Banner Before Header

WWF julisti saimaannorpan pesimärauhan alkaneeksi: apukinoksia kolattu 250, kelluvia keinopesiä rakennettu 32

Saimaannorpan pesimäaika on helmi–maaliskuussa, jolloin kuutti syntyy emon kaivamaan lumipesään.

Saimaannorpan poikanen kurkistaa lumisen luodon takaa.

Saimaannorpan kuutti kuvattiin vuonna 2021. Kuva: Jouni Koskela

WWF Suomi julistaa vuosittain saimaannorpan pesimärauhan. Ihmisen aiheuttama häiriö voi uhata kuutin selviytymistä, joten rantakinokset pitäisi jättää rauhaan 13. helmikuuta alkaen.

Saimaannorppaemo synnyttää kuutin kaivamaansa lumipesään helmi–maaliskuussa. WWF:n mukaan lumitilanne on hyvä Saimaan pohjoisosissa, mutta eteläisellä Saimaalla luonnon omat rantakinokset ovat melko pienet.

Tänä talvena Metsähallituksen ja WWF:n vapaaehtoiset kolasivat Saimaalle yli 250 apukinosta. WWF:n mukaan kinokset kolataan pohjoisrannoille, jotta ne säilyisivät myös lauhoina talvina mahdollisimman pitkälle kevääseen.

Lisäksi Itä-Suomen yliopisto vei Saimaan eri osiin 32 keinopesää. Kelluvia keinopesiä sijoitettiin aiempaa laajemmalle alueelle.

Julistusteksti on nyt uusi

Tänä vuonna pesimärauhan julistus sai uuden muodon, kun kirjailija Henriikka Tavi uudisti tekstin. Aiempi julistus ehti olla käytössä 30 vuotta.

Anna sen rauhassa herätä. Anna sen voimia kerätä.

Henriikka Tavi: Pesimärauhan julistus

Tavin mukaan ydinsanoma on säilynyt samana: norppaa ei saa häiritä pesimäaikana. Teksti tuo esiin myös sen, että ilmastonmuutos tekee talven ja lumen tulosta epävarmaa.

– Runossa on pieniä vihjeitä siitä, että rauha julistetaan maailmassa, jossa luonto on särkyneempi, Tavi kertoo tiedotteessa.

Source Link yle.fi