Banner Before Header

Husin koronalukujen väitettiin antavan vääristyneen kuvan epidemiatilanteesta – näin vt. johtajaylilääkäri vastaa numerokiistaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen arvioi keskiviikkona MTV:n uutisessa, että sairaalan sisäinen epidemia selittäisi osaltaan Husin koronatilannetta.

Hus tiedotti tiistaina, että sairaalahoitoon koronan vuoksi viime viikolla otetuista henkilöistä lähes puolet oli saanut kaksi rokoteannosta.

Lue lisää: Lähes puolet sairaalaan joutuneista korona­potilaista tuplarokotettuja Husissa

Myös Husin ylilääkäri Asko Järvinen kommentoi MTV:lle samassa uutisessa, että luvut pitäisivät sisällään myös ne potilaat, jotka ovat alun perin tulleet sairaalaan muun syyn kuin koronan takia.

Uutisen mukaan kyse olisi ollut iäkkäistä potilaista, jotka olisivat saaneet tartunnan osastolla ollessaan, ja heidän oireensa olisivat lieviä.

Mika Salminen (vas.) ja Asko Järvinen.

Salmisen ja Järvisen lausunnot ovat herättäneet hämmennystä ja voimakastakin kritiikkiä, ja myös Husin ovat verkkosivut ovat tiedon kanssa ristiriidassa. Niiden mukaan luvuissa on kyse nimenomaan ”koronavirusinfektion vuoksi sairaalahoitoon viikon aikana tulleiden potilaiden rokotustilanteesta”.

Jari Petäjä.

Husin vt. johtajaylilääkäri Jari Petäjän mukaan kyse on myrskystä vesilasissa ja kahdesta toisiinsa sekoittuneesta asiasta.

– Molemmat tulokulmat ovat aivan tosia, Petäjä sanoi torstaina Ilta-Sanomille.

Husin tiistainen tiedote kaksi kertaa rokotettujen määrästä sairaalahoidossa perustui viime viikon lukuihin.

Petäjän mukaan Husin tiedote pitää paikkansa, ja nämä henkilöt tulivat sairaalaan nimenomaan koronaviruksen takia. Heitä oli lukumäärällisesti 16.

– Kahdesti rokotettujen määrä pomppasi yhden viikon osalta, ja katsoimme tarpeelliseksi tiedottaa tästä, Petäjä sanoo.

Kahdesti rokotettuja on viime viikkoina ollut tyypillisesti hoidossa alle kymmenen.

– Voi olla, että tämä viime viikon luku kertoo siitä, että ihmisillä on enenevässä määrin kaksi rokotetta.

Samanaikaisesti Husin alueella Raaseporissa on kuitenkin kehittynyt sairaalaepidemia.

– Osastoepidemiassa kyse on siis hauraista potilaista, Petäjä sanoo.

Raaseporissa oli keskiviikkoon mennessä todettu koronavirustartunta kahdeksalla potilaalla ja kahdella henkilökuntaan kuuluvalla. Potilaat olivat tulleet sairaalaan muista syistä kuin koronaviruksen vuoksi.

Samalla osastolla hoidetaan nyt myös potilaita, jotka ovat tulleet hoitoon koronaviruksen vuoksi. Potilaita oli keskiviikkona yhteensä kymmenen.

Tiedetään, että rokotesuoja saattaa toimia muita heikommin vanhoilla tai henkilöillä, joiden vastustuskyky on muuten alentunut.

Petäjän mukaan sairaalaan tuloa ei pidä Raaseporin epidemiasta huolimatta pelätä.

– Olemme koko epidemian ajan onnistuneet Husissa hyvin sairaalatartuntojen estämisessä, mikä ei tarkoita sitä, että Raaseporin kaltaisia tilanteita ei olisi voinut syntyä. Riski on kuitenkin erittäin pieni, Petäjä sanoo.

Asiantuntijoiden mukaan kaksi rokotetta suojaa hyvin vakavalta koronavirustaudilta.

– Henkilö, jonka rokotesuoja on kunnossa, on hyvin suojassa vakavalta tautimuodolta riippumatta siitä, saako mahdollisen tartunnan missä tahansa kohtaamisessa, olkoon se sitten kotona, kaupassa tai sairaalassa.

Kahdesti rokotettujen suuri prosentuaalinen määrä sairaalahoidossa olevista ei THL:n ylilääkäri Otto Helven mukaan kerro rokotteen tehon heikkenemisestä, vaan pikemminkin rokotekattavuuden noususta.

Otto Helve.

– Vaikka määrä olisi kokonaisuudessaan pieni, niin prosenttiosuuksina se näyttää suurelta.Tämä kuvastaa eniten meidän rokotuskattavuutemme kehittymistä, Helve sanoi torstaina viikoittaisessa THL:n ja STM:n koronaviruskatsauksessa.

– Rokotusten teho vakavaa tautia vastaan on erittäin hyvä ja siitä huolimatta meillä on yksittäisiä tilanteita, joissa sairaalaan joutuvat myös henkilöt, jotka ovat kaksi rokotetta saaneet, Helve sanoi.

Rokottamattomien todennäköisyys joutua tehohoitoon verrattuna täyden rokotesuojan saaneisiin on Helven mukaan tällä hetkellä yli 20-kertainen.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Mika Salmista tai Asko Järvistä kommentoimaan MTV:n uutista.

Source Link is.fi