Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7dbfb0c62697b9bf8b655c5a0ed06ddf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Epä­terveelliselle ruoalle uusi vero? Riikka Purralle kannustusta vihreistä: ”Hihat heilumaan” – Uutisalue

Epä­terveelliselle ruoalle uusi vero? Riikka Purralle kannustusta vihreistä: ”Hihat heilumaan”

Vihreiden kansanedustajan Saara Hyrkön mukaan vaihtoehto terveysverolle voisi löytyä arvon­lisäverotuksesta.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Saara Hyrkkö kannustaa valtiovarainministeri Riikka Purraa (ps) edistämään terveysveron toteuttamista hallituksen ensi viikon kehysriihessä.

Hyrkön mukaan terveysverolla olisi mahdollista saavuttaa merkittäviä hyötyjä niin kansanterveyden kuin kansantalouden näkökulmasta.

– Tähän asti [terveysveron] suurin vastustus on löytynyt valtiovarainministeriöstä, jossa tämänkaltaisten verojen valmistelua on pidetty liian vaikeana. Toivon, että hallitus tekee päätöksen terveysverosta kehysriihessä ja että ministeriössä laitetaan hihat heilumaan sen sijaan, että jumitetaan teknisiin haasteisiin.

Hihat heilumaan sen sijaan, että jumitetaan teknisiin haasteisiin.

Valtiovarainministeri Purra väläytti terveysveron tai sokeriveron käyttöönottoa maaliskuussa.

– Terveysveroilla tai sokeriveroilla voisi olla oma roolinsa, Purra sanoi Vero 2024 -päivillä 13. maaliskuuta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) on väläyttänyt terveysveron käyttöönottoa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Mikäli uuden veromallin rakentaminen on liian vaikeaa, tulisi hallituksen harkita epäterveellisen ruoan raskaampaa verottamista arvonlisäverotuksen kautta, Hyrkkö ehdottaa.

– Jos aivan uuden veromallin rakentaminen on ylitsepääsemätöntä, voisiko terveysperustaisuutta toteuttaa arvonlisäverotuksessa, Hyrkkö pohtii tiedotteessaan.

– Esimerkiksi marjojen, vihannesten ja hedelmien verotus voisi olla kevyempää ja vastaavasti runsaasti sokeria tai kovia rasvoja sisältävien tuotteiden ankarampaa, Hyrkkö ehdottaa.

IS:n tavoittama Hyrkkö ei ota vielä kantaa siihen, tulisiko hänen mielestään epäterveellisiä tuotteita arvonlisäverottaa nykyistä enemmän vai terveellisiä tuotteita nykyistä vähemmän.

– En rohkene vielä mennä yksityiskohtiin, mutta perusperiaate on kuitenkin se, että terveellisiä tuotteita verotettaisiin kevyemmin kuin epäterveellisiä tuotteita. Arvonlisäverotuksen laajempi remontti olisi fiksua ja tämä voisi olla ihan hyvin osa sitä kokonaisuutta.

Ruoan arvonlisävero on tällä hetkellä 14 prosenttia. Ruoan arvonlisäveroa ei olla IS:n tietojen mukaan korottamassa, vaikka Purra on sitä joulukuussa väläyttikin.

Saara Hyrkkö (vihr) on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Hyrkkö kehottaa valtiovarainministeriä ja hallitusta ”johdonmukaisuuteen” terveysperustaisessa verotuksessa ja terveyshaittojen ehkäisyssä.

– Hallituksen aiemmin tekemä päätös laskea oluen verotusta ja suunnitelmat lisätä alkoholihaittoja myyntiä vapauttamalla ovat kansanterveyden näkökulmasta kummallisia askelia. Terveyden ja talouden yhteys tulisi ottaa kehysriihessä tehtävien päätösten lähtökohdaksi, Hyrkkö toteaa tiedotteessaan.

Kansanterveyden näkökulmasta kummallisia askelia.

Vihreät esitti ennen viime kevään eduskuntavaaleja, että Suomessa otettaisiin käyttöön terveysperusteinen vero, jossa kova rasvaa sisältäville eläinperäisille tuotteille läiskäistäisiin uusi vero.

Puolue on varonut käyttämästä lihavero-termiä, mutta on puhunut sen puolesta, että terveysperusteinen vero ulottuisi tulevaisuudessa muun muassa suolaan, sekä kovan rasvan tuotteisiin, kuten punaiseen lihaan.

Source Link is.fi