Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_25991fdd55ce71231dd0b0046e066e06, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
JHL ei kyttää muiden ratkaisuja, hakee ”tuntuvia palkankorotuksia” – Uutisalue

JHL ei kyttää muiden ratkaisuja, hakee ”tuntuvia palkankorotuksia”

Liitto korostaa sen jäsenten olevan moniosaajia, tähtiammattilaisia, ja siitä on myös palkittava.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii talven neuvottelukierroksella yleiskorotuksia ja palkkaohjelmaa työvoimapulan helpottamiseksi. Muiden alojen ratkaisuja se ei jää kyttäämään.

– Matalapalkkaisten julkisrahoitteisten ammattialojen on saatava oikeudenmukaiset palkankorotukset, jotka nostavat aloja ylös palkkakuopasta. Kestävä palkkaohjelma on riittävän toimeentulon edellytys, puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine linjaa.

JHL:n tavoitteena on parantaa jäsentensä toimeentuloa.

– Korotuksista valtaosa tulee maksaa yleiskorotuksina kaikille sopimuksen piirissä oleville työntekijöille. Lähtökohtana on sekamalli, jossa osa korotuksista voidaan toteuttaa prosenttiperusteisesti ja osa euromääräisesti, selventää Niemi-Laine.

JHL on määritellyt paikallisen sopimisen lisäämiselle erilliset aihekokonaisuudet. Näitä ovat suojavaatteet, etätyö, ilmastonmuutos ja työsuojelu.

Liiton sopimustavoitteet perustuvat jäsenkyselyyn, liiton edustajiston sopimusaloitteisiin, henkilöstönedustajien kanssa käytyyn vuoropuheluun, yhdistysten palautteeseen ja työ- ja virkaehtosopimuksien havaittuihin epäkohtiin tai tulkintapulmiin.

Moniosaajuudesta palkittava

Niemi-Laine kutsuu liiton jäseniä tähtiammattilaisiksi, jotka ovat tehneet töitä koko korona-ajan vaativissa olosuhteissa ja samalla joustaneet omassa jaksamisessaan. On selvää, että he ovat palkankorotuksensa ansainneet.

Osa JHL:n sopimusalojen ammattilaisista siirtyi poikkeustilanteessa palveluiden sulkeutuessa toisiin tehtäviin. Joustoa on löytynyt siis myös siihen, että työtehtäviä on otettu vastaan oman työsopimuksen mukaisesta perustehtävästä poiketen. Tämä on edellyttänyt ennen kaikkea moniosaajuutta.

Moniosaaminen rakentuu esimerkiksi aiemmalle eri tehtävissä hankitulle työkokemukselle tai suoritetulle tutkinnolle. Moniosaajuus lisää työnantajien mahdollisuutta yhdistellä töitä ja hyödyntää ammattilaisen osaamista laajasti. Moniosaajat pystyvät paikkaamaan palveluketjun aukkopaikkoja niissä tilanteissa, joissa tehtävien varsinaisella henkilöstöllä on poissaoloja tai rekrytointi tehtäviin on haastavaa.

– JHL:n jäsenistössä moniosaajuus on yleistä. JHL:läisillä on jo nyt ammattitaitoa tehdä toinen toisensa työtehtäviä ristiin. On aivan keskeistä pohtia, miten moniosaajuus huomioidaan jatkossa palkkausjärjestelmissä ja työ- ja virkaehtosopimuksissa. Tätä selvitämme vielä, korostaa Niemi-Laine.