Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3428f99f2e777bea160c07060cbd874a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Uhkaava havainto suomalaisista teini­tytöistä Aurinkorannikolla: ”Ei heiltä kysellä” – Uutisalue

Uhkaava havainto suomalaisista teini­tytöistä Aurinkorannikolla: ”Ei heiltä kysellä”

Aurinkorannikolla asuvat suomalaisnuoret ovat vaarassa hurahtaa väärille poluille.

Fuengirola

Fuengirolan Los Boliches -kaupunginosassa sijaitsevassa Santa Fe -hallissa käy kuhina. Käynnissä on juniorien rullakiekkoturnaus, jota isännöi suomalaisin voimin pyörivä seura Fuengirola Lions.

Seuran puuhamies-puheenjohtaja Jari Nyman ohjailee ohi vilistäviä lapsia oikeisiin paikkoihin ja vastaa heidän kysymyksiinsä. Yhdellä lapsella on pelipaita hukassa, toinen kyselee pelien aikataulusta.

Santa Fen pieni katsomo on ääriään myöten täynnä. Kymmenen vuotta pyörineen rullakiekkoseuran ympärille on muodostunut tiivis yhteisö pääosin Aurinkorannikolla asuvista suomalaisista, mutta mukana on myös ulkomaalaisia pelaajia.

Fuengirola Lions järjestää toimintaa lapsille ja nuorille Aurinkorannikolla. Seura pyrkii harjoittamaan ennaltaehkäisevää nuorisotyötä. Kuva: Félix Alcalá

Fuengirola Lions tekee tärkeää ennaltaehkäisevää työtä lasten ja nuorten parissa. Aurinkorannikko tunnetaan suomalaisten loma- ja eläkeparatiisina, mutta alueella on myös varjopuolensa. Aurinkorannikolla asuu yli 25 000 suomalaista. Kaikilla heistä asiat eivät ole hyvin.

– Usein suomalaiset lähtevät Espanjaan ajatellen, että ongelmat jäävät Suomeen. Monta kertaa käykin päinvastoin. Esimerkiksi alkoholismi vain pahenee, vuosikausia Espanjassa asunut Nyman tietää.

Ongelmia on myös osalla suomalaisnuorista, joita eri kouluissa on arviolta 800.

– Monelle nuorelle tämä halli on ikään kuin turvapaikka, jossa he voivat keskittyä urheilemiseen ja tavata kavereitaan, Nyman sanoo.

Jari Nyman toimii Fuengirola Lionsin puuhamiehenä. Hän on asunut pitkään Espanjassa. Kuva: Teemu Suvinen

Muutto kotoisesta Suomesta Espanjaan on jo itsessään nuorelle valtava elämänmuutos, joka aiheuttaa epävarmuutta.

– Moni perhe muuttaa Espanjaan jommankumman vanhemman unelman perässä, eikä nuorelta edes kysytä. Sehän on maailmanloppu nuorelle, jos hänen pitää jättää taakseen koulu ja kaverit. Siinä voi ajautua väärille teille, merimieskirkon sosiaalikuraattori Tia Raunio sanoo.

– Jos joku tänne muuttoa suunnitteleva perhe kysyy meiltä ohjeita etukäteen, niin yritän aina muistuttaa, että kuunnelkaa myös nuorten mielipiteitä.

Vuodenvaihteeseen saakka suomalaisilla lapsilla ja nuorilla oli mahdollisuus tavata sosiaalikuraattoria Santa Fen hallissa Lionsin harjoitusten yhteydessä. Raunion entinen työpari Nina Tölli jalkautui hallille tapaamaan lapsia ja nuoria ”matalan kynnyksen kenttäpäivystyksiin”.

Sosiaalikuraattorit Nina Tölli ja Tia Raunio pyrkivät auttamaan suomalaisia Aurinkorannikolla. Töllin työsuhde päättyi vuodenvaihteessa. Hän keskittyi lasten ja nuorten tukemiseen. Kuva: Elena Guillen

Töllin työsuhde kuitenkin päättyi vuodenvaiheeseen, koska STEA:n (sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) rahoitus loppui.

Tarvetta toiselle, erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin keskittyvälle sosiaalikuraattorille olisi, sanovat sekä Nyman että Raunio. Suomen valtakunnallisen kouluterveyskyselyn tuloksista paljastui nimittäin äskettäin huolestuttavia tietoja Aurinkorannikon suomalaisnuorista.

Helsingin Sanomat kertoi, ettei kyselyaineiston mukaan Aurinkorannikon nuoret ajattelivat selvästi Suomessa asuvia koululaisia enemmän, että päihteitä on saatavilla helposti. Päihteitä myös kokeillaan enemmän, kävi ilmi vastuksista.

