Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c1352d300fea7dddd9c0793dc7f62bb6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Eteläsavolaismies haksahti julkkisten nimissä tehtyyn mainokseen, menetti 120 000 euroa huijareille – Uutisalue

Eteläsavolaismies haksahti julkkisten nimissä tehtyyn mainokseen, menetti 120 000 euroa huijareille

Poliisi varoittaa julkisuuden henkilöiden nimissä tehdyistä huijauksista, joissa uhrien koneille hyökätään haittaohjelman avulla.

Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Eteläsavolainen mies joutui sosiaalisessa mediassa mainoshuijauksen uhriksi. Kuvituskuva. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Eteläsavolainen mies menetti 120 000 euroa sijoituspetoksen yhteydessä maaliskuussa, kertoo Itä-Suomen poliisi.

Poliisin mukaan mies oli törmännyt sosiaalisessa mediassa ilmoitukseen, jossa kaksi julkisuudesta tuttua henkilöä mainosti Immediate Bitware -nimistä sijoitusyritystä. Kyseisillä henkilöillä ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä yrityksen kanssa.

Mies antoi verkkosivuston kautta tietämättään huijareille yhteystietonsa, ja sai piakkoin yhteydenottoja Keski-Euroopasta puhelimitse ja WhatsAppilla. Mies asensi huijareiden pyynnöstä tietokoneelleen ”käännössovelluksen”, joka antoi huijareille pääsyn hänen tietokoneelleen.

Huijarit siirtelivät rahaa pois miehen tililtä ja välillä jopa takaisin miehen tilille, jotta vaikuttaisi siltä, että sijoituksista olisi tullut tuottoa. Lopulta kaikki rahat siirrettiin kuitenkin miehen tililtä ulkomaisille tileille ja rahanvälitysyrityksille. Miehen nimissä oli myös tehty lainahakemus, jonka hän sai peruttua.

Poliisi varoittaa: Älä asenna sovelluksia

Poliisi muistuttaa, että vastaavanlaisia, julkisuuden henkilöiden nimissä tehtyjä sijoitushuijauksia on liikkeellä toistuvasti. Niillä on myös saatu huijattua rahaa suomalaisilta asiakkailta.

Poliisi toteaa, että omille laitteille ei pidä asentaa ”käännössovelluksia” tai muita ”sijoittamisessa auttavia” sovelluksia. Huijarit hankkivat sovelluksilla yleensä pääsyn uhrin tietokoneelle ja sitä kautta esimerkiksi verkkopankkiin.

Myös aiemmin uutisoituja Omavero-huijauksia tulee poliisin mukaan yhä ilmi viikoittain. Viranomaisten tai pankkien nimissä tulleiden sähköpostien tai tekstiviestien linkkejä ei kannata avata tai syöttää niihin omia tietoja, jotta ei vahingossa erehdy huijauksen uhriksi.

Jarmo on yksi tuhansista suomalaisista, joka on joutunut verkossa huijatuksi. MOT kertoo, miten huono huijauksen uhrin asema on ja miksi huijareita ei usein saada kiinni.

Source Link yle.fi