Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f066a1c3a5466c7cac729b53896ff658, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yksi hyvin helppo lisäys vanhuksen ruokavalioon voisi vähentää kaatumisia ja murtumia – Uutisalue

Yksi hyvin helppo lisäys vanhuksen ruokavalioon voisi vähentää kaatumisia ja murtumia

Hoitokodissa asuvien vanhusten kaatuilua ja luunmurtumia voitaisiin vähentää yksinkertaisesti antamalla heille enemmän juustoa ja muita maitotuotteita, tuore tutkimus osoittaa. Maitotuotteista saatava kalsium ja proteiini ovat ilmiön taustalla.

Tutkimukseen osallistui 7 200 keskimäärin 86-vuotiasta hoitokotiasukasta, joista puolet satunnaistettiin saamaan päivittäin muun ruoan lisäksi maitoa, jugurttia ja juustoa. Maitotuotteet nostivat päivittäisen kalsiumin saannin 1 140 grammaan ja proteiinin saannin 69 grammaan. Verrokkien ruokavalio pidettiin ennallaan. Kaikki asukkaat saivat riittävästi D-vitamiinia.

Kahden vuoden seurannan aikana osallistujille sattui yhteensä 4 300 kaatumista ja 320 luunmurtumaa, joista 135 oli lonkkamurtumia.

Verrokkeihin verrattuna maitoryhmäläisten luunmurtumariski oli kolmanneksen pienempi ja lonkkamurtumariski lähes puolet pienempi. Kaatumiset olivat 10 prosenttia harvinaisempia, tulokset osoittivat. Hyödyt olivat yhtä suuria kuin tutkimuksissa, joissa potilaita on hoidettu osteoporoosilääkkeillä.

Havainnot ovat hyvin mielenkiintoisia, sillä iäkkäiden kaatumisia ja luunmurtumia yritetään usein ehkäistä lääkkeillä ja ravintolisillä, vaikka saman saisi aikaan ruokavaliomuutoksilla.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.