Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_aa1d7d43020213c93e814fa4e95d7eea, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Uskaltaako grillissä kärähtänyttä lihaa syödä syöpäriskin vuoksi? Näihin 3 asiaan on syytä kiinnittää huomiota, sanoo asiantuntija – Uutisalue

Uskaltaako grillissä kärähtänyttä lihaa syödä syöpäriskin vuoksi? Näihin 3 asiaan on syytä kiinnittää huomiota, sanoo asiantuntija

Grillikausi, ihanaa! Vihdoin se on täällä.

Kärähtäneiden grilliherkkujen syömisessä kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Grillauksessa voi syntyä karsinogeenejä eli syöpää aiheuttavia aineita.

Jos karsinogeenejä saa usein ja runsaasti, ne voivat lisätä ruoansulatuskanavien syöpien, kuten ruokatorven, mahalaukun, paksusuolen ja peräsuolen syöpien riskiä.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mukaan grilliherkkujen satunnainen syöminen ei ole vaaraksi. Paahtuneita ruokia ei kuitenkaan ole järkevää syödä runsaasti ja säännöllisesti läpi vuoden.

Jos grillaa vaikkapa 30 kertaa kesässä, niin se on vain 4 prosenttia kaikista pääruokakerroista.

Tässä muutama asia, joka kannattaa muistaa:

  1. Kaikessa kypsennyksessä oleellista on valmistusaika. Mitä pidempään ruokaa kypsytetään, sitä enemmän karsinogeeneja teoreettisesti muodostuu.

  2. Älä polta ruokaa mustaksi. Täysin mustunutta kohtaa ei pitäisi syödä lainkaan, vaan leikata aina pois.

  3. Pidä grillausaika mahdollisimman lyhyenä ja lämpötila maltillisena. Lihaa voi myös suojata esimerkiksi foliolla.

Grillikesä on lyhyt, eikä suomalaisilla ole Laatikaisen mukaan suurta syytä huoleen.

– Syövän kannalta oleellista on arkiruokavalion laatu ja painonhallinta vuosikymmenten saatossa, eivät juhannukset, joulut tai pääsiäiset.

– Ravitsemuksen ja syövän välinen yhteys on siis kiinni vuosikymmenien jatkuvasta säännöllisestä altistumisesta, ei pienistä teoreettisista satunnaisista riskiaineista siellä täällä, Laatikainen sanoo.

Grilliruuan karsinogeeneista ei kannatta olla hirveän huolissaan, kun vain välttää palaneita ruoan osia.

Kesäaikaan voi siis grillailla rauhallisin mielin, kunhan ruokaa ei polta mustaksi.

– Ihminen syö laskennallisesti vuodessa 730 pääateriaa. Jos grillaa vaikkapa 30 kertaa kesässä, niin se on vain 4 prosenttia kaikista pääruokakerroista. Näin ollen grilliruuan karsinogeeneistä ei kannatta olla hirveän huolissaan, kun vain välttää palaneita ruuan osia.

Myös ruoan savustaminen runsaasti läpi vuoden voi teoreettisesti lisätä syöpäriskiä. Tähän pätee Laatikaisen mukaan kuitenkin sama kuin grillaamisen: parikymmentä kertaa kesässä ei riitä lisäämään syöpäriskiä merkittävästi.

Kasvikset ovat pätevä valinta kesägrilliin. Kasvikset eivät lisää syövän riskiä vaan runsaasti käytettynä käytännössä vähentävät sitä.

Kesäaikaan monelle maistuvat makeatkin herkut. Niidenkin kanssa maltti on valttia.

Runsas lisätyn sokerin jatkuva käyttö on Laatikaisen mukaan yhdistetty joihin syöpätyyppeihin, ”vähintäänkin lihomisen kautta”.

– Pari kolme kesäjäätelöä viikossa ei vielä syöpäriskiä pahemmin lisää, mutta jatkuva runsas sokerin käyttö voi lisätä syöpäriskiä hieman.

Punaista lihaa maksimissaan 300 grammaa viikossa

Grillailuissa huomio kannattaa ennen muuta kiinnittää kesäherkkujen terveellisyyteen. Kasvikset ovat parhaimmasta päästä.

Grillimakkarassa ja muissa prosessoiduissa lihoissa on jo itsessään paljon sellaisia aineita, jotka voivat lisätä syövän riskiä.

Kesäherkuista marjojen, hedelmien ja kasvisten runsas käyttö on yhdistetty pienempään syöpäriskiin.

Terveellisyyteen vaikuttaa myös itse liha. Esimerkiksi kanasta ei tule niin helposti syöpää aiheuttavia aineita kuin punaisesta lihasta. Punaista lihaa ei Laatikaisen mukaan pitäisi syödä viikossa enempää kuin 300 grammaa, ja prosessoitua lihaa kannattaisi välttää vieläkin tiukemmin.

Prosessoidun lihan runsas syöminen on yhteydessä lisääntyneeseen suolistosyöpien ja mahasyövän riskiin. Punainen liha on myös maha- ja suolistosyövän riskitekijä.

Kasvikset eivät lisää syövän riskiä – runsaasti käytettynä ne jopa vähentävät sitä. Mutta jos kasviksen pinta palaa, siihen syntyy samoja karsinogeenejä kuin lihaankin.

– Kesäherkuista marjojen, hedelmien ja kasvisten runsas käyttö on yhdistetty pienempään syöpäriskiin.

Lähteitä: Docrates Syöpäsairaala, Syöpäjärjestöt

Source Link is.fi