Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a01f5918a0b062cf3efaa49afb4a0f27, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Asiakas makasi lattialla virtsan keskellä ja kuoli teho­hoidossa – hoitajaa syytetään kuoleman­tuottamuksesta – Uutisalue

Asiakas makasi lattialla virtsan keskellä ja kuoli teho­hoidossa – hoitajaa syytetään kuoleman­tuottamuksesta

Rikoksista syytetty päihdehoitaja soitti ambulanssin paikalle vasta noin neljä tuntia asiakkaan heikon tilan huomaamisen jälkeen. Hän kiistää syytteet.

48-vuotiasta hoitajaa syytetään päihteidenkäyttäjien asumisyksikön asiakkaan heitteillepanosta ja kuoleman­tuottamuksesta Vaasassa. Oikeudenkäynti asiassa alkoi torstaina 31. elokuuta Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan asiakas saapui asuntolaan humaltuneena iltapäivällä 6. huhtikuuta vuonna 2018.

Haastehakemuksessa kerrotaan, että päihdehoitaja vei asiakkaan huoneeseensa ja lopetti työnsä iltayhdeksältä. Hoitaja tuli takaisin töihin seuraavana aamuna seitsemältä ja vieraili asiakkaan luona hieman ennen puoltapäivää.

Asiakas makasi huoneensa lattialla ja oli virtsannut alleen. Hänen hengityksensä oli syyttäjän mukaan rohisevaa ja raskasta, tajunnantila oli heikko eikä hän vastannut puhutteluun.

Hoitaja on syyttäjän mukaan jättänyt asiakkaan huoneeseensa yksin eikä hän hälyttänyt apua tai keskustellut muun henkilökunnan kanssa tilanteesta. Hoitaja kävi kertomuksen mukaan katsomassa asiakasta muutamia kertoja, mutta koska hänen kuntonsa ei ollut muuttunut, hoitaja soitti paikalle ambulanssin kello 15.30.

Asiakas vietiin tehohoitoon Vaasan keskussairaalaan. Hän kuoli myrkytystilaan tajuihinsa tulematta 21. huhtikuuta 2018. Syyttäjä vaatii hoitajalle ehdollista vankeutta.

Hoitaja kiistää rikossyytteet.

Puolustuksen mukaan asiakkaan päihtymys ei eronnut normaalista. Hänen hengityksensä oli myös puolustuksen mukaan raskasta, mutta kulki kuitenkin normaalisti.

Hoitaja oli arvioinut kovan humalatilan johtuneen kiljun juomisesta. Hän oli vastauksensa mukaan kääntänyt asiakkaan kylkiasentoon, mutta ei yksin ollessaan nostanut tätä lattialta tapaturmariskin vuoksi.

Puolustus toteaa, että väite liian myöhäisestä ambulanssin soittamisesta on virheellinen, jälkikäteen tehty arvio. Puolustuksen mukaan kyseiselle päihdelaitokselle ei automaattisesti voi saada ambulanssia pelkällä hoitajan ilmoituksella hätäkeskukseen.

Syytetty kertoo toimineensa tilanteessa työpaikan ohjeistusten ja oman aiemman kokemuksensa mukaisesti.

Pohjanmaan käräjäoikeus antaa tuomionsa myöhemmin.

Source Link is.fi