Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_df886152510d04b1ae46065f4ab3eee3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Haminan akkumateriaalitehtaan ympäristöluvasta 12 valitusta hallinto-oikeuteen – Uutisalue

Haminan akkumateriaalitehtaan ympäristöluvasta 12 valitusta hallinto-oikeuteen

Suomalais-kiinalainen CNGR Finland piti valituksia odotettuina.

Kaivinkone työskentelee Haminan akkumateriaalitehtaan tontilla.

Haminan akkumateriaalitehdas laskisi käyttövetensä mereen kolmen kilometrin päähän Haminan rantaviivasta. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Elisa Paljakka,

Helena Korpela

Haminan akkumateriaalitehtaan ympäristöluvasta on jätetty Vaasan hallinto-oikeuteen yhteensä 12 valitusta.

Valituksissa nousee esiin huoli rannikkovesien rehevöitymisestä ja akkumateriaalitehtaan sulfaattipäästöjen vaikutuksista kalojen ja muiden lajien elinympäristöihin.

Valitusten takana oli yksityishenkilöitä, luonnonsuojelujärjestöjä, kalatalousalueita sekä ely-keskuksen kalatalouspalveluyksikkö.

Haminan akkumateriaalitehdasta vastustava adressi luovutettiin viikko sitten hallituksen ministereille. Se keräsi yli 67 000 nimeä.

Tehdas hakee nyt uusia ratkaisuja

Haminan akkumateriaalitehtaan kehittämispäällikkö Jenni Bäckin mukaan CNGR Finland osasi odottaa valituksia ja jatkaa nyt vaihtoehtoisten ratkaisujen selvittämistä.

– Sulfaatille on keksittävä jokin käyttötarkoitus, muuten sen talteenottaminen aiheuttaa vain lisää ympäristökuormitusta. Meidän näkökulmastamme tehtaan käyttövesien purkaminen mereen on parempi vaihtoehto kuin se, että siitä muodostuisi jätettä, josta pitää hankkiutua eroon, Bäck sanoo.

Sulfaatti on suola, jonka kertyminen meriveden pohjakerroksiin voi aiheuttaa happikatoa. Happikato taas voi olla pohjan eliöstön kannalta tuhoisa.

Hallinto-oikeuteen jätetettyjen valitusten mukaan akkumateriaalitehtaan sulfaattipäästöjen käsittely ei ole riittävää.

– Yrityksemme on tutkinut tehtaan päästöjen vaikutusta alueen meriympäristöön niin tarkasti kuin on mahdollista. Suunnitelmat perustuvat laskelmiin, joissa on otettu huomioon virtaus- ja muut ympäristöolosuhteet. Nyt on kyse lähinnä siitä, mitä halutaan uskoa.

Source Link yle.fi