Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9372ed3de50ab3ee730d32925a29e378, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tutkimus: Pfizerin ja Modernan rokotteet antavat pitkäaikaisimman suojan koronaa vastaan – Uutisalue

Tutkimus: Pfizerin ja Modernan rokotteet antavat pitkäaikaisimman suojan koronaa vastaan

Koronarokotteen antama suoja riippuu siitä, millaista rokotetta on saanut. Tuoreen tutkimuksen mukaan pisimmän suojan antavat mRNA-rokotteet.

Suomessa käytettävistä rokotteista Biontechin ja Pfizerin Comirnaty sekä Modernan Spikevax ovat mRNA-rokotteita. Janssenin Jcovden on puolestaan adenovirusvektorirokote.

Yhdysvaltalaisten Yalen ja Pohjois-Carolinan yliopiston tutkijat vertailivat mRNA- ja adenovirusvektorirokotteita sekä sairastetun COVID-taudin tuomaa suojaa keskenään.

Tiedotteessaan he kertovat, että mRNA-rokotteet antavat lähes kolme kertaa pidemmän suojan kuin sairastettu tauti tai adenovirusvektorirokotteet.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan adenovirusvektorirokotteet perustuvat siihen, että ne sisältävät vaikuttavan aineen eli antigeenin. Antigeeni voi olla esimerkiksi jokin tietty osa viruksesta.

MRNA-rokotteessa ei ole antigeenia, vaan elimistö muodostaa vaikuttavan aineen itse saatuaan rokotteen.

Immuniteetin voi saada useasta lähteestä

Tuoreen tutkimuksen johtaja, professori Jeffrey Townsend muistuttaa, että luonnollinen immuniteetti ja rokotukset eivät sulje toisiaan pois.

– Moni voi saada osittaisen immuniteetin useamman lähteestä, Townsend sanoo.

Tämän seikan ymmärtäminen on Towsendin mukaan tärkeää, kun mietitään seuraavien rokotteiden antamista.

Hänen työparinsa, professori Alex Dornburgin mukaan ihmisillä on taipumus unohtaa jatkuva kilpailu virusta vastaan. Virus kehittyy koko ajan kiertääkseen luontaisen ja rokotusten tuoman immuniteetin.

– Kuten omikronmuunnos on meille osoittanut, aiempia viruskantoja vastaan suunnatut rokotteet heikentyvät taistelussa uusia kantoja vastaan, Dornburg toteaa.

Tutkijoiden mukaan jatkuva rokotteiden päivittäminen on kriittisen tärkeää taistelussa koronavirusta vastaan.

The durability of natural infection and vaccine-induced immunity against future infection by SARS-CoV-2 -tutkimus on julkaistu Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.

Lue myös:

THL suosittelee neljänsien koronarokotteiden antamista osalle väestöstä jo heinäkuussa

Miksi suositusta aikaistettiin juuri nyt? Kysyimme Nohynekiltä uudesta rokotelinjauksesta

Uuden sukupolven koronarokotteesta ei odoteta läpimurtoa, mutta se on yksi peruste olla laajentamatta neljänsiä rokotuksia

Rokotekehitystyö elää koronan seurauksena kulta-aikaa – asiantuntija: ”Läpimurtoja tulee tapahtumaan”

Source Link yle.fi