Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5e3e69dfe34908ed65242497eab28209, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
EU:ssa päästiin sopuun kiistellystä ennallistamis­asetuksesta – tavoitteena on luontokadon pysäyttäminen – Uutisalue

EU:ssa päästiin sopuun kiistellystä ennallistamis­asetuksesta – tavoitteena on luontokadon pysäyttäminen

Ainakin 20 prosenttia EU:n maa- ja merialueista on määrä ennallistaa vuoteen 2030 mennessä.

EU on päässyt sopuun kiistellystä ennallistamisasetuksesta. Sopu luontokadon pysäyttämiseen tähtäävästä asetuksesta saatiin aikaiseksi Euroopan parlamentin, jäsenmaiden ja komission kolmikantaneuvotteluissa myöhään eilen illalla.

Nyt aikaiseksi saadun sovun mukaisesti ainakin 20 prosenttia EU:n maa- ja merialueista ennallistettaisiin vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi tarkoituksena on vuoteen 2050 mennessä suojella kaikki sellaiset ekosysteemit, jotka ovat ennallistamisen tarpeessa. Asetuksessa sovittiin myös siitä, että kun ennallistettava alue on saavuttanut hyvän kunnon, on jäsenmaiden pyrittävä varmistamaan, ettei sen kunto taas merkittävästi huonone.

– Saavutettu sopimus on merkittävä hetki. 70 vuotta Eurooppa-hankkeen alkamisen jälkeen tarvitaan luonnon ennallistamista koskeva eurooppalainen laki, jolla puututaan biologisen monimuotoisuuden vähenemiseen, sanoi parlamentin jäsen ja mietinnön esittelijä Cesar Luena päätöksen jälkeen.

Jäsenmaiden on alettava noudattaa asetusta ja tehtävä suunnitelmat siitä, kuinka tavoitteisiin päästään. Ensimmäisenä jäsenmaiden tulisi ennallistaa Natura 2000 -alueet.

Ennallistamistavoitteeseen pääsemistä seurataan erilaisin mittarein, kuten luonnon monimuotoisuutta tarkastelemalla. Asetus on osa EU:n monimuotoisuus- eli biodiversiteettistrategiaa, jonka tavoitteena on pysäyttää luontokato vuoteen 2030 mennessä.

Parlamentin ilmapuntari

Ennallistaminen nousi viime kesänä ilmapuntarin asemaan Euroopan parlamentissa, koska siihen kanavoitui keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän tyytymättömyyttä. Kritiikki kohdistui muun muassa EU-komission ehdotuksen heikkotasoiseen valmisteluun.

Suomalaisista parlamentaarikoista EPP:hen kuuluvat kokoomuslaiset.

EPP halusi kaataa kesällä koko hankkeen etenemisen, ja siksi asetusehdotus pääsi etenemään parlamentista seuraavaan vaiheeseen vain vaivoin. Toimintaa tulkittiin kuitenkin eri puolilla parlamenttia myös peliliikkeenä, jonka taustalla oli pelkoa äänten karkaamisesta EPP:ltä kohti oikeaa laitaa ensi kesän europarlamenttivaaleissa.

WWF: Liian monia poikkeuksia

Ympäristöjärjestö WWF Suomen mukaan sopu ennallistamisasetuksesta ei ole riittävä ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Järjestö on kuitenkin tyytyväinen, että sopuun ylipäätään päästiin.

– Vaikka tämä sopimus on kunnianhimoisempi kuin parlamentin heikko kanta, se on silti kaukana siitä, mikä olisi välttämätöntä ilmastokriisin ja luontokadon ratkaisemiseksi. Kun kuitenkin otetaan huomioon asetuksen kohtaama ankara vastustus, olemme helpottuneita, että sopimukseen päästiin, WWF:n johtava metsäasiantuntija Mai Suominen sanoo tiedotteessa.

Järjestö on tyytyväinen myös muun muassa siitä, että asetus koskee EU:n parlamentin, komission ja neuvoston neuvottelujen jälkeenkin kaikkia niitä elinympäristöjä, jotka ehdotukseen alun perin sisältyivät.

– Osa asetuksen vastustajista halusi rajata siitä pois maatalous- ja turvemaat, mutta tähän ei onneksi päädytty, Suominen sanoo.

Järjestö kuitenkin katsoo, että neuvottelujen jäljiltä asetuksessa on porsaanreikiä ja että sitä on vesitetty verrattuna alkuperäiseen komission ehdotukseen ja neuvoston kantaan.

Suomisen mukaan asetukseen on sisällytetty myös liian monia poikkeuksia. Lisäksi jäsenvaltioille ollaan hänen mukaansa antamassa liikaa mahdollisuuksia joustaa asetuksen velvoitteista.

Source Link is.fi