Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3d5710d136977f923468b726455fa58b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
IS:n tiedot: Päätös venäläisten turisti­viisumien lakkauttamisesta näkyy itärajalla ”jo viikonloppuna” – Uutisalue

IS:n tiedot: Päätös venäläisten turisti­viisumien lakkauttamisesta näkyy itärajalla ”jo viikonloppuna”

Hallitus on tekemässä tällä viikolla periaatepäätöksen venäläisten turistiviisumien lakkauttamisesta.

Yhden hallituslähteen mukaan päätös pitää tehdä valtioneuvoston istunnossa, mikä tarkoittanee sitä, että päätös nuijitaan torstaina.

Tavoitteena on, että periaatepäätöstä aletaan soveltaa itärajalla niin pian kuin mahdollista.

– Eiköhän tuo jo viikonloppuna rajalla käytännössä näy, IS:lle arvioidaan hallituslähteistä.

Periaatepäätöksen esittelee hallitukselle ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), joka vierailee parhaillaan Tokiossa Japanin entisen pääministerin Shinzo Aben hautajaisissa. Haavisto palaa Suomeen keskiviikkoaamuna.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) arvioi, ettei varusmiespalveluksesta kieltäytyminen olisi peruste turvapaikan myöntämiselle.

Hallitus kokoontuu iltakouluun keskiviikkona, mutta IS:lle arvioidaan, että siellä asia on vain käsittelyssä.

Viisumipäätöksen aikataulutuksesta kertoivat aiemmin MTV ja Helsingin Sanomat.

Haavisto kertoi viime perjantaina, että venäläisten tulo Suomeen pelkällä turismiperusteella estetään. Linjaus koskee sekä Suomen että muiden Schengen-maiden myöntämiä viisumeita.

Perusteena on Suomen kansainvälisen aseman vakava vahingoittuminen: linjaus perustuu Schengen-säännöstön tulkitsemiseen uudella tavalla. HS:n mukaan Suomelle katsotaan koituvan haittaa siitä, että Suomella on muita Venäjän rajanaapureita sallivammat käytännöt.

Periaatepäätös pitää sisällään poikkeuksia, joiden nojalla Suomeen yhä pääsisi.

Poikkeukset koskevat sukulaisuutta, perhesuhteita, työtä, opiskelua, humanitaarisia syitä sekä tavaraliikennettä.

Lue lisää: Ulkoministeri Haavisto: Kaikki turismi Venäjältä Suomeen estetään

Venäjän osittainen liikekannallepano on lisännyt liikennettä Suomen itärajalla.

Venäjän kansalaisten rajanylitykset ovat kasvaneet Kaakkois-Suomen rajalla lähes kaksinkertaisiksi viime viikkoon verrattuna.

Rajavartiosto epäilee neljän ulkomaalaisen saapuneen Venäjältä laittomasti Suomeen. Puhuttelussa he kertoivat hakevansa Suomesta turvapaikkaa.

Lue lisää: Rajavartiolaitos: Neljä ihmistä saapui Venäjältä laittomasti Suomeen – ilmoittivat hakevansa turvapaikkaa

Lue lisää: Rajavartiosto: Maahan­tulijoiden määrä kasvaa itä­rajalla

HaavistoN mukaan kiinteistön omistuksen perusteella Suomeen tuloa on jo kiristetty.

IS:lle vahvistetaan ulkoministeriöstä, että Suomesta kiinteistön omistavien venäläisten viisumihakemukset siirrettiin jo 12. syyskuuta toistaiseksi turismikategorian alle.

Muutos tehtiin EU:n ja Venäjän viisumihelpotussopimuksen purkamisen yhteydessä.

Tämä hidasti huomattavasti kiinteistöomistuksen perusteella Suomesta viisumia hakevien prosessia, sillä ulkoministeriö tiukensi jo elokuussa päivittäin myönnettävien turistiviisumien määrää kymmenekseen aiemmasta.

IS:n tietojen mukaan myös kiinteistönomistajien mahdollisuutta saada viisumi oltaisiin heikentämässä samalla, kun hallitus päättää turistiliikenteen pysäyttämisestä itärajalla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on nostanut esille sen, että Suomessa on aiemmin katsottu kiinteistön tai asunnon omistaminen Suomessa viisumin saantia tukevana seikkana.

– Minusta se ei ole tarpeen, vaan olisi ehkä nyt syytä ilmoittaa selvästi, että Suomessa ilmoituspäivän jälkeen hankittu kiinteistö ei muodosta mitään erityistä myönteistä perustetta viisumin saantiin, Niinistö sanoi toissa viikolla.

Lue lisää: Presidentti Niinistö: Kiinteistö Suomessa ei ole peruste myöntää viisumia venäläisille

Lue lisää: Venäläiset myyvät Suomessa kiinteistöjä yhä useammin sukulaisilleen – suurimmassa osassa kyse pienestä siivusta

Hallituksen on tällä viikolla ryhdyttävä pohtimaan myös sitä, miten mahdollisesti kasvaviin venäläisten turvapaikkahakemuksiin suhtaudutaan.

Sisäministeriön arvion mukaan osittainen liikekannallepano todennäköisesti nostaa maltillisesti Suomeen suuntautuvaa maahantuloa tulevina viikkoina, kun liikekannallepanon piiriin kuuluvia pyrkii poistumaan Venäjältä.

– Itärajan liikennemääriin vaikuttaa se, rajoittaako Venäjä maastalähtöä niiden osalta, joita liikekannallepano koskee, ministeriö totesi Twitterissä viime perjantaina.

Saksa on ilmoittanut aikovansa myöntää turvapaikan kaikille Venäjän liikekannallepanoa pakeneville. Sen sijaan esimerkiksi Latvia kertoo, ettei yksikään liikekannallepanoa pakeneva venäläinen saa maasta turvapaikkaa.

Sisäministeriön näkemyksen mukaan asevelvollisuus tai liikekannallepano ei ole suoraan peruste kansainväliselle suojelulle.

Suojelua voi ministeriön mukaan saada, jos hakijalla on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi esimerkiksi poliittisen mielipiteen vuoksi.

– Jos asepalveluksessa joutuu tekemään sotarikoksia, suojeluun voi olla perusteita. Lisäksi palveluksesta kieltäytymisen täytyy johtaa rangaistukseen, ministeriö kirjoitti viime viikolla Twitterissä.

Source Link is.fi