Banner Before Header

Tietynlaiset piilolinssit moninkertaistavat vakavan silmätulehduksen riskin

Pitkäkäyttöisiä piilolaseja käyttävät sairastuvat vakavaan akantameba-alkueläimen aiheuttamaan silmätulehdukseen neljä kertaa todennäköisemmin kuin kertakäyttölinssejä käyttävät, tuore tutkimus osoittaa. Akantameban aiheuttamat silmätulehdukset ovat harvinaisia, mutta riski kannattaa huomioida.

Tutkimukseen osallistui 200 brittiläistä silmäsairaalapotilasta, joista 83 poti akantamebatulehdusta. Heitä verrattiin potilaisiin, jotka olivat tulleet hoitoon muista syistä.

Tulokset osoittivat uudelleenkäytettäviä pehmeitä piilolaseja käyttävien sairastuneen akantamebatulehdukseen lähes neljä kertaa todennäköisemmin kuin potilaiden, jotka käyttivät kertakäyttölinssejä. Riski oli niin ikään nelinkertainen, jos piilolaseja piti myös öisin, ja kolminkertainen, jos niiden kanssa kävi suihkussa. Myös kertakäyttölinssien käyttäminen pitemmän aikaa liittyi suurentuneeseen sairastumisriskiin.

Jos tulokset pitävät paikkansa, merkittävä osa Iso-Britannian ja todennäköisesti monien muidenkin maiden akantamebatulehduksista estyisi, jos potilaat siirtyisivät pitkäkäyttöisistä piilolaseista kertakäyttöisiin, tutkijat arvioivat. Myös piilolasien asianmukaisella käytöllä voi pienentää akantamebatulehduksen ja muiden silmätulehdusten riskiä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Ophthalmology-lehdessä.

Akantameba voi aiheuttaa hankalan tulehduksen silmän sidekalvolla ja sarveiskalvolla. Hoitamattomana ja pitkittyessään tulehdus voi johtaa pysyvään näön alenemaan. Akantameba-alkueläintä esiintyy myös Suomessa, mutta sen aiheuttamat silmätulehdukset ovat harvinaisia.

Source Link is.fi