Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5ef730ebed808a32210641140735ec7c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tutkimus: Säännöllisesti D-vitamiineja käyttävillä vähemmän melanoomaa – Uutisalue

Tutkimus: Säännöllisesti D-vitamiineja käyttävillä vähemmän melanoomaa

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan myös silloin tällöin D-vitamiinia käyttävillä voi olla pienempi riski sairastua melanoomaan kuin niillä, jotka eivät syö lainkaan D-vitamiinia.

Säännöllisesti D-vitamiinia käyttävien joukossa oli tuoreessa tutkimuksessa merkittävästi vähemmän melanoomatapauksia kuin niiden joukossa, jotka eivät D-vitamiinia käyttäneet. Kuva: Yle/Jessica Edén

Tuoreen tutkimuksen mukaan säännöllisesti D-vitamiinia käyttävät sairastuvat melanoomaan harvemmin kuin ne, jotka eivät ota D-vitamiinia.

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimuksen mukaan myös ihosyöpäriski oli merkittävästi pienempi D-vitamiinia käyttävillä. Melanooman riski oli säännöllisen käytön ryhmässä laskenut alle puoleen.

Tutkimukseen osallistui lähes 500 henkilöä, joilla oli todettu kohonnut riski sairastua ihosyöpään.

Ihotautien ja allergologian professori Ilkka Harviman mukaan tutkimuksen perusteella ei voida kuitenkaan sanoa, että D-vitamiini ehkäisisi melanoomaa. Jotta syy-seuraussuhde voitaisiin varmentaa, tarvittaisiin laajempi tutkimus.

Muista tutkimuksista on kuitenkin saatu viitteitä D-vitamiinin hyödyistä melanooman suhteen.

– Artikkelissamme mainitaan myös neljä muualla tehtyä tutkimusraporttia, joiden mukaan paremmalla D-vitamiinitasolla melanoomat ovat rauhallisempia ja ohuempia ja niillä on parempi ennuste, Harvima kertoo.

Vähemmästäkin pillerimäärästä voi olla hyötyä

Tutkimuksessa potilaat jaettiin ryhmiin, joista yhdessä oli D-vitamiinia säännöllisesti käyttävät, toisessa silloin tällöin käyttävät ja kolmannessa ne, jotka eivät käyttäneet suun kautta otettavia D-vitamiinivalmisteita.

Puolelta potilaista mitattiin seerumin kalsidiolipitoisuus. Sen avulla pystyttiin Harviman mukaan selvittämään, että se vastaa potilaiden ilmoittamaa D-vitamiinin käyttöä.

Tutkimuksessa jäi avoimeksi myös se, kuinka paljon D-vitamiinia pitäisi ottaa hyödyllisten vaikutusten saamiseksi. Harviman mukaan toistaiseksi on tukeuduttava kansallisiin suosituksiin D-vitamiiniannoksesta.

Voi olla, että pienemmälläkin määrällä D-vitamiinia on suotuisia vaikutuksia.

– Tutkimuksessa myös silloin tällöin D-vitamiinia käyttävillä oli pienempi melanoomariski kuin niillä, jotka eivät D-vitamiinia käyttäneet. Tosin vaikutus ei ollut niin merkittävä kuin säännöllisellä käytöllä.

D-vitamiinin vaikutusmekanismia ei tunneta

Tutkimuksessa D-vitamiinin käytöllä ei havaittu yhteyttä ihon aurinkovaurion vaikeusasteeseen, kasvojen ihon aurinkovaurioon, aurinkokeratooseihin, luomien lukumääriin, tyvisolusyöpään eikä okasolusyöpään.

Sitäkään ei tiedetä, miten D-vitamiini vaikuttaisi vähentävän juuri melanoomariskiä.

– Se saattaa ehkäistä ihoa vaurioittavia hapetusreaktioita tai vaikuttaa ihon immuunijärjestelmään, Harvima arvelee.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Melanoma Research -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Source Link yle.fi