Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_2c2f0a274dd6512ae01cdfc9850e3180, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Itärajalta on pyrkinyt poikkeuksellisen paljon turvapaikanhakijoita Suomeen – Uutisalue

Itärajalta on pyrkinyt poikkeuksellisen paljon turvapaikanhakijoita Suomeen

Kaakkois-Suomen rajalle on saapunut viime kuukausina poikkeuksellisen paljon ihmisiä, joilla ei ole tarvittavia matkustusasiakirjoja.

Venäjältä Suomeen saapuvia henkilöautoja Vaalimaan rajanylityspaikalla.

Vaalimaan rajanylityspaikka syyskuussa 2022. Kuva: Antro Valo / Yle

Laura Kangas,

Marika Anttonen

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille on saapunut viime kuukausina poikkeuksellisen paljon ihmisiä, joiden matkustusasiakirjat eivät ole kunnossa, kertoo Rajavartiolaitos.

Elokuun alusta lähtien tällaisia ihmisiä on saapunut rajalle 91. Rajalle tulleet ovat kolmansien maiden kansalaisia, jotka ovat käyttäneet Venäjää läpikulkuun. Henkilöt ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta.

Pääasiassa kyse on siitä, että rajalle tulleilta ihmisiltä puuttuu maahantuloon vaadittava viisumi.

Rajavartiolaitoksen mukaan Venäjän viranomaiset eivät ole aiemmin sallineet matkustamista Venäjältä Suomen rajanylityspaikoille, jos tarvittavia matkustusasiakirjoja ei ole ollut. Nyt Venäjän viranomaisten toiminta on muuttunut ainakin Kaakkois-Suomen rajalla, Rajavartiolaitos kertoo.

Rajalaitos arvioi, että Suomeen saavutaan tarkoituksella ilman maahantuloon vaadittavia asiakirjoja ja että ilmiön taustalla on todennäköisesti myös kansainvälistä rikollisuutta.

Luvattomien rajanylitysten määrä ei ole kuitenkaan muuttunut ja tilanne rajalla on kokonaisuudessaan rauhallinen, sanoo Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari.

Rajanylitys polkupyörillä estetty

Viime päivinä rajalla on huomattu myös muutos ajoneuvoissa, joilla Suomeen pyritään. Lukkarin mukaan luvattomat maahantulijat ovat pyrkineet Suomeen aiempaa useammin polkupyörillä.

– Viimeisen viikon aikana tulijoita on ollut noin 30. Kyseessä on selvästi nouseva ilmiö.

Lukkarin mukaan aikaisemmin polkupyörällä rajan ylittäneet henkilöt käyttivät pyöriä lyhyisiin, paikallisiin matkoihin.

– Nyt yli on yritetty puutteellisilla asiakirjoilla ja ilman toimivia pyörän valoja tai kypäriä.

Kun lisääntynyt polkupyöräliikenne havaittiin, siihen päätettiin puuttua. Viime torstaista alkaen polkupyöräilijät eivät ole päässeet Venäjältä Suomeen Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta.

– Suomen näkökulmasta on perusteltua, että valvonta keskitetään autoliikenteeseen. Näin liikennettä pystytään hallitsemaan paremmin, Lukkari toteaa.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta Vaalimaalta, Nuijamaalta ja Imatralta kulkee päivittäin noin 3 000 henkilöä itärajan yli molempiin suuntiin.

Source Link yle.fi