Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d3793bd8064bea330f27c9b6bdcf97fb, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tänään tv:ssä: Anu kuoli, kun päihtynyt kuljettaja törmäsi hänen autoonsa – tällaista oikeutta Suomessa jaetaan kuolonkolareista – Uutisalue

Tänään tv:ssä: Anu kuoli, kun päihtynyt kuljettaja törmäsi hänen autoonsa – tällaista oikeutta Suomessa jaetaan kuolonkolareista

MOT nostaa esiin, millaisten oikeustaisteluiden keskelle tieliikenteessä kuolleiden omaiset voivat joutua. Tekijä saattaa selvitä esimerkiksi päiväsakoilla.

Tv-lehti arvioi: Ylen MOT näyttää 4. syyskuuta uusintana toukokuussa julkaistun Kuolema maantiellä -jakson. Koskettavassa dokumentissa käydään läpi sitä, millaista oikeutta Suomessa jaetaan kuolonkolareista.

MOT:n toimitus on perannut läpi 60 poliisin tutkimaa kuolonkolaria, jotka ovat johtuneet toisen osapuolen toiminnasta ja kyseessä ei ole ollut puhtaasti onnettomuus. Taustalla on ollut tahallinen tai huolimaton toiminta.

Jakson keskiöön on nostettu kolmen lähivuosina auto-onnettomuuksissa kuolleen tarinat. Ääneen pääsevät kahden omaiset ja kolmannen liikenteessä kuolleen asianajaja. Lisäksi nähdään useamman oikeusoppineen asiantuntijan haastattelut.

MOT:n tutkivaan journalismiin keskittyneessä toimituksessa tehdään taustatyöt perusteellisesti. Tuttuun tapaan jaksossa nojataan tarkasti kerättyyn taustadataan, eikä lähdetä vain mässäilemään traagisilla ihmiskohtaloilla, vaikka varsinkin jakson loppuvaiheilla katsoja joutuukin hieman pyyhkimään silmäkulmiaan.

Toimittaja Veli-Pekka Hämäläisen rauhallinen ja kuunteleva olemus tasapainottaa jaksoa, jossa liikenteessä kuolleiden omaiset kertovat hyvinkin traagisia yksityiskohtia tapahtumista.

Vain 17-vuotias Julius Pessi kuoli törmättyään leikkuupuimuriin. Kuva: Janne Järvinen, YLE

Erityisesti 17-vuotiaana puimurin ja henkilöauton törmäyksessä kuolleen Julius Pessin äidin ja isäpuolen tuska on riipivää katsottavaa.

Jaksossa käsitellään toisena esimerkkitapauksena Sipoossa lähellä kotiaan kuolleen Anu Pääkkösen tapausta. Pääkkönen kuoli, kun päihteiden vaikutuksen alaisena autoa ajanut kuljettaja törmäsi Pääkkösen kuljettamaan autoon.

Dokumentissa kuullaan edesmenneen Pääkkösen poikia Jaakko ja Saku Kuivasniemeä. Parikymppiset nuoret miehet ovat joutuneet elämään rankkoja aikoja. Äitinsä menettämisen lisäksi heidän vastuulleen on langennut melkoinen paperisota vakuutusyhtiön kanssa, sekä kuolemaan johtaneeseen onnettomuuteen liittyvä oikeudenkäyntiprosessi.

MOT:n dokumentteja katsoessa iskee monesti epätoivo ja kiukku, ihanko oikeasti tällaisia asioita pääsee tapahtumaan. Jakson lopussa jää vain pohtimaan, miten tosiaan voi olla niin, että toisen kuoleman tieliikenteessä aiheuttanut voi selvitä ilman ehdotonta tuomiota.

Puoli tuntia on melko lyhyt aika sille, miten paikoitellen turboahdettultakin MOT:n jaksot toisinaan tuntuvat. Katsojana saattaa miltei hengästyä tästä tiedon tulvasta, jonka lyhyen ajan kuluessa saa.

Puolituntinen jakso on kuitenkin pituudeltaan sellainen, että useampi katsoja saattaa jaksaa siksi aikaa keskittyä tv:n äärelle. Nyt ei voi toisella silmällä selata puhelinta, sillä ohjelma vaatii täyden huomion. Konsepti lienee sittenkin varsin toimiva.

Jos jotain jäin kaipaamaan, niin Liikennevakuutuskeskuksen tai vakuutusyhtiöiden kantaa. Liikennevakuutuskeskuksen kerrotaan kieltäytyneen haastattelusta.

MOT-ohjelma esitetään maanantaina 4.9. TV1 klo 20.00.

Source Link is.fi