Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_eda39eacdc4e4df0e7b81aa19000c715, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Erikoinen pyörre tallentui videolle Helsingin edustalla – tästä siinä on kyse: ”Nenä kertoo sen” – Uutisalue

Erikoinen pyörre tallentui videolle Helsingin edustalla – tästä siinä on kyse: ”Nenä kertoo sen”

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) erikoistutkija Seppo Knuuttila tallensi puhelimellaan meren pintaan muodostuneen pyörteen Helsingissä Katajaluodon saaren edustalla viime sunnuntaina. Mystiselle pyörteelle löytyy varsin looginen selitys: Kyseisellä paikalla sijaitsee Helsingin meriviemärin suu, johon johdetaan puhdistettu jätevesi Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamolta.

– Putki on meren pohjalla varsin syvällä. Puhdistettu vesi on makeaa vettä ja kun sitä johdetaan meren pohjaan niin se pyrkii pintaan. Siitä syntyy tämä pyörre, Knuuttila kertoo.

Knuuttila jakoi kuvaamansa videon viime viikolla Twitterissä.

Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamo käsittelee yhteensä lähes 900 000 ihmisen jätevedet. Sen lisäksi se käsittelee Helsingin ja lähikuntien teollisuuden jätevedet, joten kokonaisuudessaan käsittely vastaa lähes 1,3 miljoonan ihmisen jätevesiä.

Puhdistetut jätevedet johdetaan vuonna 1987 valmistuneessa meriviemärissä Katajaluodon edustalle. Viime vuonna puhdistustulos oli fosforin kohdalla 97 prosenttia ja typen osalta 91 prosenttia.

Puhdistetun jäteveden määrä vuodessa on noin 100 miljoonaa kuutiometriä.

Videon kuvaushetkellä merellä oli tyyntä ja siksi pyörteen pystyi havaitsemaan helpommin vedenpinnalta. Silmämääräisesti jäteveden tunnistaminen merellä on Knuuttilan mukaan kuitenkin mahdotonta.

– Perusoletuksena ihmisillä on usein se, että jäteveden voisi silmämääräisesti erottaa, kun se puhdistuksen jälkeen mereen lasketaan. Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla jätevedet ovat erinomaisen hyvin puhdistettuja, ihan maailmanluokan tasoa.

Sen sijaan hajuaistin avulla puhdistetun jäteveden voi kyseisessä paikassa tunnistaa.

– Nenä kertoo sen. Varsinkin tyynellä säällä tuntuu jäteveden haju.

Knuuttilan mukaan osa saattaa pelästyä pyörrettä tai pitää sitä jopa vaarallisena. Esimerkiksi veneellä liikkuminen on meriviemärin suun yllä kuitenkin turvallista.

Meriveden laatua tarkkaillaan alueella säännöllisesti, mutta uimista kohdassa Knuuttila ei kuitenkaan suosittele.

– En juuri siihen purkukohdalle kehota menemään uimaan, mutta varsin lähellä tätä paikkaa on ihan turvallista uida.

Source Link is.fi