HS:n mukaan kovassa humalassa kertoo olevansa vähintään kerran kuukaudessa joka neljäs Aurinkorannikon suomalaisen koulun lukiossa, Suomessa noin joka seitsemäs. Kannabista kertoo kokeilleensa vähintään kaksi kertaa Aurinkorannikolla noin 23 prosenttia, Suomessa vain 7 prosenttia vastaajista.

Aurinkorannikon nuorten parissa työskennellyt Tölli tunnistaa ongelmat.

– Varsinkin alkoholia on täällä helposti saatavilla. Täällä myös pääsee alaikäisenä helpommin baareihin. Varsinkin tytöt. Ei heiltä kysellä papereita.

– Myös vapetus (sähkötupakan polttaminen) on todella iso ongelma. Sähkötupakkaa saa ostettua helposti esimerkiksi kiinalaisista kaupoista, Tölli kertoo.

Vielä ei tiedetä, miten vaarallisia sähkötupakat ovat. Niiden kuitenkin tiedetään sisältävän erilaisia terveydelle haitallisia kemikaaleja.

Fuengirola Lionsissa on yhteensä noin 140 pelaajaa. Mukana on lapsia ja aikuisia, tyttöjä ja poikia. Hallilla pyörii paljon myös nuoria, jotka eivät itse edes harrasta rullakiekkoa. Kuva: Félix Alcalá

Fuengirola Lions tarjoaa lapsille ja nuorille vaihtoehtoista tekemistä, jotta nämä pysyisivät poissa kaduilta.

– Monelle nuorelle tästä muodostuu todella tärkeä asia. Jos ei aluksi osaa espanjaa, niin täällä on vaikea löytää harrastuksia. Jalkapalloa ei tahdo päästä pelaamaan, kun lisenssiasioissa voi kestää jopa vuosia, seurapamppu Nyman kertoo.

– Täältä nuoret löytävät kaveriporukan. Tälläkin kaudella meillä on aloittanut yhdeksäsluokkalaisia tyttöjä, joilla ei ole minkäänlaista jääkiekkotaustaa.

Fuengirola Lionsilla on pukuhuone hallin vieressä. Sieltä löytyy lainavarusteita halukkaille lajikokeilijoille. Kuva: Teemu Suvinen

Töllin mukaan Aurinkorannikon lasten ja nuorten ongelmat pohjautuvat irrallisuuden tunteeseen.

– Riskit kasvavat, jos perhe muuttaa tänne, eikä lapsi tai nuori löydä järkevää tekemistä. Silloin nuori saattaa eristäytyä pelaamaan videopelejä suomalaisten kaverien kanssa tai ajautua vääränlaiseen porukkaan, Tölli sanoo.

Töllin mielestä Aurinkorannikolle ei kannata lähteä, jos lapsella tai nuorella on ollut elämässään ongelmia jo Suomessa.

– Täällä apua ja tukea ei ole niin hyvin saatavilla kuin Suomessa, jos on esimerkiksi mielenterveyden ongelmia.

Tölli on havainnut, että Aurinkorannikolla varttuneet nuoret saattavat kokea irrallisuuden tunnetta myöhemminkin elämässään.

– Moni nuori on haaveillut Suomeen muutosta, mutta he eivät sitten ole oikein kotoutuneet sinnekään. Lahjakkaita ja kielitaitoisia nuoria palaa tänne Aurinkorannikolle, vaikka heillä olisi kaikki mahdollisuudet opiskella ja edetä työelämässään vaikka miten pitkälle, hän tietää.

Fuengirola Lionsin toiminta on kansainvälistä. Se on Töllin mielestä erittäin arvostettava asia ja auttaa suomalaislapsia ja nuoria kotoutumaan.

– Suomalaiset lapset ja nuoret oppivat pärjäämään eri kieltä puhuvien ihmisten kanssa ja tutustuvat heihin. Se vähentää irrallisuuden tunnetta, Tölli sanoo.

Fuengirola Lionsin nimi on kunnianosoitus Suomen jääkiekkomaajoukkueelle Leijonille. Kuva: Félix Alcalá

Aurinkorannikon lieveilmiöitä ei ole syytä vähätellä. Tölli silti muistuttaa, että suuri osa perheistä elää tasapainoista elämää, jossa lapset ja nuoretkin voivat hyvin.

– Jos perheen asiat ovat jo lähtötilanteessa kunnossa, täällä asuminen voi olla erittäin hyvä kokemus. Perhe saa yhteistä aikaa, ja arjen saa täällä rakennettua stressaamattomaksi, hän sanoo.

Source Link is.fi