Huoltovarmuuskeskuksen johto koki kovaa painetta nopeisiin hankintoihin poliitikoilta, selviää julki tulleesta esitutkinnasta – ”Presidentti oli ollut kiukkuinen hallinnon hitauteen ja saamattomuuteen”

HVK:n tekemistä kaupoista nousi kohu, kun paljastui, etteivät maskit sovellu sairaalakäyttöön.

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) johto koki kovaa painetta nopeisiin suojavälinehankintoihin viime vuoden keväällä, käy ilmi tänään julkistetusta poliisin esitutkintamateriaalista.

HVK:n entisen toimitusjohtajan Tomi Louneman mukaan sekä ministerit että presidentti Sauli Niinistö olivat viime keväänä erittäin huolestuneita ja kiinnostuneita suojavälinetilanteesta. Lounema on muun muassa kertonut kuulustelussa osallistuneensa viime vuoden huhtikuussa presidentin sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiseen kokoukseen. Louneman mukaan Niinistö oli ollut kiukkuinen hallinnon hitauteen ja saamattomuuteen.

– Tilanne oli kriittinen ja vakava, koska terveydenhuollossa ei kohta olisi ollut enää suojaimia. Ministeri (Krista) Kiuru esitti asian siten, että heillä asiat (sosiaali- ja terveysministeriö) STM:ssä on hyvin, mutta hitaus suojainhankinnoissa johtuu HVK:sta, Lounema on kuulustelupöytäkirjan mukaan kertonut.

Syyttäjälaitos tiedotti viime viikon torstaina, että Lounemaa ja kahta muuta HVK:n entistä johtajaa vastaan ei nosteta syytteitä, koska ei ole todennäköisiä syitä epäillä entisiä johtajia rikoksesta. Lounemaa, entistä hallintojohtaja Asko Harjulaa ja entistä osastonjohtaja Jyrki Hakolaa epäiltiin luottamusaseman väärinkäytöstä liittyen HVK:n maaliskuussa 2020 tekemään, noin viiden miljoonan euron suojainhankintaan. Kaupoista nousi kohu, kun paljastui, etteivät maskit sovellu sairaalakäyttöön.

Lounema jätti tehtävänsä HVK:ssa viime vuonna maskikohun takia. Hakola ja Harjula saivat potkut suojainkauppojen vuoksi.