Banner Before Header

Korkein oikeus: Johanna Vehkoo ei loukannut Junes Lokan kunniaa

Korkein oikeus (KKO) on vapauttanut toimittaja Johanna Vehkoon kunnianloukkaussyytteestä. Vehkoo oli syytteessä kunnallispolitiikassa vaikuttaneen Junes Lokan kutsumisesta ”natsipelleksi”.

KKO antoi asiassa ennakkopäätöksen tiistaina. Päätöksellä on laajaa merkitystä, sillä vastaavien kunnianloukkausjuttujen syyttämis- ja tuomitsemiskäytäntö on tätä nykyä hyvin kirjava, jopa sattumanvarainen.

KKO vapautti Vehkoon rangaistuksesta, vahingonkorvausvelvollisuudesta ja velvollisuudesta korvata Lokan oikeudenkäyntikuluja.

Korkeimman oikeuden mukaan Vehkoon kirjoituksessa oli kyse arvostelusta, joka kohdistui Lokan menettelyyn politiikassa tai siihen rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka koski yleistä mielenkiintoa herättävää aihetta. Ottaen huomioon Lokan julkisuudessa esittämät tiettyjä ihmisryhmiä halventavat ja vihamieliset kannanotot, KKO ei katsonut käytettyjen ilmaisujen selvästi ylittäneen sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä, kun kirjoitusta arvioidaan kokonaisuutena.

Freelance-toimittaja Vehkoo joutui syytteeseen ja vuosia kestäneeseen oikeusprosessiin, kun oli kutsunut silloista Oulun kaupunginvaltuutettua Lokkaa yksityisessä Facebook-keskustelussa ”rasistiksi” ja ”natsipelleksi”.

Sekä käräjä- että hovioikeudessa Vehkoo tuomittiin sakkoihin kunnianloukkauksesta.

Vehkoo kertoo oikeusprosessistaan viime vuonna ilmestyneessä kirjassa Oikeusjuttu (Kosmos). Kirjassa hän kertoo myös kokemastaan häirinnästä ja syytteen nostamista seuranneesta mustamaalaamisesta, jonka kohteeksi hän on joutunut.

Source Link is.fi