Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3c5a7ad90b971135bf4d4970bebfc237, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Viki ”Seksikäs-Suklaa” Konssi järkyttyy nähdessään äitinsä haudan ensimmäistä kertaa: ”Tuossa on kenkiä, tuossa kai jonkun varpaat” – Uutisalue

Viki ”Seksikäs-Suklaa” Konssi järkyttyy nähdessään äitinsä haudan ensimmäistä kertaa: ”Tuossa on kenkiä, tuossa kai jonkun varpaat”

Viki Konssi vie Lähiöbotox-bändikaverinsa keikkamatkalle Angolaan. Se on ensimmäinen kerta, kun Konssi palaa maahan, josta lähti perheensä kanssa Suomeen 2001. Matkalla hän tapaa myös isänsä ja näkee äitinsä haudan.

Seksikäs-Suklaa taiteilijanimellä tunnettu Viki Konssi, 32, asui yhdeksänvuotiaaksi asti kartanossa Angolassa. Vauraalla perheellä riitti palvelijoita. Konssi kuvaili HS:n haastattelussa isänsä palanneen iltaisin töistä puku päällä ja paksut kultaketjut kaulassaan – kultahammas kimallellen.

Sitten kaikki muuttui.

– Angolassa sota lähti käsistä. Noin tuhat ihmistä kuoli päivässä, norsut metsästettiin melkein sukupuuttoon, että sai ostettua aseita. Lapsisotilaita myös värvättiin, Konssi kertoo Ylen kuusiosaisessa Lähiöbotox: African Metal Tour -dokumenttisarjassa.

Lapsille ei kerrottu, miten kävisi. Yhtenä päivänä ei ollutkaan koulua, vaan vanhemmat sanoivat äidin lähtevän lasten kanssa pienelle lomalle. Isä jäisi kotiin.

– En ehtinyt edes moikata kavereita. Näin pitkä loma on ollut. Yhtäkkiä ollaan toisessa maassa hakemassa turvapaikkaa.

Perhe saapui Suomeen 2001.

Rehellisessä ja Konssin pulppuavaa mediapersoonaa syvemmälle kurottavassa sarjassa seurataan rap metal -yhtye Lähiöbotoxin keikkamatkaa Angolaan. Konssi palaa maahan tapaamaan isäänsä, jonka näki viimeksi 23 vuotta sitten. Bändikaverit pitävät kunnia-asiana sitä, että Konssi haluaa taittaa vaikean matkan nimenomaan heidän kanssaan, vaikkakin ensin epäilevät, mitä siitä tulee.

Rap metal -yhtye Lähiöbotox on haaveillut alusta asti siitä, että pääsisi keikkamatkalle Afrikkaan. Nyt se toteutuu. Kuva: Mediawan Finland Oy / Yle

– Jos ollaan ihan rehellisiä, mun ekat fiilikset siitä, että mentäisiin soittamaan Angolaan… Viki puhuu tosi paljon ja välttämättä kaikkiin juttuihin ei kannata uskoa, paras ystävä ja bändin toinen laulaja Hanad ”Dosdela” Hassan huomauttaa.

Ennen lähtöä Konssi tapaa isoveljensä ja miettii tämän kanssa, mitä sanoa etäiselle isälle.

Kielikin mietityttää, sillä Konssi puhuu sanojensa mukaan ralli-portugalia.

Perillä kulttuurishokki lyö vasten kasvoja.

– Ei, tämä liikenne! Mitä helvettiä! Sotilaita joka paikassa. Ei tule kyllä mieleen lapsuus tästä. Turvallisuus täällä on ihan erilaista kuin Suomessa. En mä täällä voisi asua, mutta lomailla kyllä, hän parahtaa.

Konssin perhe asui yli 20 vuotta sitten vauraasti, mutta isän nykyinen kämppä on kerrostalossa. Myös isän nykykunto jännittää.

– Tämä on kaukana siitä, mitä kuvittelin pääni sisällä.

Oven takaa paljastuu hymyilevä Victor Makaza.

– Hei, herra Suklaa! Oletpa sinä lihonut, isä heittää.

– Vai lihonut? Tämä on kehonrakennusta, poika vastaa.

Tilanne ei ole niin rento kuin molemmat antavat ymmärtää. Kohtaamisen jälkeen Konssi itkee yksin hotellihuoneessa. Hän oli odottanut tapaamista vuosia, mutta sen jälkeen on vaikea pysyä kasassa.

– Suomalaisena miehenä ostin paikallista giniä ja kuuntelin heviä.

Seuraavana päivänä häntä odottaa matka äidin haudalle. Vain viisikymppisenä kuolleen äidin muistotilaisuuteen tuli melkein 450 ihmistä Suomessa. Vasten Konssin tahtoa äiti halusi tulla haudatuksi Angolaan, ja isä toteutti sen. Äiti oli pojalle hyvin tärkeä. Kun Konssi sai pitkään toivomansa Suomen kansallisuuden vuonna 2022, hän ajatteli äitiään.

– Äiti on nyt kuollut, eikä ole näkemässä tätä päivää, kun musta tuli suomalainen, hän kertoi tuolloin Iltalehdelle.

Konssi ei ole varautunut siihen, millainen näky häntä odottaa. Hautoja on turmeltu ja kiviä viety. Isälle oli lähetetty rahaa äidin haudasta huolehtimiseen, mutta paikalla on pelkkä koruton kivi, jossa lukee vain rakennuslupanumero G20R.

Viki Konssi olisi halunnut, että äiti haudataan Suomeen. Perhe jätti haudan Angolassa asuvan isän vastuulle. Näky on kamala. Kuva: Mediawan Finland Oy / Yle

– Tämä hautausmaa näyttää zombiehautausmaalta. Tuossa on kenkiä, tuossa en tiedä onko jonkun varpaat. Jengi kaivaa ihmisten ruumiita. Ihan v*tun deeppiä.

– Äiti oli mun paras kaveri, en olisi häntä tänne halunnut jättää. Odotin, että hauta olisi ollut vähän siistimpi. Kyllä me kumminkin rahaa lähetettiin, Konssi sanoo.

Hän huokaa kiroillen, kuinka paljon käsiteltävää juuri nähdyssä on.

Lähiöbotox: African Metal Tour -sarjan kaikki kuusi jaksoa torstaina 28.3. Teema & Femillä alkaen klo 21.30. Sarja nähtävillä Yle Areenassa.

Source Link is.fi