Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5fb642565049a2710666d5e729714923, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Aurajokeen uponneen Espositon kohtalo selviää torstaina – asiakkaat toivovat, ettei tämä ole laivan loppu – Uutisalue

Aurajokeen uponneen Espositon kohtalo selviää torstaina – asiakkaat toivovat, ettei tämä ole laivan loppu

Turun vanhin jokilaiva upposi Aurajoen pohjamutiin viime viikon torstaina. Laiva on tällä hetkellä kiinni joen pohjassa.

Ravintolaiva Esposito puolittain upoksissa Turun Aurajoen pohjaan.

Ravintolalaiva Esposito upposi Aurajoen pohjamutiin torstaina. Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

Heinimaija Hirvonen,

Eino Kossila

Turun vanhimman jokilaivan uppoaminen saa asukkaat herkistymään.

Turkulainen Päivi Kosonen poikkesi varta vasten työmatkallaan perjantaiaamuna katsomaan uponnutta ravintolalaivaa. Kosonen muistaa hyvin, kun Esposito 1980–1990-luvun taitteessa tuli Aurajokeen.

– Tämä oli Turun ensimmäinen ravintolalaiva. Sen kannella juotiin tyylikkäästi keskiolutta, eikä enää nelosolutta. Sitten opiskelut veivät minut muualle. Myöhemmin tästä tuli motoristien kahvila, mutta edelleenkin tämä on ollut sympaattisin Turun ravintolalaivoista, Kosonen kuvailee.

Puoliksi uponnut ravintolalaiva Esposito Turun Aurajoessa.

Laivaa yritettiin torstaina nostaa ylös, mutta nostoyritys epäonnistui. Veden pumppaamista jatketaan perjantaina. Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

Myös Arja Lairolahdella on Espositosta paljon muistoja.

– Asuimme edesmenneen mieheni kanssa tässä lähistöllä ja meillä oli tapana käydä lauantaiaamuisin Espositossa. Täällä oli aina tosi ystävällinen palvelu ja viihtyisä tunnelma juuri sen takia, ettei tämä ole mikään moderni, vaan vanha laiva, Lairolahti kuvailee.

Sekä Airolahti että Kosonen toivovat, että uponnut ravintolaiva saadaan vielä kunnostettua.

– Nyt, kun näin tämän, niin mielessä kävi, että pystyykö tätä enää pelastamaan, mutta peukut pystyyn, Päivi Kosonen toivoo.

Espositoa yritettiin nostaa joenpohjasta eilen torstaina, mutta nostoyritys epäonnistui. Veden pumppaamista jatketaan tänään perjantaina.

Laivan kohtalosta lisätietoa torstaina

Espositon yrittäjä Mika Salonen kertoo, että paikalle on torstaina tulossa sukeltaja, joka dokumentoi laivan kärsimät vahingot.

– Sitten selviää, miten mahdollista nostoa lähdetään toteuttamaan, Salonen sanoo.

Salonen on viemässä Espositolle tänään pumppuja, joiden tarkoitus on pitää laivan ympärillä oleva joki sulana. Pakkanen kiristyy tällä viikolla ja vauriot voivat pahentua jos jäät laivan ympärillä pääsevät kasautumaan laivaa vasten.

– Ympäristö täytyy saada pysymään sulana ja tilanne saattaa muuttua vielä, Salonen toteaa.

Salosen mukaan tarkoituksena on edelleen nostaa laiva, mutta ratkaisu riippuu vaurioista.

– Pystytäänkö Esposito korjaamaan ja millä hinnalla. Kaikki saadaan tietää torstaina, kun saadaan sukeltajan mielipide siitä, millaiset reiät laivassa on, Salonen sanoo.

Source Link yle.fi