Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9cd88bf583b8bfd7f0297367582979e3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tinkimätön Maarit Hurmerinta on Ylen tämän kesän audiodraaman tähti – näyttelijä Oona Airola: ”Hän ei ole mikään miellyttäjäluonne” – Uutisalue

Tinkimätön Maarit Hurmerinta on Ylen tämän kesän audiodraaman tähti – näyttelijä Oona Airola: ”Hän ei ole mikään miellyttäjäluonne”

Maarit Hurmerinta on paljon muutakin kuin Jäätelökesää.

Se tulee ilmi Ylen tänä kesänä julkaistavasta audiodraamasta, jossa käydään läpi legendaarisen laulajan elämää.

Hurmerinnalle äänensä lainaa näyttelijä-laulaja Oona Airola, jonka viimeisimpiä töitä ovat roolit muun muassa Neljä pientä aikuista -elokuvassa ja Helsinki-syndrooma-sarjassa.

– Minut yllätti Hurmerinnan kyky asettaa rajoja ja kuunnella itseään intuitiivisesti. Se on poikkeuksellista, Airola toteaa.

Maarit Hurmerinta laulaa mikrofoniin soittaessaan pianoa.

Maarit Hurmerinta esiintyi Ylen Jalat alta! Minimi -ohjelmassa vuonna 1990. Kuva: Antero Tenhunen / Yle

Hurmerinta ei ole vuosikymmeniä kestäneen uransa aikana pysynyt ruodussa. Se paistaa läpi Hurmerinnan haastatteluista, joita Airola kaivoi arkistoista valmistautuessaan audiodraaman äänityksiin.

– Usein ihmiset sanovat sen, mitä heidän toivotaan sanovan. Maarit saattaa sanoa, että en koe sitä noin, kun toimittaja yrittää syöttää hänelle jonkun ajatuksen. Hurmerinta ei ole mikään miellyttäjäluonne, Airola kuvailee.

Muusikkona Hurmerinta on tinkimätön oman tiensä kulkija. Tai on sillä samalla tiellä toinenkin muusikko, nimittäin Hurmerinnan aviomies Sami Hurmerinta, jota Ylen kuunnelmassa näyttelee muusikko Olavi Uusivirta.

– Heillä on ollut poikkeuksellista rohkeutta heittäytyä aina uudestaan tyhjän päälle, jos on alkanut tuntua siltä, että musiikissa pitäisi tehdä kompromisseja. He ovat vannoutuneet tekemään sitä, mikä heistä tuntuu oikealta, Airola sanoo.

Olavi Uusivirta ja Oona Airola audiodraaman äänityksissä studiohuoneessa.

Kuunnelmaa äänitettiin kuusi viikkoa, kuusi tuntia päivässä. – Se oli intensiivinen setti, Oona Airola toteaa. Kuvassa myös Olavi Uusivirta. Kuva: Jukka Lintinen / Yle

Neljävuotias Maarit löytää melodian ja harmoniat

Kesän audiodraaman ohjaajana ja toisena käsikirjoittajana työskentelee Minna Nurmelin, joka sai jo lapsena kuulla, että Maarit Hurmerinnassa (s. 1953) on sitä jotain.

– Isäni oli jazzrumpali, joka ei hirveästi arvostanut kevyen musiikin artisteja. Silti hän pointtasi, että tuo mimmi osaa laulaa.

Hurmerinnan ensimmäinen levy Maarit ilmestyi vuonna 1973 ja se löysi paikkansa silloisessa musiikkimarkkinassa. Artisti sai vannoutuneen kuulijakuntansa. Suuri yleisö löysi Hurmerinnan, kun tämä julkaisi Siivet saan -levyn vuonna 1978.

Jäätelökesän lisäksi uran varrelta elämään ovat jääneet muun muassa kappaleet Lainaa vain, Laakson lilja, Neito ja ylioppilas sekä Jos tahdot tietää.

– Ne ovat sellaisia, jotka vähän kaikki tuntevat, mutta kaikki eivät välttämättä osaa yhdistää niitä Maaritiin, ohjaaja hymähtää.

Yleisradion televisio-ohjelma "Iltalaulu". Laulaja Maarit Hurmerinta esiintyy.

Maarit Hurmerinta Ylen ohjelmassa Iltalaulu vuonna 1980. Kuva: Antero Tenhunen / Yle

Kuunnelma sijoittuu Hurmerinnan lapsuudesta näihin päiviin saakka, ohjaaja Minna Nurmelin kertoo.

– Varhaisimmissa kohtauksissa neljävuotias Maarit löytää pianosta soinnut, melodian ja harmoniat.

Musiikki oli rikkinäisen perheen tyttärelle toinen maailma. Haave muusikon urasta toteutui, kun legendaarinen Love Records nappasi Hurmerinnan talliinsa.

Kuunnelma on paitsi taiteilijakuva myös rakkaustarina, joka kertoo pitkän liiton salaisuudesta, siitä, miten Sami ja Maarit ovat onnistuneet yhdistämään työkumppanuuden ja pitkän avioliiton toisiinsa. Pariskunta avioitui tasan 50 vuotta sitten.

Yhteisiin vuosikymmeniin on mahtunut tinkimätöntä freelance-elämää hyvässä ja pahassa. Periaatteista ei ole tingitty silloinkaan, kun leipä on ollut tiukassa.

– He edustavat eettistä, kestävää ajattelua musiikissa ja elämässä, Nurmelin toteaa.

Oona Airola, Olavi Uusivirta ja Minna Nurmelin studiolla audiodraaman äänityksissä.

Ohjaaja Minna Nurmelinin (oik.) Oona Airola ja Olavi Uusivirta olivat nappivalinnat rooleihin. Kuva: Jukka Lintinen / Yle

Kauniita sieluja

Audiodraamoista on tullut odotettua kesäsisältöä Ylen kanavilla. Viime vuosien kuunnelmien tähtiä ovat olleet muun muassa Vesa-Matti Loiri, Kikka, Dingo ja Nylon Beat.

Nurmelin ja Airola molemmat toteavat, että sen kummempia paineita ei menneistä menestysdraamoista ole otettu.

– Siinähän menisi ihan kramppiin. Me teemme työmme sydämestämme, ja vastaanotto on ihmisten käsissä, Nurmelin sanoo.

Ohjaaja kuvailee työryhmää sanalla dream team, unelmajoukkue. Roolitus oli hänen mukaansa napakymppi, sillä Oona Airola ja Olavi Uusivirta ovat molemmat musikaalisia ja rytmitajuisia, lahjakkaita näyttelijöitä.

– Ja molemmissa on jotain samaa kuin Hurmerinnoissa. He ovat kauniita sieluja.

Maarit – Nälkää ja rakkautta. 20-osainen audiodraama julkaistaan Ylen kanavilla 1. heinäkuuta.

Source Link yle.fi