Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bccd29451146fbe1f25e9e906cec9d90, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Karkki­vero närästää: ”Jos hallitus tarvitsee rahaa taas, he poimivat uuden tuote­ryhmän” – Uutisalue
Banner Before Header

Karkki­vero närästää: ”Jos hallitus tarvitsee rahaa taas, he poimivat uuden tuote­ryhmän”

Elintarviketeollisuus ei ymmärrä yhden tuoteryhmän veronkorotusta, kauppaa kismittää yleisen arvonlisäveron nosto 1,5 prosenttiyksiköllä.

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) hämmästelee hallituksen päätöstä nostaa makeisten ja suklaan arvonlisäveroa roimasti.

Elintarvikkeiden arvonlisävero pysyy 14 prosentissa, mutta hallitus päätti kehysriihessään nostaa makeisten ja suklaan arvonlisäveron yleiseen arvonlisäveroprosenttiin. Alv-korotusten jälkeen makeisista ja suklaasta maksetaan 25,5 prosentin vero.

ETL:n toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo, että arvonlisäveron pitäisi kohdella tuoteryhmiä tasapuolisesti.

Mikko Käkelä. Kuva: Nina Kaverinen

– Nyt on ehkä mielivaltaisesti valittu tuoteryhmät, joita lähdetään erikseen verottamaan korkeammalla verotuksella: makeiset, suklaa, virvoitusjuomat. Alv:n pitäisi olla lähtökohtaisesti neutraali, ei kulutusta ohjaava vero, Käkelä sanoi.

Kun ja jos makeisten ja suklaan nousee 14 prosentista 25,5 prosenttiin, kolmen euron karkkipussi kallistuu alv-laskurin mukaan noin 30 senttiä.

Makeisten alv-korotuksella aiotaan kerätä 85 miljoonaa euroa, virvoitusjuomaveron lisäkorotuksella 27 miljoonaa euroa.

Suomessa oli aikoinaan käytössä makeisvero, mutta se kumottiin EU-oikeudessa.

Elintarviketeollisuus on huolissaan suomalaisten elintarvikeyritysten toimintaympäristöstä.

– Yrityksillä on vaikea nähdä, mikä on tulevaisuus. Jos yhtäkkiä poimitaan yksittäinen tuoteryhmä ja päätetään ryhtyä verottamaan sitä enemmän, miten yritysjohto ja omistajat pystyvät suunnitteleman tällaisessa toimintaympäristössä, Käkelä totesi.

– Useampikin elintarviketeollisuuden yritys joutuu miettimään, että kannattaako Suomen investoida vai kannattaisiko investointi tehdä naapurimaahan. Tämä huolestuttaa eniten. Nyt tämä kohdistui makeisiin, suklaaseen ja virvoitusjuomiin. Jos hallitus tarvitsee rahaa taas, he poimivat uuden tuoteryhmän. Tällainen summittainen poliittinen toiminta ei luo vakaata ja ennustettavaa toimintaympäristöä, Käkelä jatkoi.

Kaupan liitto puolestaan on huolissaan alv:n nostosta puolellatoista prosenttiyksiköllä 25,5 prosenttiin.

Kaupan liiton toimitusjohtajan Kari Luodon mukaan veronkorotus iskee kotimaiseen erikois- ja käyttötavarakauppaan.

– Ymmärrämme tavoitteen tasapainottaa valtion taloutta, mutta yleisen arvonlisäveron korotuksesta tuli korkea. Se tulee olemaan Suomessa toimivalle kaupalle aika iso juttu, koska se syö kuluttajien ostovoimaa ja nostaa osaltaan hintoja, Luoto sanoi.

– Yksi pelko on, että jääkö tavara ostamatta. Ei päivittäistavarakaupassa kaikki ole alennetussa alv:ssa. Esimerkiksi talouspaperit, sampoot, juomat ovat korkeammassa alv:ssa. Erikoiskaupassa lähes kaikki tuotteet ovat yleisen arvonlisäveroluokan tuotteita, Luoto lisäsi.

Source Link is.fi