisimpiin.

– Singapore on erittäin turvallinen, paljon turvallisempi kuin Suomi. Kahvilassa voi jättää kännykän ja lompakon pöydälle, kun käy hakemassa tiskiltä jotain. Kovat rangaistukset toimivat pelotteena, ja rikollisuutta on tosi vähän.

Viivi Avellán arvioi äitiyden muuttaneen häntä merkittävästi. Kuva: Janne Aaltonen

Avellánin pojat ovat kahdeksan- ja kuusivuotiaat.

– Äitiys on muuttanut minua joissain asioissa täysin, Viivi arvioi.

Poikien syntymän jälkeen hänen nukkumisensa muuttui ja on pysynyt katkeilevana.

– Nukun koiranunta. Huolehdin koko ajan kaikesta, pienimmätkin äänet herättävät.

Viivi arvelee olevansa välillä vähän turhankin huolehtivainen äiti.

– Näen liikaa vaaroja ja pidän sen takia kovaa kuria.

Nautin suuresti voidessani olla apuna suomalaisyrityksille.

Tehopakkaukseksi tiedetyn kaunottaren vauhti on alkanut hidastua iän myötä. Ainakin hänestä itsestään tuntuu siltä.

– Työt saan hoidettua hyvässä rytmissä, mutta liikkeelle lähtö vapaalla on hidastunut, Viivi manaa.

– Aamuisin pitää venytellä joogaten, että saan koneen käyntiin.

Koulubussi hakee pojat joka arkiaamu kello 7.30 kotiportilta ja tuo takaisin 16.30.

– Iltapäivän koulutunnit ovat kevyttä tekemistä. Piirretään, ollaan kirjastossa tai liikutaan. Koululla on omat uima-altaat ja pelikentät.

Arkisin koko perhe istahtaa yhdessä ruokapöytään aina kello 18.30.

– Toimistoissa työskennellään usein iltaseitsemään, mutta mieheni on ihana, koska hän pusertaa työt kasaan sillä tavalla, että ehtii aina illallispöytään.

Avellán toimii Suomessa perustetussa, ja sittemmin kansainvälistyneessä Innovation Home -yrityksessä Singaporen maajohtajana. Hän edistää suomalaisyritysten laajenemista Singaporeen, mutta myös muualle Aasiaan.

– Nautin suuresti voidessani olla apuna suomalaisyrityksille. Usein tuntuu, ettei Suomessa eikä muuallakaan Euroopassa, ymmärretä Aasian voimaa. Uskon, että tulevaisuus on Aasian.

– Singapore on erittäin turvallinen, paljon turvallisempi kuin Suomi. Kahvilassa voi jättää kännykän ja lompakon pöydälle, kun käy hakemassa tiskiltä jotain, Viivi Avellán sanoo. Kuva: Janne Aaltonen

Aasialaisten kannalta Suomi sijaitsee kaukana Euroopan laidalla, ja meidät niputetaan yhteen muiden Pohjoismaiden, mutta myös Viron, Latvian ja Liettuan kanssa.

– Minulle on ollut iso havahtuminen huomata, kuinka pieni Eurooppa on Aasiasta katsoen. Ja Pohjoismaat ovat vain pieni nurkka Eurooppaa.

Sen takia Avellán pyrkii luomaan perustaa pohjoismaiselle yhteistyölle.

– Monessa kohtaa kannattaisi lyödä hynttyyt yhteen, mutta yhteistyössä Pohjoismaiden kesken on kitkaa. Nurkkapatriotismia on yllättävän paljon.

Avellánin kokemuksen mukaan pahimpana kantona kaskessa ovat ruotsalaiset.

– Vaikka mitä ehdottaisi, tehdään selväksi, ettei kiinnosta. Ei ymmärretä yhteistyön voimaa. Pakko myöntää, että tuollainen jurppii.

Vaikka ruotsalaisia ei innosta, Singaporessa ja myös muualla Aasiassa suomalaista osaamista arvostetaan.

– Meillä on todella hyvä maine. Suomalaista tietotaitoa ja työn laatua katsotaan ylöspäin. Kukaan ei myöskään epäile suomalaisten lupauksia.

Jos tuote on Made in Finland, se riittää laadun takeeksi.

– Sen kun sanoo, enempää ei tarvitsekaan selitellä.

– Toimistolla vähän ihmetellään, kun tulen töihin kävellen, Viivi Avellán nauraa. Kuva: Janne Aaltonen

Suomalaisia pidetään vähäpuheisina vaaleina sinisilminä.

– Suomalaiset puhuvat vähän, mutta asiat hoituvat. Näin meidät nähdään, Viivi on huomannut.

Paikallisten kanssa nousee aina uudestaan esiin sama aihe.

– Singaporelaiset haluavat puhua revontulista.

Ne ovat heistä eksoottisia, joulupukki ei niinkään säväytä.

– Joulu ei ole heille samalla tavalla tärkeä kuin länsimaissa. Kaikki ne onnekkaat, jotka ovat onnistuneet näkemään revontulet, puhuvat niistä loputtomasti.

Ja heitä on Singaporessa yllättävän paljon. Ennen koronaa Suomeen lensi vuosittain 60 000 singaporelaista, joista yli puolet jatkoi matkaansa Lappiin, Avellán tietää.

– Singaporelaisilla on varallisuutta ja he matkustavat paljon. Olen tavannut useita taksikuskeja, jotka ovat käyneet Suomessa ja nähneet revontulet.

Meillä on todella hyvä maine. Suomalaista tietotaitoa ja työn laatua katsotaan ylöspäin.

Singaporessa on paljon palvelualojen työllistämää, muualta tullutta työvoimaa, mutta takseja se ei koske.

– Taksikuskina saavat toimia vain Singaporen kansalaiset. Taksifirmoja on vain muutama, ja ne ovat luotettavia ja edullisia.

Taksimatka työpaikalle maksaa alle 15 euroa, mutta usein Avellán reippailee matkan, vaikka kävellen se kestää lähes kaksi tuntia.

– Toimistolla vähän ihmetellään, kun tulen töihin kävellen, hän nauraa.

Vaikka Viivi Avellán on ollut Suomesta pois jo vuosia, tuotantotalot lähestyvät edelleen ehdotellen erilaisia tv-ohjelmia. Tähän mennessä Viivi ei ole innostunut, mutta se ei tarkoita, etteikö eteen voisi osua kiinnostava ohjelma.

– Välimatka ja työni Singaporessa asettavat haasteita, mutta välillä on kutina, että voisin tehdä televisiota. Haluan vielä joskus olla tekemässä jotain ohjelmaa.

Erityisesti hyvinvointiin ja urheiluun liittyvät asiat kiinnostavat.

– Minua on haastateltu tv:n ja radion uutis- ja asiaohjelmissa Singaporeen liittyvissä asioissa. Asiantuntemukseeni perustuva kommentointi on mielenkiintoista, Viivi tuumii.

Source Link is.fi