Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_64ea87d44ea19ada8fdc000d3c252bac, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Heikko jäätilanne ja nopea kevääntulo tekivät norppien pesinnästä vaikeaa – Uutisalue

Heikko jäätilanne ja nopea kevääntulo tekivät norppien pesinnästä vaikeaa

Tämän hetken kanta-arvio saimaannorpalle on noin 480 yksilöä. Pesälaskennat päätettiin viikonloppuna, sillä jäät kävivät liian heikoiksi.

Saimaannorpan kuutti lumipesässä.

Norppapesälaskija saattaa törmätä kuuttiin. Arkistokuva. Kuva: Yle, kuvakaappaus Snowhow-sarjasta

Savonlinnan seudulla tehtiin viikonloppuna viimeiset norppapesälaskennat.

Metsähallituksen luonnonsuojelun erityisasiantuntija Riikka Alakosken mukaan talvi ei ole ollut norpan pesinnälle yhtä hyvä kuin pari edellistä.

Talvella oli lauhoja jaksoja ja jäät ovat olleet heikkoja. Lumien sulaessa norpilla ei ole enää ollut pesän suojaa.

Saimaannorpan pesintä vaikuttaa kuitenkin onnistuneen viime vuoden kaltaisesti. Alakosken mukaan kokonaistilannetta voi arvioida sitten, kun laskentaraportit saadaan kaikilta alueilta

Sää on vaikeuttanut myös pesälaskentaa. Alakosken mukaan laskennat lopetettiin Savonlinnan alueella siksi, koska jäällä ei ole enää turvallista liikkua.

Norppaa tekee useampia pesiä: poikaspesiä ja lepopesiä. Norppa on myös kotipaikkauskollinen ja tekee mielellään pesän vuodesta toiseen samoille seuduille.

Pesälaskentoihin osallistuu vuosittain yli sata vapaaehtoista, joista suurin osa on vakiintuneita pesänlaskijoita. Laskentoja on nykyisellä menetelmällä tehty 1990-luvun alusta alkaen.

Pesiä lasketaan vasta keväällä, kun pesät ovat lämmön vaikutuksesta romahtaneet ja kuutit poistuneet pesistä.

Pesälaskennoilla selvitetään norppien lukumäärää, levinneisyyttä ja elintapoja.

Saimaannorpan poikaspesä pesälaskentojen aikaan kevättalvella 2021.

Norpan poikaspesät sijaitsevat kalliorannoilla, joista pääsee kulkemaan veteen jään alla. Arkistokuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Verkkokalastuskielto jatkuu kesäkuun loppuun

Verkkokalastuskielto saimaannorpan keskeisillä elinalueilla alkaa Saimaalla tänään. Kielto kestää kesäkuun loppuun, mutta solmuväliltään alle 22 millimetrisiä muikkuverkkoja saa käyttää jo 21. kesäkuuta alkaen.

Viime vuonna saimaannorppia hukkui yhdeksän, osa asetuksen mukaisiin pyydyksiin.

Metsähallituksen mukaan tämän hetken kanta-arvio saimaannorpalle on noin 480 yksilöä.

Source Link yle.fi