Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fdc8a48249348ba25888897fdb8bb1d6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
MM-kisat valtaavat Tampereen – kysyimme yrittäjiltä, millainen vaikutus kisoilla on taloudellisesti – Uutisalue

MM-kisat valtaavat Tampereen – kysyimme yrittäjiltä, millainen vaikutus kisoilla on taloudellisesti

Tuomiokirkonkadulla sijaitsevien yritysten mukaan MM-kisojen tuoma taloudellinen hyöty jäi viime vuonna laihaksi. Kadulla vallitseva tunnelma oli kuitenkin vertaansa vailla.

Alhaalta päin otetussa kuvassa näkyy, että kadun ylle on viritetty verkko, josta roikkuu värikkäitä nauhoja. Nauhojen alla neljä punaista palkkia muodostavat talon muotoisen rakennelman.

Tuomiokirkonkatu saa kesäisen ulkoasun. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Manu Saarela,

Valtteri Kujansuu

Viime vuonna Tampereen keskustassa sijaitseva Tuomiokirkonkatu muuttui kisakaduksi jääkiekon MM-kisojen ajaksi. Osa kadun yrityksistä muovasi tulostavoitteitaan uuteen uskoon kaupunkiin virtaavien kiekkoturistien vuoksi.

Näin teki muun muassa kellokauppa Kalevan Kello. Tavoitteisiin ei kuitenkaan lopulta ylletty, yrittäjä Jenni Pietarila kertoo.

– Käviköhän täällä yhtään kansainvälistä asiakasta. Ehkä joku paristonvaihtaja, mutta ei niinkään sellaista tavaranostajaa, Pietarila muistelee viime vuotta.

Jenni Pietarila seisoo kelloliikkeen tiskin takana. Liikkeen seinillä on paljon erilaisia ja erikokoisia kelloja.

Jenni Pietarila toivoo, että paikalliset asukkaat löytäisivät kauppaan myös kisojen aikana, sillä edessä on yritykselle tärkeä ajankohta valmistujaisten ja kesäjuhlien vuoksi. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Pietarilan mukaan odotuksiin on tänä vuonna suhtauduttu rauhallisemmin.

Kisakadun tarkoitus oli ohjata ihmisvirtoja kulkemaan sen kautta keskustasta Tampereen areenalle. Tänä vuonna virallista kisakatua ei kuitenkaan ole. Vaikka myyntitulos ei ollutkaan toivotunlainen, Pietarila toivoi, että kisakatu olisi tehnyt paluun tämän vuoden MM-kisojen ajaksi.

Ei taloudellista vaikutusta

Matka- ja nahkatavaraliike Suhonen oy:n Lea Jokinen on samoilla linjoilla Jenni Pietarilan kanssa: kisakatua tulee ikävä.

– Kadulla oli vilkasta ja pitkästä aikaa koronan jälkeen tunnelmat olivat todella iloiset, Jokinen sanoo. Hän on yksi liikkeen kolmesta yrittäjästä.

Jokinen ei odota MM-kisojen tuovan tänäkään vuonna kasvua myyntilukuihin.

Viime vuonna liikettä työllistivät eniten lentoyhtiöt. Yrityksellä on Finnairin kanssa yhteistyösopimus, ja kisaturistit toivat tiuhaan tahtiin rikkoutuneita matkalaukkujaan korjattavaksi liikkeeseen.

Tästä syntynyttä tulovirtaa taas tasoitti se, että paikalliset karttoivat keskustaa viime vuoden kisojen aikana. Tähän Jokinen toivoo muutosta.

– Ihmiset antoivat kisavieraille niin sanotusti tilaa. Tänne kannattaa kaikkien tulla, täällä on hienoja ilmaisia alueita, joissa voi seurata kisoja. Ei kannata pelätä, Jokinen vinkkaa.

Laukkuhyllyjen välissä seisoo kaksi farkkupaitoihin pukeutunutta naista. Etualalla on Lea Jokinen, taustalla Eija Anttila.

Lea Jokinen kertoo, että vilkas aktiivisuus liikkeen ympärilllä piristää yrittäjiä. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Poikkeuksellisia liikennejärjestelyitä säikähtivät viime vuonna myös kellokaupan asiakkaat.

– Toivotaan, että vakioasiakkaat ja kaikki muut tamperelaiset uskaltaisivat tulla. Ja tietysti jos joku kisaturisti osuu meille, en pane pahakseni, Jenni Pietarila sanoo.

MM-kisat ovat ravintola Sorellalle tuottoisaa aikaa

Aivan Tampereen areenan vieressä sijaitsevalle ravintola Sorellalle viime vuoden jääkiekon MM-kisat olivat taloudellisesti jättimenestys.

Ravintolan yrittäjän Sari Sorrin mukaan Sorella oli kisojen aikaan tupaten täynnä etukäteen tilauksensa tehneistä yritysasiakkaista.

– Toukokuu oli tosi mukava piristeruiske haastavien vuosien jälkeen, Sorri kertoo.

Tummiin pukeutunut Sari Sorri seisoo puisen baaritiskin edessä.

– Tosi mukavaa, että saadaan palvella myös yksittäisiä asiakkaita, jotka haluavat tulla muuten syömään kuin isoissa yritysporukoissa, Sorri iloitsee. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Vielä talvella näytti siltä, että myös tämän vuoden toukokuu olisi täynnä varauksia. Toisin kävi.

– Viime vuoden yritykset olivat kiinnostuneita varaamaan enemmän tiloja, mutta viime metreillä ilmeisesti budjetillisista syistä he peruivat isomman kaavan juhlia, Sorri kertoo.

Sorrin mukaan MM-kisojen ajaksi tehdyt poikkeukselliset liikennejärjestelyt vaikeuttavat ravintolan saatavuutta. Paikalle ei pääse autolla.

– Totta kai vähän harmittaa, että kadut suljetaan niin laajalta ajalta, koska ihmismassa keskittyy Suomen peleihin. Pelipäivinä kadut ovat kiinni koko päivän.

MM-kisat tulevat kaikesta huolimatta olemaan ravintolalle tuottoisaa aikaa. Muutama päivä on jo nyt varattu loppuun.

Ihmismäärä tuo tunnelmaa

Vaikka kisakatua ei tule, Tuomiokirkonkatu muuttuu kesäkaduksi.

Jenni Pietarilan mielestä myös se on toimiva ratkaisu.

– Kävi asiakkaita sitten enemmän tai vähemmän, tunnelma kadulla on ihanaa, kun saadaan tänne vielä vähän lisää ihmisiä, Pietarila sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida lauantaihin kello 23:een.

Source Link yle.fi