Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_55b905f21c7bb831cbd1af8d392e7630, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Erittäin tarttuva käsi-suu-jalka­tauti riivaa taas lapsia – yli­lääkäri listaa keinot ehkäistä tartuntoja – Uutisalue

Erittäin tarttuva käsi-suu-jalka­tauti riivaa taas lapsia – yli­lääkäri listaa keinot ehkäistä tartuntoja

Enterorokko on jälleen ikävä riesa monissa lapsiperheissä. Kämmeniin, jalkapohjiin ja suun limakalvoille ilmaantuva ihottuma sekä kutisevat tai kivuliaat rakkulat aiheuttavat unettomia öitä, syömisvaikeuksia ja yleistä kiukkuisuutta.

Lue lisää: Enterovirusinfektio voi laukaista keliakian

Ihottuman ja rakkuloiden takia enterorokkoa kutsutaan myös käsi-suu-jalkataudiksi.

Vaikka enterorokkoa esiintyy Suomessa läpi vuoden, noin 60 prosenttia kaikista tautitapauksista ajoittuu syys- ja marraskuun väliseen aikaan, eli kiihkein tartunta-aika on käsillä.

Lue lisää: Lapsen enterorokko tarttui Lauraan, hurja tauti nostatti suuhun ja käsiin kymmeniä rakkuloita: ”Jumalauta ne vain lisääntyivät”

Viime vuonna laboratoriovarmistettuja enterovirustapauksia ilmoitettiin tartuntatautirekisteriin 243. Tänä vuonna tapauksia on ollut tähän mennessä 157.

Kyse on kuitenkin vain hyvin pienestä osasta todellisista tartuntamääristä. Tartuntoja voi hyvin olla vuosittain kymmeniä, ehkäpä jopa satoja kertoja enemmän, sillä suurin osa sairastaa taudin lieväoireisena tai kokonaan oireettomana kotona.

– Enterovirusinfektiot ovat hyvin yleisiä. Jos potilaan kliininen tila tai alueellinen epidemiatilanne eivät näytteenottoa vaadi, laboratoriotutkimuksille ei ole yleensä tarvetta. Enterorokko on varsin hyvin tunnettu juuri niiden rakkuloiden ansiosta, THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg sanoo.

Hän ei lähde arvioimaan tautitapausten todellista määrää.

– Kyse on kuitenkin viruksesta, joka aiheuttaa myös yleisen syysflunssan kaltaisia oireita. Eri flunssavirusten erotteleminen ilman tutkimuksia on käytännössä mahdotonta, Hannila-Handelberg sanoo.

– Vain positiiviset enterorokkotestit rekisteröityvät THL:n tartuntatautirekisteriin. Voi hyvin olla, että päiväkotiryhmän ensimmäisestä sairastuneesta näytteet otetaan, mutta kun ryhmään tulee yhdeksän muuta samanlaista taudinkuvaa, näytteitä ei enää oteta, Hannila-Handelberg lisää.

Enterorokko on erityisesti pikkulasten tauti. THL:n tilastojen mukaan yli 80 prosenttia sairastuneista on alle 15-vuotiaita.

Fakta

Näin hoidat enterorokkoa

Enterorokkoon ei ole olemassa rokotusta eikä varsinaista lääkehoitoa. Antibiootit eivät auta, koska kyseessä on enteroviruksen aiheuttama tauti.

Enterorokon aiheuttamia oireita voi yrittää lieventää seuraavin keinoin:

  • Jos suussa olevat rakkulat ovat kipeitä ja on hankala syödä, kannattaa suosia viileitä sekä sose- ja nestemäisiä ruokia, esimerkiksi keittoa, velliä, jugurttia tai jäätelöä

  • Kuumeoireisiin voi käyttää kuumetta alentavaa lääkettä, parasetamolia tai ibuprofeenia

  • Kutiseviin jalka- ja käsirakkuloihin voi kokeilla antihistamiinia

Enterorokon aiheuttava enterovirus on erittäin tarttuva. Ei ole epätavallista, että se kiertää esimerkiksi kokonaisen päivähoitoryhmän läpi.

Tärkein tartuntatapa on ulosteesta käsiin, käsistä toisiin ihmisiin ja eri pintoihin ja edelleen käsistä suuhun. Tartunnan voi saada myös rakkulan sisällön välityksellä.

– Käsillä on iso rooli enteroviruksen leviämisessä. Tärkein ehkäisykeino on hyvä käsihygienia wc-käyntien ja vaipanvaihdon jälkeen sekä ennen ruokailuja. Tällä pystytään katkaisemaan tartuntaketjuja.

– Myös pisaratartunta on mahdollinen, Hannila-Haldenberg lisää.

Enterorokko on yleensä vaaraton. Oireet paranevat itsestään noin viikossa.

Sairastuttuaan virukselle saa elinikäisen immuniteetin. Enterorokkoon voi silti sairastua uudelleen, jos kyse on eri enterovirustyypistä. Erilaisia enteroviruksia tunnetaan tällä hetkellä yli 60, eli tautiin voi periaatteessa sairastua kymmeniä kertoja.

Enterovirukset voivat aiheuttaa flunssa- ja rakkulaoireiden lisäksi myös muun muassa aivokalvo- tai sydänlihastulehdusta, mutta ne ovat harvinaisia. THL:n tietoon ei tullut viime vuonna yhtään vakavaa enteroviruksen aiheuttamaa sairastumista.

Source Link is.fi