Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_67eabedebf2cc438eca54af7e07d35f3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Diabetekseen liittyy suurentunut syöpä­riski – koskee tässä iässä sairastuneita – Uutisalue

Diabetekseen liittyy suurentunut syöpä­riski – koskee tässä iässä sairastuneita

Diabetekseen liittyvä syöpäriski riippuu sairastumisiästä, osoittaa tuore tutkimus.

Tyypin 2 diabetekseen liittyy jonkin verran suurentunut riski sairastua syöpään, mutta riski näyttäisi rajoittuvan nuorena tai viimeistään keski-iässä sairastuneisiin. Yli 75-vuotiaana todettu diabetes ei enää suurenna syöpäriskiä, tuore kiinalaistutkimus osoittaa.

Kiinalaisten tutkimuksessa tarkasteltiin 430 000:ta vuosina 2011–2018 tyypin 2 diabetekseen sairastunutta, joista keskimäärin kahdeksanvuotisen seurannan aikana 19 000 sairastui syöpään. Vertailukohtana käytettiin Shanghain yleisväestöä ja 580 000:ta syöpätapausta, jotka todettiin seurannan aikana.

Tyypin 2 diabetesta potevat sairastuivat syöpään muuta väestöä todennäköisemmin, mutta riski vaihteli sairastumisiän mukaan. Syöpäriski oli suurin potilailla, joiden tyypin 2 diabetes oli todettu alle 50-vuotiaana tai alle 60-vuotiaana, mutta yli 75-vuotiailla yhteyttä ei enää näkynyt.

Havainnot ovat uskottavia, sillä varhain alkava tyypin 2 diabetes on usein vaikeaoireinen ja vuosien varrella se myös ehtii nakertaa potilaan terveyttä monella tapaa. Syöpäriski voi johtua korkeista veren glukoositasoista ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriintymisestä, mutta myös lihavuus ja muut diabetekseen liittyvät terveysongelmat voivat vaikuttaa syövän todennäköisyyteen.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Source Link is.fi