Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_689c9e641c3cfe92f41ff7d18fe98189, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
UV-merkitty vaate ei välttämättä ole sen suojaavampi kuin peruspaita viereisellä rekillä – EU:ssa ratkotaan, pitäisikö valvontaa lisätä – Uutisalue

UV-merkitty vaate ei välttämättä ole sen suojaavampi kuin peruspaita viereisellä rekillä – EU:ssa ratkotaan, pitäisikö valvontaa lisätä

Sport- ja ulkoiluvälineliikkeet ovat viime kesinä täyttyneet UPF-suojakertoimilla varustetuista suojavaatteista. UV-suojavaatteiden suosio näkyy myös erityisesti lapsiperheiden ostosvalinnoissa.

UV-suojavaatteiden suosiosta huolimatta vaatteisiin merkityille suojakertoimille ei ole olemassa yhtenäistä standardia.

Parhaillaan EU-tasolla ratkotaan, pitäisikö UV-suojavaatteiden valvontaa lisätä.

Hietarannan uimarannalla Helsingissä nautittiin aurinkoisesta päivästä 21. kesäkuuta 2022.
Parhaillaan UV-suojavaatteiden tyyppiluokitusta pohditaan EU:ssa, mutta prosessi voi viedä vuosia.Silja Viitala / Yle

Tavallinen vaate voi suojata yhtä hyvin

Ihosairaalan ihotautilääkäri Carl Kyrklundin mukaan UV-suojavaatteet eivät ole auringolta suojaamisen kannalta välttämättömiä.

Kyrklund neuvoo, miten vaatteen suojaavuutta voi arvioida itse:

– Jos haluaa itse silmämääräisesti tarkastella sitä, että kuinka hyvin jokin vaate suojaa, niin voi katsoa sen paksuutta esimerkiksi valoa vasten, että kuinka hyvin se päästää valoa läpi.

– Mitä tiiviimpi kangas on, sitä parempi on myös sen UV-suoja, Kyrklund sanoo.

Vaihtelua materiaalien tarjoamissa UV-suojakertoimissa on Kyrklundin mukaan paljon.

– Esimerkiksi tavallisen valkoisen t-paidan suojakerroin on noin 7, joka sitten kastuessaan vielä puolittuu. Sitten taas tällaisen paksun farkkukankaan suojakerroin voi olla jopa yli tuhat, hän sanoo.

Kyrklundin mielestä UV-suojavaatteet tarjoavat kuitenkin esimerkiksi rantakeleihin otollisen suojan. UV-suojavaatteiden materiaali on Kyrklundin mukaan yleensä kevyttä ja hengittävää, jolloin niissä ei hikoa helposti.

– UV-suoja näissä keinomateriaaleissa on yleensä hyvää myös silloin, kun materiaali on märkä, hän sanoo.

Kyrklund ei kuitenkaan usko, että UV-suojavaatteet korvaisivat täysin aurinkorasvan käytön.

– Tietenkin meillä on edelleen vapaat ihoalueet kuten kädet ja kasvot, joita se vaate ei suojaa. Käytännössä molempi parempi.

– Vaatteen alle sitä aurinkorasvaa ei kuitenkaan tarvitse laittaa, Kyrklund lisää.

Tavallinen uimapuku saattaisi Kyrklundin mukaan ajaa UV-suojavaatteiden kanssa saman asian riippuen siitä, millaista materiaalia uimapuvussa käytetään.

– Kuitenkin UV-suojapukujen hyvä puoli on se, että ne on testattu, Kyrklund toteaa.

Ei valvontaa – valmistaja vastaa tuotteiden testauksesta itse

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Riikka Väänäsen mukaan UV-suojavaatteet eroavat muista vaatteista lähinnä suojakertoimien testauksen vuoksi.

Kankaat, joilla ei ole UPF-luokitusta, eivät siis välttämättä tarjoa vähemmän suojaa kuin UV-suojavaatteet.

Jotkut UV-suojavaatteet erikoiskäsitellään, mutta tämä ei ole UPF-suojakerroinmerkinnän saamiseksi välttämätöntä.

– Ihan tavallinenhankin vaate suojaa UV-säteilyltä jonkin verran, mutta esimerkiksi vaatteen materiaalit, kuidut ja tiheys vaikuttavat siihen, miten hyvin se suojaa UV-säteilyltä, Väänänen sanoo.

Lisäksi EU-lainsäädäntö vaatii, että jotta tuotetta voi kutsua UV-suojavaatteeksi, täytyy kankaassa todeta testauksissa olevan ainakin +40 UPF-suojakerroin.

Ihmisiä aurinkoisella Eiran rannalla.
UV-suojavaatteet ovat tuttu tuote lapsiperheiden arjessa.Mårten Lampén / Yle

Tuotteet, joiden väitetään suojaavan UV-säteilyltä, luokitellaan EU:n lainsäädännön mukaan henkilösuojaimiksi.

Väänäsen mukaan UV-suojavaatteiden valmistukseen on olemassa erilaisia testausstandardeja. Varsinaista sertifikaattia tuotteille ei kuitenkaan ole.

– Henkilösuojaimiin on EU-tasolla olemassa kolme eri luokkaa ja UV-suojavaatteet luokitellaan tällä hetkellä luokkaan yksi, joka ei vaadi mitään erillistä tyyppitarkastustodistusta kuten luokan kaksi ja kolme suojaimilla.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Pirje Lankisen mukaan luokan I henkilönsuojainten testit tekee tai teettää tuotteen valmistaja itse.

Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei UV-suojavaatteiden toimivuutta valvo mikään kolmas osapuoli. Tuotteiden turvallisuudesta taas vastaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto.

– UV-suojavaatteisiin liittyviä asioita ratkotaan parhaillaan EU-tasolla, ja on mahdollista, että jatkossa niiden luokittelu muuttuu. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, miten kauan asian käsittely kestää, mutta se voi viedä vuosia, Lankinen vastaa sähköpostitse.

Tuotteiden suojakertoimia ei voi verrata toisiinsa

Miten kuluttaja voi sitten varmistua tuotteessa todella olevan siihen merkattu suojakerroin?

Täyttä varmuutta UV-suojavaatteiden suojakertoimista ei ole. Syynä on Väänäsen mukaan se, että UV-suojavaatteiden testaukselle on olemassa useita eri standardeja.

– Tämä on vähän siinä mielessä ongelmallista, että testaustandardeja on vähän erilaisia.

– Eli vaikka tuotteissa olisi sama suojainkerroin, niin testausstandardista riippuen ne voivat vaatia tuotteisiin erilaisia esikäsittelyjä, jonka vuoksi tuotteet eivät ole ihan suoraan verrannollisia keskenään, Väänänen sanoo.

Yksi tapa on kuitenkin tarkastaa, että tuotteesta löytyy CE-merkintä. CE-merkintä tuotteessa osoittaa, että valmistaja vakuuttaa tuotteen täyttävän sitä koskevat EU:n vaatimukset.

– Tuotteessa pitäisi ainakin olla CE-merkintä, käyttöohjeet ja valmistajalla kirjallinen EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, Väänänen sanoo.

Valmistajan on säilytettävä kirjallinen EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus ja tekniset asiakirjat 10 vuotta henkilönsuojaimen markkinoille saattamisen jälkeen.

Hattuja, lippalakkeja ja vaatteita esillä tuotehyllyillä.
Vaasan Partioaitassa UPF-merkintöjä löytyy kysynnästä huolimatta vain enää aurinkohatuista ja joistain miesten paidoista.Jarkko Heikkinen / Yle

UV-vaatteet näkyvät etenkin retkeily- ja lastenvaateosastojen hyllyillä

Aiemmin UV-suojavaatteissa on suosittu kemikaalisuojausta. Tänä päivänä useat valmistajat eivät erityiskäsittele UV-suojatuotteitaan.

Esimerkiksi Lindexin verkkosivuilla lasten aurinkosuojapusero- ja shortsisetin materiaalissa kerrotaan olevan ”luonnollinen UV-suoja ilman kemikaaleja”.

Scandinavian Outdoorin myymien tuotteiden UV-suojakerroin on verkkokaupan tuotepäällikkö Tanja Mäntylän mukaan myös saavutettu ilman kemikaaleja.

– Lähtökohtaisesti meidän verkkokauppaan hankitut tuotteet tulevat toimittajilta, joilla on vastuullisuusasiat kunnossa, Mäntylä lisää.

Partioaitan valikoima- ja ostopäällikkö Markus Mäkinen kertoo UV-suojaa tarjoavien tuotteiden myynnin olleen jo viimeiset pari kesää kasvussa.

– Se voi olla ihan senkin vuoksi, että nämä pari viime kesää ovat olleet niin helteisiä.

– Toisaalta asiakkaat ovat myös valveutuneempia ja ihmiset ylipäätään ovat kiinnostuneempia terveydestään, Mäkinen sanoo.

Myös Partiaitan tuotteiden UV-suoja saavutetaan Mäkisen mukaan ilman erityiskäsittelyjä.

Mäkisen mukaan Partioaitan valikoimassa UV-suojamerkintöjä löytää EU-lainsäädännön vuoksi lähinnä enää päähineistä.

UPF-suojakerroinmerkintä pilkottaa aurinkohatusta.
UPF-suojakertoimet eivät ole aina keskenään verrattavissa.Jarkko Heikkinen / Yle

– Jos muissa tuotteissa on, niin ne ovat vanhoja, jo tuotannosta poistettuja tuotteita, hän sanoo.

Vaasan keskustan Lindexillä UV-suojavaatteiden kerrotaan olevan suosiossa erityisesti lastenvaatteiden osalta.

– Ne ovat olleet kaikista suosituimpia uima-asuja meillä. Lapsiperheet tykkää olla uimarannalla, niin tottakai he haluavat suojata lapsien ihoa ja suosivat sitten näitä UV-uima-asuja, Lindexin kesätyöntekijä Aino Lehtinen kertoo.

Vaasan keskustan lapsiperheiltä asiasta kysyttäessä, moni kertoo käyttävänsä UV-suojavaatteita lapsillaan etenkin rannalle lähtiessä. Pietarsaarelainen Ulla Aho pitää UV-suojakertoimen löytymistä vaatteesta tärkeänä.

– Se on tosi tärkeää, että jos niitä on tarjolla, niin silloin ostetaan kyllä ehdottomasti, Aho sanoo.

Lue lisää:

T-paita on yhtä tehokas kuin UV-suojavaate

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun keskiviikkoon 27.7. kello 23:een saakka.

Source Link yle.fi