Banner Before Header

Voiko neljännen koronarokotteen ostaa rahalla? Entä pitääkö kolmas rokote ottaa, vaikka on jo sairastanut taudin? 10 kysymystä Hanna Nohynekille

THL kertoi torstaina, että neljänsien koronarokoteannosten suositusta laajennetaan yli 70-vuotiaisiin riskiryhmiin kuuluviin. Uutta tartunta-aaltoa odotetaan viimeistään syksyksi. Omikron-alavariantti B.A.5 leviää ja sitä on tavattu myös pääkaupunkiseudulta.

Rokotussuositukset ovatkin puhuttaneet viimeaikoina ja myös torstain uutinen rokotussuosituksen laajenemisesta herätti kysymyksiä.

Pyysimme THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekia vastaamaan kymmeneen ihmisten huulilla nyt olevaan kysymykseen.

1. Jos olen yli 70-vuotias ja kuulun riskiryhmään, milloin saan neljännen rokotteen?

Suositus on tullut voimaan tänään, mutta kunnat vastaavat rokotuskäytännöistä. Jokainen kunta itse päättää, milloin he ovat valmiita tätä suositusta laittamaan käytäntöön. Kannattaa seurata oman kunnan verkkosivuja ja tiedotusta.

2. Jos en kuulu tähän tai aikaisemmin rokotuksen piiriin laskettuihin ryhmiin, onko minulla mitään keinoa saada nyt neljättä rokotetta edes rahalla?

Tällä hetkellä ei. Neljänsiä rokoteannoksia suositellaan 80 vuotta täyttäneille, vakavasti immuunipuutteisille ja hoivakodeissa asuville sekä järjestetyn kotihoidon piirissä oleville iäkkäille, joiden terveys on vastaavasti heikentynyt. Sekä nyt siis 70-vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville.

Jos ei kuulu mihinkään näistä ryhmistä, Suomessa ei voi tällä hetkellä saada neljättä rokotetta.

3. Voiko neljännen rokotteen sitten hakea ulkomailta?

Pandemian alussa esimerkiksi Unkarista saattoi rahalla saada sellaisia rokotteita, joita ei ole Suomessa kuten kiinalaisia tai venäläisiä rokotteita.

Olen siis ymmärtänyt, että tämä saattaa edelleen olla mahdollista. Siitä ei kuitenkaan ole meillä THL:ssä pidetty mitään kirjaa, missä maissa, millä ehdoilla ja mitä rokote missäkin maksaa.

4. Saako kuka tahansa hakea kolmannen rokotteen koska tahansa?

Tällä hetkellä kolmansia rokoteannoksia suositellaan kaikille 18 ikävuodesta ylöspäin sekä niille 12-vuotiaille, jotka ovat vakavasti immuunipuutteisia. Ilman muuta kaikkien heidän, joille kolmansia annoksia suositelllaan ja jotka eivät sitä ole vielä saaneet, kannattaa käydä se hakemassa.

Sen sijaan 5–11-vuotiaiden lasten kohdalla suositus on tällä hetkellä, että he voivat halutessaan hakea rokotteen, mutta tämä suositus ei tällä hetkellä ole kovin vahva.

5. Mikä vaikutus on sillä, jos on sairastunut koronan toisen rokotuksen jälkeen? Onko kolmannen rokotteen ottaminen edelleen suositeltavaa ja milloin se pitäisi ottaa?

On ajateltu, että sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta ja tieto tästä tietysti koko ajan lisääntyy. Mitä kauemmin sairastetusta taudista on kulunut, sitä suuremmalla todennäköisyydellä kannattaa kolmas annos ottaa.

Immuniteetin näkökulmasta rokotetta ei siis kannata ottaa heti sairastamisen jälkeen. Vähintään kahden kuukauden varoaika antaa paremman vasteen rokotteelle.

6. Jos olen terve aikuinen ja en ole vielä ottanut yhtään rokotetta, kannattaako ne edelleen ottaa? Mitä hyötyä siitä tässä vaiheessa on?

Jos katsoo meidän tilastojamme, niin suurimmassa riskissä ovat ihmiset, joilla ei ole yhtään rokoteannosta. Tietysti sairastettu tauti tuo joksikin aikaa suojaa, mutta suojateho on heikompi. Esimerkiksi jos alla on sekä rokotteita että sairastettu tauti, suojateho on pidempikestoisempi ja laajempi eli antaa paremmin suojaa muillekin koronaviruksille kuin sairastetulle variantille.

Kukaan meistä ei tiedä kuuluuko siihen ryhmään, jolle virus aiheuttaa vakavan taudinkuvan. Siihen vaikuttavat esimerkiksi perinnölliset ja muut eri tekijät, joita ei täysin vielä ymmärretä. Tästä näkökulmasta pitäisin edelleen järkevänä, että rokotesuojan käy hankkimassa, jos sitä ei vielä ole.

7. Pitääkö koronan uutta aaltoa pelätä?

Pelko ei ole hyvä moottori, vaan tietojen järkevä tarkastelu. Tällä hetkellä valtaosa väestöstämme on rokotuksilla suojattu ja osa sekä rokotuksilla että sairastetulla taudilla. Meidän lähtökohtamme kohdata uusi virusmuunnos ovat siis hyvät, ja todennäköisesti uusia viruksia tulee.

Varautuminen on järkevää, ja parasta varautumista on rokottautua ja noudattaa suojatoimia, silloin kun taudin suhteen ollaan nousevalla käyrällä.

8. Entä terveydenhuollon ammattilaisten neljännet rokotteet, pitäisikö niitä jo antaa?

Suomessa heidän riskinsä sairastua vakavaan tautiin ei ole yhtään sen korkeampi kuin samanikäisen ja samoilla terveydellisillä riskeillä varustetun ihmisen. Tästä näkökulmasta en näkisi, että asialla on kauhea kiire. Tilanne on jonkin verran erilainen köyhissä ja keskitulon maissa, missä suojautuminen koronalta ei ole ollut samalla lailla mahdollista kuin meillä.

9. Onko rokotteita tällä hetkellä hyvin saatavilla?

Tällä hetkellä koronarokotteita on maailmassa hyvin saatavilla, ja uusia räätälöityjä rokotteita toivottavasti tulee myöhemmin syksyllä myös käyttöön. Siitä näkökulmasta tilanne ei ole samanlainen kuin esimerkiksi vuosi sitten.

10. Miten koronan seuranta nyt etenee THL:ssä?

Me tarkastelemme edelleen jatkuvasti rokotteen suojatehoa, turvallisuustta ja epidemiatilannetta niin Suomessa kuin muualla. Niiden perusteella tulemme muokkaamaan näitä THL:n suosituksia. Varautuminen syksyyn on toisin sanoen jo alkanut.

Lue lisää:

Neljättä koronarokotetta suositellaan 70 vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille, joukossa 300 000 suomalaista

Ylen tiedot: THL laajentaa neljänsien koronarokotusten suosituksia

Infektiolääkäri Markku Broas olisi laskenut neljännen koronarokotuksen ikärajan vieläkin alemmas

”Koronakuolleisuuden voimakas kasvu jäänyt pimentoon”, sanoo HUSin Lasse Lehtonen – Suomi saattaa tätä menoa kiilata Ruotsin ohi

Source Link yle.fi