Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d781146b5db9bf79967b0fd423eddfa5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Joko kohta ollaan perillä? Näillä vinkeillä rauha säilyy autossa pitkällä ajomatkalla lasten kanssa – Uutisalue

Joko kohta ollaan perillä? Näillä vinkeillä rauha säilyy autossa pitkällä ajomatkalla lasten kanssa

Vaatii säätämistä, kun koko perhe pakkautuu autoon pitkälle matkalle. Taidekasvattajien mielestä automatkalla ei lapsilta tarvitse rajata ruutuaikaa.

Lapsi autossa turvakaukalossa.

Lomareissu saa mukavan alun, kun kaikilla on hyvä mieli ja autossa vallitsee rauha. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Talvilomalle matkaavan lapsiperheen takapenkiltä kajahtaa tasaiseen tahtiin tuttu kysymys ”koska ollaan perillä?” Nykyään perheen matkustusrauha taataan monesti antamalla lapselle tabletti tai puhelin käteen.

Ja se on ihan okei, sanovat hämeenlinnalaisen Kulttuurikeskus Arxin taidekasvattajat Auni Tuovinen ja Laura Kauppinen. Kun vatsat on sopivasti täytetty ja vessassa käyty, on aika startata. Lue tästä vinkit mukavaan automatkaan!

1. Vapauta ruutuaika, mutta ole kartalla mitä katsotaan

Automatka on erikoistilanne. Siksi se ei ole paras hetki ryhtyä rajaamaan lapsen ruutuaikaa. Itse asiassa auto on oivallinen paikka mobiililaitteille. Lomareissu saa mukavan alun, kun kaikilla on hyvä mieli ja autossa vallitsee rauha.

– Tässä mielessä pitkä ajomatka voi olla anarkismin paikka. Mieluummin kiinnitetään huomiota laitteen käyttöön arjessa, sanoo taidekasvattaja Auni Tuovinen.

Aikuisen tehtävä on autossakin seuloa, mitä lapsi tabletilta katsoo. Tämä pätee etenkin pieniin lapsiin.

Tuovinen suosii luotettavia, ammattilaisten tekemiä sisältöjä, kuten Pikku Kakkosta.

– Tartutaan laitteisiin ja tehdään takapenkkielämästä sellaista, kun lapsi itse haluaa. Siten vanhemmatkin pysyvät hyväntuulisina koko matkan, jatkaa Tuovinen.

Lisäksi hän muistuttaa, että luureja ei kannata unohtaa kotiin.

Karvakuonot Riku, Eno-Elmeri ja Ransu Tassu-auton nokalla istuskelemassa.

Taidekasvattajat suosittelevat automatkan viihdykkeeksi luotettavia sisältöjä, esimerkiksi Pikku Kakkosta. Kuvituskuvassa karvakuonot Riku, Eno-Elmeri ja Ransu Tassu-auton nokalla istuskelemassa vuonna 2018. Kuva: Pertti Nättilä / Yle

2. Käytä laitetta luovasti

Pelkän katselemisen, pelaamisen tai kuuntelemisen lisäksi taidekasvattajat kehottavat kokeilemaan leikkimistä tableteilla tai puhelimilla automatkan aikana. Voi vaikkapa kehittää pelin, jossa laitetta käytetään.

– Kuka saa matkan aikana kuvattua keltaisen auton, hevosen tai esimerkiksi sauvakävelijän, on voittaja, innostuu Tuovinen.

Voidaan myös sopia yhdessä, että leikki tai puuha vaihtuu toiseen aina kuntarajalla.

3. Puuhalaatikot, pelit ja värityskirjat

Mobiililaitteiden lisäksi autoon kannattaa yhä ottaa viihdykkeeksi perinteisiä kirjoja, puuhakirjoja ja värityskirjoja. Suunnitelmallisesti perheen automatkaan valmistautuva voi koota jokaiselle lapselle oman puuhalaatikon, jossa on mobiililaitteen lisäksi lapselle sopivia leikkitarvikkeita.

Kuuntele tästä taidekasvattajien vinkit automatkalle, ikkunatussi-idea sopinee rohkeimmille perheille!

Joko kohta ollaan perilllä? – Miten rauha säilyy autossa pitkällä ajomatkalla?

Voidaan pelata matkapelejä, joissa on peliväline. Leluliikkeet ja marketit myyvät myös erityisiä automatkoille tarkoitettuja pelejä.

– Matkapelien huono puoli on, että niiden noppia ja pikku nappuloita joutuu usein kaivelemaan penkkien välistä, sanoo Tuovinen.

4. Juttelupelit kunniaan

Automatkoilla voidaan lasten ikätason mukaisesti pelata juttelupelejä. Tällainen on esimerkiksi autopelien klassikko ”Keltainen auto”. Aina keltaisen auton nähtyään pitää läpätä vierustoveria ja huutaa ”keltainen auto.”

– Omasta kokemuksesta voin sanoa, että aakkospelit ovat aina toimivia. Otetaan mikä tahansa aihe ja vuorotellen luetellaan valitulla kirjaimella alkavia asioita. Se on yllättävän sitkeä kestosuosikki, kertoo Laura Kauppinen.

5. Nukkumatti matkaseurana – muista tyyny!

Lastenkulttuurikoordinaattorina työskentevän Laura Kauppisen mukaan onnistunut, pitkä automatka vaatii eväiden ja viihdykkeiden tasapainoa – tyynyä unohtamatta. Pitkällä automatkalla takapenkillä usein tulee väsy. Uni onkin Kauppisen oma valttiviihdyke pitkällä automatkalla.

Hän matkustaa usein Hämeenlinnasta Kainuuseen kolmen lapsen kanssa. Perheen uinuessa kuljettaja ajelee rauhallisilla teillä omien ajatustensa kanssa. Ensimmäinen tauko pidetään vasta muun perheen heräillessä.

– Oma suosikkini on lähteminen niin aikaisin, että perhe nukkuu ensimmäiset kolme tuntia, sanoo Laura Kauppinen.

Source Link yle.fi