Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_24b0867c367c359b5b782d91dd617b3e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Videot kiinalaisjuoksijan ”nolosta voitosta” aiheuttivat kohun – nyt esitettiin aivan uusi selitys – Uutisalue

Kenialaisjuoksija antoi ristiriitaisia kommentteja.

Pekingissä sunnuntaina järjestetty puolimaraton on hämmentänyt viime päivinä yleisurheiluväkeä ja myös kiinalaisia lajin seuraajia. Kilpailu päättyi kiinalaisen He Jien voittoon tavalla, joka vaikutti videokuvien perusteella sopujuoksulta.

Maalisuoralla kenialaiset Robert Keter ja Willy Mnangat sekä Etiopian Dejene Hailu Bikila tekivät kohteliaasti tietä isäntämaan juoksijalle eivätkä taistelleet voitosta. Kummallinen loppusuoran ”taistelu” sai monet kritisoimaan juoksun ratkaisua sosiaalisessa mediassa.

Lue lisää: Videot paljastivat härskin touhun – kiinalaisjuoksija voitti Pekingin maratonin, some pöyristyi: ”Tekee pilaa kilpailuista”

Juoksijoista Mnangat selitti ensin South China Morning Postissa, että hän antoi Hen voittaa, koska tämä on harjoitellut Keniassa ja on Mnangatin ystävä.

BBC Sport African haastattelussa Mnangat kertoi asiasta erilaisen version. Hänen mukaansa kilpailun järjestänyt kiinalainen urheilubrändi Xstep oli palkannut neljä juoksijaa vauhdittamaan 25-vuotiasta He Jieniä. Kiinalaisen tähtäimessä oli maan ennätys 1.02.33.

Neljästä jäniksestä yksi keskeytti kisan, mutta edellä mainittu kolmikko auttoi kiinalaista maaliviivalle asti. Vetoapu ei aivan riittänyt sillä He Jienin voittoaika oli 1.02.44.

Mnangatin mukaan jänikset eivät kisanneet voitosta.

– En ollut mukana kilpailumielessä, Mnangat sanoi BBC:lle.

– Tehtävänäni oli vetää ennätysvauhtia ja auttaa kaveria voittamaan, mutta valitettavasti hän ei onnistunut rikkomaan ennätystä, hän selitti.

Usein yleisurheilussa jänisjuoksijoiden kisa-asuista käy selvästi ilmi, että he eivät ole mukana varsinaisina kilpailijoina.

– En tiedä, miksi he laittoivat nimeni juoksuliiviini sen sijaan, että olisivat nimenneet minut siinä jänikseksi, Mnangat ihmetteli.

Muut juoksijat eivät ole kommentoineet juoksun tapahtumia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kiinalaiset urheiluviranomaiset tutkivat tapausta. Kansainvälinen yleisurheiluliitto (WA) ilmoitti seuraavansa tilannetta ja odottavansa selvitysten tuloksia. WA:n ja Kiinan yleisurheiluliiton yhteydenpito on tiivistä, koska vuoden 2027 MM-kilpailut järjestetään Pekingissä.