Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_82ac1ad974b7652335f55297a1cf3390, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Uusi suomalainen sovellus tunnistaa jopa 150 lintulajia laulun perusteella – Uutisalue

Uusi suomalainen sovellus tunnistaa jopa 150 lintulajia laulun perusteella

Muuttolintujen kevät -äppi ilmestyi sovelluskauppoihin huhtikuussa. Äänittämällä lintujen laulua käyttäjä tukee korkeatasoisen tieteen tekemistä.

Niin lapset kuin aikuiset voivat käyttää sovellusta. Ryhmä Jyväskylän Normaalikoulun oppilaita tunnisti lintuja sen avulla keskiviikkona.

Ada Lassuri,

Arvo Vuorela

Jossain laulaa lintu, mutta mikä lintulaji on kyseessä?

Tunnistamisen apuna voi nyt käyttää kotimaista sovellusta. Jyväskylän yliopistossa nimittäin kehitettiin älypuhelinsovellus, joka tunnistaa lintulajit niiden laulun perusteella.

Tällä hetkellä sovellus tunnistaa 150 suomalaista lintulajia, mutta lajimäärää on tarkoitus kasvattaa ajan kuluessa.

Vaikka sovellus julkaistiin vasta huhtikuussa, sille on kertynyt alle kuukaudessa jo noin 45 000 latausta, kertoo Jyväskylän yliopiston digipalveluiden pääarkkitehti Ari Lehtiö.

Esimerkiksi torstaina Muuttolintujen kevät -sovellus oli ensimmäisellä sijalla sovelluskauppa App Storen listauksessa, johon on lueteltu Suomen tämän hetken suosituimmat ilmaiset sovellukset.

Taakse jäi esimerkiksi Eurovision Song Contest -sovellus.

Bongauksiakin on jo tehty ahkerasti. Lehtiö arvioi, että käyttäjien tekemiä havaintoja olisi kaikkiaan jopa kaksi miljoonaa.

– Kartta näytti keskiviikkona noin 200 000 havaintoa, jotka ovat yli 90 prosentin lähes varmoja havaintoja. Luvun voi oikeastaan kertoa kymmenellä, jotta saadaan mukaan kaikki havainnot.

Pääarkkitehti Ari Lehtiö,   Jyväskylän yliopiston Digipalvelut.

Ari Lehtiö työskentelee Jyväskylän yliopiston digipalveluissa. Hän vastaa sovelluksen kehittämisestä. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Jyväskylän yliopiston lisäksi hankkeessa ovat mukana Yle, Tieteen tietotekniikan keskus CSC ja akatemiaprofessori Otso Ovaskaisen tutkimusryhmä.

– Olihan tämä aikamoinen rutistus, toteaa Lehtiö.

Sovellus tukee korkeatasoista tiedettä

Sovelluksesta on iloa käyttäjille, mutta se tuo arvokasta tietoa myös tutkijoille. Havainnot auttavat tutkijoita saamaan tietoa esimerkiksi siitä, milloin mitkäkin muuttolinnut saapuvat Suomeen.

Tutkimusta auttaa myös se, että havaintoja tehdään eri puolilta Suomea. Lintuja on bongattu niin etelässä kuin pohjoisessa.

Käyttämällä sovellusta käyttäjät ikään kuin huomaamattaan ovat mukana tieteen tekemisessä.

– Kehityksessä on kaikki voittaa -tilanne. Käyttäjät pääsevät metsään ja tekevät omia havaintoja, mutta puolivahingossa tukevat myös korkeatasoista tieteen tekemistä, sanoo Lehtiö.

Kädessä puhelin, jossa on auki Muuttolintujen kevät -sovellus.

Tällä hetkellä sovellus tunnistaa 150 lintulajia. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Keskiviikkona myös Jyväskylän Normaalikoulun 2C-luokan lapset olivat mukana luomassa tiedettä. Esimerkiksi Ellen Härmä tutustui uusiin lintulajeihin.

– Olemme äänittäneet, ja sovelluksesta on löytynyt lintuja aika hyvin, kertoo Härmä.

Vaikka hän ei seuraakaan lintuja aktiivisesti, Härmä tunnistaa ilman sovellusta jo esimerkiksi kuovin, sinisorsan ja punatulkun. Hän haluaisi oppia tunnistamaan vielä haikaran.

Jyväskylän Normaalikoulun luokanopettaja Susanne Roosin mukaan oppimisympäristöä pyritään laajentamaan luontoon niin paljon kuin mahdollista. Hän uskoo, että sovelluksesta on hyötyä myös opetuksessa.

– Autenttisessa ympäristössä pystyy havainnoimaan paremmin, kuin kuvasta ja kirjasta, toteaa Roos.

Ryhmä Jyväskylän normaalikoulun oppilaita tarkkailemassa lintuja metsässä.

Jyväskylän Normaalikoulun 2C-luokka pääsi testaamaan lintusovellusta lähimetsään. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Havaintoja jopa Portugalista

Akatemiaprofessori Ovaskainen sai hiljattain 150 000 euron rahoituksen Euroopan tiedeneuvostolta, mikä auttaa sovelluksen kehittämisessä.

Tällä hetkellä Muuttolintujen kevät on saatavilla ainoastaan Suomen sovelluskaupoista. Lehtiön mukaan sovelluksessa on kuitenkin ainekset myös maailmanlaajuiseksi hitiksi.

Havaintoja on tehty myös ulkomailla, kuten Islannissa ja Kyproksella. Portugaliin kuuluvalla Madeiran saarella oli torstaihin mennessä bongattu muun muassa kangaskiuru, mustarastas ja tuulihaukka.

– Miksipä ei Jyväskylästä voisi tulla sovellusta, joka voisi olla käytössä myös maailmanlaajuisesti, pohtii Lehtiö.

Lisää Muuttolintujen kevät -projektista löytyy Yle Luonnon verkkosivuilta. Voit ladata sovelluksen Android-puhelimeen täältä (siirryt toiseen palveluun), ja iPhoneen täältä (siirryt toiseen palveluun).

Oletko sinä jo bongannut muuttolintuja? Voit kommentoida aihetta lauantaihin 13. toukokuuta kello 23:een saakka.

Source Link yle.fi