Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_abb69fa5e22795d0aa6f8d086b72f8b9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Eläkeläis­mies myi talon ja jätti lampun paikoilleen – vuosia myöhemmin paris­kunta tajusi, että heidän katossaan killuu aarre – Uutisalue

Eläkeläis­mies myi talon ja jätti lampun paikoilleen – vuosia myöhemmin paris­kunta tajusi, että heidän katossaan killuu aarre

Pariskunta osti vanhan omakotitalon Urjalasta, Pirkanmaalta kymmenisen vuotta sitten. Yksi uuden kodin kauneimmista yksityiskohdista oli kattovalaisin, joka kuului kauppaan.

Vuosien myötä ostajat alkoivat kiinnittää huomiota mediassa ilmestyneisiin juttuihin Tynellin valaisimista, joiden arvo tuntui jatkuvasti nousevan. Pariskunta katseli valaisintaan yhä tarkemmin ja päätteli, että heidän katossaan saattaa roikkua aarre.

Perheessä on pieniä lapsia – ja sen myötä riski. Mitä, jos leikit käyvät liian riehakkaiksi ja mahdollinen arvovalaisin menee rikki?

– Se oli kuulemma vaikea päätös. He olisivat halunneet pitää nätin valaisimen, mutta riski oli liian kova. Kotivakuutuskin Tynellin valaisimelle olisi ollut kallis, lempääläläinen huutokauppayrittäjä Sami Taustila kertoo tuotteen päätymisestä hänen meklattavakseen.

Taustila varmisti asiantuntijalta, että kyseessä on tosiaan aito, Taito Oy:n valmistama Tynellin valaisin suoraan 1950-luvulta. Tynell viittaa muotoilija Paavo Tynelliin (1890–1973), joka toimi myös Taito Oy:n johtajana.

Pariskunnan päätöstä helpotti se, että myynti tuo perheelle ehkä noin 10 000 euron potin. Taustila pitää mahdollisena, että hinta kipuaa jopa 20 000 euroon.

– Kyllä he ihmettelivät, että voiko hinnat olla tosiaan näin kovia.

Tynellin valaisimien hinnat ovat nousseet vuosi vuodelta. Vielä kymmenisen vuotta sitten vastaavan viisihaaraisen morsiuskimpun saattoi huutaa parilla tonnilla.

Kyseessä on yksi Tynellin 9029-sarjan koristeellisista valaisimista. Kukkien ja ruusukkeiden vuoksi sarja tunnetaan ”morsiuskimppuna”.

Myynnissä oleva versio on viisihaarainen, lähes 70 senttiä korkea ja noin 45 senttiä leveä. Runko on messinkiä, lasikuvut meripihkansävyistä verholasia.

Valaisin on toimintakunnossa, mutta aivan täydellisesti se ei noin 70 vuoden taipaleeltaan sentään selvinnyt.

– Siitä puuttuu yksi kukka ja pieni ruusuke. Ei lähdetty niitä erikseen hankkimaan, koska haluttiin pitää valaisin alkuperäisenä, Taustila korostaa.

Omakotitalon pariskunnalle myynyt eläkeläismies toimi aikanaan Nuutajärvellä lasinpuhaltajana.

– On mahdollista, että mies oli itse puhaltanut valaisimen lasikuvut.

Valaisin myydään Huutokauppahuone Aleksin online-huutokaupassa torstai-iltana.

Source Link is.fi