Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f2cfd2a5c34ae98b3fc69593c2d2798d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yhdysvalloissa mies sai sian sydämen kokeellisessa elinsiirrossa – Uutisalue

Yhdysvalloissa mies sai sian sydämen kokeellisessa elinsiirrossa

Yhdysvalloissa kirurgit ovat tehneet elinsiirron, jossa geneettisesti muunnellun sian sydän siirrettiin ensimmäistä kertaa ihmiselle.

David Bennet, 57, toipuu parhaillaan baltimorelaisessa sairaalassa perjantaina tehdystä leikkauksesta. Hän voi lääkäreiden mukaan hyvin eikä keho ei vaikuta hylkivän siirrettyä sydäntä. Sydänsiirron lopullista onnistumista on kuitenkin vielä aikaista arvioida.

– En tiedä, elääkö hän päivän, viikon, kuukauden vai vuoden, kommentoi leikkauksessa mukana ollut kirurgi Bartley Griffith BBC:lle.

Kokeellinen leikkaus poikkeusluvalla

Yhdysvaltain viranomaiset myönsivät lääkäreille poikkeusluvan suorittaa kokeellinen leikkaus, sillä ilman uutta sydäntä potilas olisi menehtynyt.

– Se oli joko kuolema tai tämä elinsiirto, Bennet kertoi päivää ennen leikkausta yliopiston mukaan.

Kirurgi Bartley Griffith ja uuden sydämen saanut David Bennett ennen leikkausta. Kuva: EPA

Bennetiä ei aiemmin kelpuutettu ihmissydämen elinsiirtoon huonon terveydentilansa vuoksi. Ennen leikkausta hän oli viettänyt useita kuukausia vuodepotilaana sydän-keuhkokoneessa.

Maanantaina hänen kerrotiin hengittäneen itsenäisesti lääkäreiden tiukassa valvonnassa, BBC raportoi.

Apua elinpulaan?

Elinsiirrossa käytetystä siasta oli muokattu yhteensä kymmentä geeniä. Sian perimästä oli vaimennettu neljä geeniä ja siihen oli lisätty kuusi geeniä ihmisestä.

Muutosten päämärä oli estää kehoa hylkimästä sydäntä ja estää sydänkudoksen liikakasvua, Marylandin yliopisto tiedottaa.

Jos elinsiirto osoittautuu lopulta onnistuneeksi, toivovat lääkärit sikojen jatkossa helpottavan pulaa elinsiirroissa käytettävistä elimistä.

Yhdysvalloissa 110 000 potilasta odottaa tällä hetkellä elinsiirtoa. Heistä noin 6 000 menehtyy vuosittain ennen pääsemistä leikkaukseen.

– Tämä leikkaus oli läpimurto ja se tuo meidät yhden askeleen lähemmäs elinpulan ratkaisemista. Tällä hetkellä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi ihmissydämiä vastaamaan kysyntää, kirurgi Bartley Griffith kertoo.

Lue lisää aiheesta:

Source Link yle.fi